2013
ápr.
29

Trafik-ügy: megindult a jogi lavina

trafik nyugat.huAz Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség véleménye szerint a dohány kiskereskedelmi koncessziók odaítélése kimeríti a hivatallal való visszaélés fogalmát. A szervezet ezért hétfőn ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Megindult a jogi lavina az ügyben.

 


Karácsony Gergely, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, több portál is megírta: a Fidesz választókerületi elnökei és a fideszes önkormányzati testületek is foglalkoztak az üggyel és „valójában ők döntöttek arról, hogy ki kaphat koncessziót". A független képviselő hangsúlyozta: a portálok fideszes forrásokra hivatkoznak. Az Együtt-PM politikusa szerint hivatallal való visszaélés történt, „mert a pályázatot politikai alapon befolyásolták, annak érdekében, hogy a Fidesz országos kampányhálózatát erősítsék". A szervezet ezért hétfőn ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.


Hasonlóan cselekedett az LMP is: szintén hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt tesz feljelentést ismeretlen személy ellen. A párt két törvényjavaslatot is benyújt az ügyben. Egyfelől büntetnék a bennfentes információkkal való kereskedelmet, másfelől pedig az eredményhirdetéssel egy időben kötelezően nyilvánosságra hozatnák a közjavakról szóló kiírásokra beérkezett teljes pályázati dokumentációt és azok értékelését.


Jogi vonalon az MSZP is lépett: a párt levélben fordult a legfőbb ügyészhez dohánykoncesszióról szóló pályázatok ügyében. Mesterházy Attila elnök szerint miután a kiszivárgott információk alapján „fideszes képviselők döntöttek" a trafikpályázatokról, ami kimeríti a hivatallal visszaélés és befolyással való üzérkedés tényállását. A pártelnök-frakcióvezető véleménye szerint ezért a legfőbb ügyész akár hivatalból is vizsgálatot indíthat az ügyben. Hozzátette: ha Polt Péter ezt nem tette meg, akkor arra kérik, hogy a levelet tekintse ismeretlen tettes ellen tett feljelentésnek.
Emellett írásban megkeresték Gyulay Zsoltot, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, akinek három kérdést tettek fel: 1. Kik voltak a bírálóbizottság tagjai, kik delegálták őket és milyen szakmai ismeretekkel rendelkeztek?, 2. Gyulay Zsolt kapott-e „politikai iránymutatást" a pályázatok elbírálásához és ha igen, akkor ez kiktől és milyen formában érkezett?, 3. Nyilvánosságra kívánják-e hozni a pályázatok bírálati lapjait?


A nagyüzem beindult: a trafikpályázatok nyilvánosságra hozatalát közérdekű adatigényléssel kérte az ND-től és az NFM-től hétfőn az atlatszo.hu oknyomozó portál, a hvg.hu, az index.hu, a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az origo.hu, a Transparency International Magyarország és a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület.


Lázár János pedig egyelőre csak hárít: a hétfői kormányszóvivői sajtótájékoztatón kijelentette, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a pályázati eredményekkel kapcsolatos bírálatokra reagálva úgy fogalmazott: nem tudja garantálni, hogy „minden trafik szocialistákhoz kerüljön", és nem tudja kizárni azt sem, hogy a győztesek között vannak, akik „korábban a Fideszre szavaztak".
Sőt Lázár rá is tett egy lapáttal: mint mondta, Orbán Viktor miniszterelnök határozott álláspontja, hogy tíz helyett tizenkét százalékos árrést kellene garantálni a trafiktörvényben a dohány-kiskereskedőknek…
A folytatás garantált.


(Hírösszefoglaló)