AD-blacklist1

2024
ápr.
24

Bábjáték a templomban

Írta: Oszvald György

babos 1 1leadA Szigetszentmiklós-Újvárosi Református Templom adott helyet és lehetőséget, hogy február 10-én megvalósulhasson a már hagyományos Magyar Bábjátékos Egyesület Templomi Bábjátékos Találkozója. Az egész napos rendezvényen 14 produkciót mutattak be  a meghívott bábosok.

  

 

A 25. bábjátékos találkozó résztvevőit Vári Ildikó üdvözölte, s megköszönte Török György bábművész, gitárművész nyitódalát. A taps után a szót Bagi Márta, a Magyar Bábjátékos Egyesület (MBE) elnökének adta át.

 

   babos 2 1Bagi Márta (képünk) is köszöntötte a találkozó résztvevőit és közönségét, s első helyen Vári Ildikónak köszönte meg a szervező munkáját. Majd elmondta, hogy eredetileg az MBE rendezte volna meg a 25. bábjátékos találkozót, de forráshiány miatt egy másik utat kellet választani, hogy ne maradjon el a program.

    „Annak ellenére, hogy az MBE elsősorban azokat a rendezvényeket támogatja, melyeken amatőr bábcsoportok mutatkozhatnak be, sajnos, a pályázati lehetőségek nagyon korlátozzák a rendezvények megtartását, így ehhez a rendezvényhez sem tudott érdemben hozzájárulni.” – mondta az elnök asszony. Így az történt, hogy Szigetszentmiklós önkormányzata vállalta a találkozó támogatását.

 

   babos 2 4A köszöntő után Török György (képünk) egy nagyon szép összegzést adott arról, hogyan is keletkezett a bábjáték. Elmondta, hogy egy hívő sokat foglalkozott a Szentírással, s próbálta ezt közvetíteni a sokadalomnak. De az értetlen tömeg nem foglalkozott vele mindaddig, míg letépett ruhájából egy rögtönzött bábut nem készített, s az hirtelen életre kelt az Atya csodájával. Elterelte a közönyös tömeg figyelmét a földi dolgokról, és megismertette velük Krisztus tanításait. Ezt a történetet idézzük fel minden templomos találkozón – mondta el Török György. Hozzá tette, hogy a már hagyományos mostani találkozón is a bábjáték értékeit hirdetik.

 

   Az már csak hab a tortán, hogy ez a bábjátékos találkozó hat év szünet után kelt életre, köszönhetően Vári Ildikó elhivatottságának. Török György köszönetét fejezte ki Morva Ákos lelkipásztornak, aki az első szóra a kezdeményezés mellé állt, és felajánlotta a találkozó helyszínének a templomot. Megemlítette azt is, hogy a templomi bábjátékos találkozók az MBE egykori elnöke, Mészáros Emőke ötlete, kezdeményezése volt azzal a jelmondattal, hogy „vigyük vissza a bábjátékot oda, ahonnan jött: a templomba.” Zárszóként pedig átadta a pódiumot Jaksa-Ladányi Emma alpolgármester asszonynak, egyben kifejezte háláját a támogatásáért.

 

   babos 2 3„Az előttem szólók szinte mindent elmondtak előttem, amit erről a rendezvényről tudni kell, de mégis van néhány gondolat, amikről szólni szeretnék” – jelezte az alpolgármester asszony (képünk). Elsőként elismerését és köszönetét fejezte ki Vári Ildikónak, hogy a városába hozta ezt a különleges művészetet, és Morva Ákos lelkipásztornak a hely biztosításáért.

 

 

   „Örülök, hogy itt lehetek és részt vehetek ezen a rendezvényen, hiszen az én gyerekkoromban, arra lehetőség, hogy bábjátékot láthassak. Elgondolkodtam azon, hogy a bábozás milyen sok lehetőséget ad a gyerekeknek, az ifjúságnak, s hogy milyen személyiségfejlesztő lehetőségeket rejteget. Ezen túl izgalmas, hogy mennyi új ismeretet tudhatnak magukénak a bábjátékos témák történetei által, hogy beleélhetik magukat egy-egy szerepbe” – értékelte a bábozás hasznát, élményeit.

 

 

   A továbbiakban elmondta, hogy kifejezetten örül a keresztény kultúra megismerésének, megismertetésének, hiszen a bábjátékon keresztül a bibliai történetek is nevelik a gyerekeket.  

   Befejezésül sikereket és jó szórakozást kívánt mind a bábosoknak, mind az érdeklődőknek.

 

   babos 1 8aA bábjátékos találkozó záró aktusaként Török György arra kérte Veres Annát lelkipásztort (képünk), hogy egy áldással erősítse a rendezvényt. Veres Anna János evangéliuma 1. fejezetét alapul véve mondta el Isten igéjét, s áldotta meg a bábjátékos találkozót.

 

   A megnyitó beszédek után kezdetét vette a találkozó. 14 produkció várta, hogy a Jézus születése témát feldolgozva mutassák be tudásukat mind a gyerekek, mind a felnőttek. A bábosok – legyenek szólisták vagy néhány fős társulat, adott esetben 15-20 fős csoport – többféle technikával mutatták be a produkciójukat.

 

   A találkozón részt vettek. Szigetcsépről a Csépi Csipogók (gyermek), Budapestről a Katica Bábcsoport (gyerek), Török György, a Lajtorja Műhely, a Meseláda, a Babos Bábos Társulat, Szegvárról Klári néni bábszínháza, Szigetszentmártonról a református hittanosok csoportja, Kecskemétről Kurainé Égerth Magdolna, Nyergesújfaluból Kominer Ildikó és barátai, Debrecenből a Fabula et Figura Műhely és az Életfa bábcsoport, Dunaharasztiból a Szivárvány bábcsoport (gyermek).

 

babos 1 6

  A bébos találkozó közönsége a nem is oly régen átadott templomban

 

babos 1 4

  A minden igényt kielégítő új, modern Szigetszentmiklós-Újvárosi Református Templo

 

    Hadd emeljek ki néhány produkciót! Létszámban a legnépesebb csoport 17 fővel a Csépi Csipogók voltak. Igaz, Vári Ildikó elmondta, hogy betegségek és más okok miatt többen is hiányoztak. Ha a két alsós osztály teljes létszámban jelen lett volna, akkor 35 főről kellene beszámolni. Különleges előadás volt az árnyjáték, melyet a szigetszentmártoni fiatalok adtak elő. Itt megjegyzem, hogy nem a templom oltára előtt, hanem egy külön teremben mutatták be az előadásukat. Ugyancsak ezen a helyszínen láthattuk a Röppenés és szárnyalás című egyszemélyes művet (Lajtorja Műhely). Egy adott zenére készült koreográfia vezette el a közönséget a két madár nászából született fiókához, miközben kígyó és varjú szerette volna elrabolni a tojásból éppen csak kikelt kismadarat.

   babos 1 2

  Gyerek staiszták a bal oldalon a Meseláda produkciójában

 

   Szeretnék megemlíteni egy nem csak nekem kedves jelenséget. Több produkcióban is előfordult, hogy a jelenlévő gyerekek és felnőttek közül önkéntes statisztákat toboroztak az aktív részvételre.

   Végül még két előadást említenék. Az egyik a debreceni Fabula et Figura Műhely Árkot ugró legényke műsora, és a másik a Meseláda csoport előadása. Mindkettő letisztult és rendkívül igényes rendezés volt, a Meseláda esetében pedig nem elhanyagolható a világítás használata!

 

   Az előadás minden produkciójáról képgaléria tekinthető meg a facebook 10kerkult című oldalán. (Célszerű a menüsorban a Fényképek rovatot megnyitni, s ott az Albumok nevű fejezetet megnyitni. Néhány legördítéssel könnyen megtalálhatók az egyes előadásokról készült képek.) Az egyes képgalériák linkjei IDE kattintva (pdf formátum) is lehívhatók.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY