AD-blacklist1

2024
ápr.
15

Így keress megbízható generálkivitelezőt!

Írta: szerk

hazakLegyen szó lakásfelújításról vagy építkezésről, a megfelelő generálkivitelező választása talán a legfontosabb kérdés, hiszen ezen múlik, hogy az elkövetkező években, évtizedekben hogyan fogjuk érezni magunkat az otthonunkban.

 

 

A legfontosabb: tudd, hogy mit akarsz

 

   Építkezés vagy felújítás? Modernizálás vagy tatarozás? Okosotthon vagy hagyományos? Megannyi kérdés, melyekre a válaszok megannyi szempontot adnak. Lehet ugyanis, hogy találunk egy kiváló ár-érték aránnyal dolgozó vállalkozást, de ők nem vállalnak zöldház kivitelezést, pedig mi azt szeretnénk, így aztán kezdődhet az egész folyamat elölről. Éppen ezért még azelőtt, hogy nekiállnánk bőszen keresgélni a generálkivitelezők között (és elvesznénk a rengeteg ajánlatban) érdemes minél jobban konkretizálni, hogy pontosan milyen munkákat is szeretnénk elvégeztetni, majd ennek mentén célzottabban kutatni.

 

Általános szempontok

 

   Persze van néhány általános, már-már kötelező jellegű szempont, amiket mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ténylegesen megbízható generálkivitelezőt találjunk, így például:

 

Referenciaanyagok átnézése

Korábbi megbízók véleménye

Árajánlatkérés és ár-érték arány megállapítása

Megfelelő engedélyek megléte

Az ügyfelekkel való kommunikáció a projektfolyamat alatt

 

hazak1 650

 

   Néhány pont egészen banálisnak tűnhet, de talán jobb biztosra menni az alapvető dolgokban is, mintsem később kapni a fejünkhöz, hogy egy apróságon csúszhat el a teljes folyamat. Ezért is számít sokat a megbízható generálkivitelező.

 

A látszat néha (nem) csal

 

   Ha megvannak a szempontjaink, irány az internet, ahol a megfelelő kulcsszavakkal hamar találatunk a városban vagy a környéken több generálkivitelezőt is. Még mielőtt elkezdenénk az árajánlatkéréseket, érdemes alaposan szemügyre venni a vállalat honlapját: egész biztos, hogy már a főoldalon kiemelt helyen fognak szerepelni azok a projektek, amikre a cég büszke, valamint azok a fajta munkák, amikben ők a legjobbak. Ez a kettő máris sokat elárul a cég stílusáról, ha ugyanis egybeesnek a mi elképzeléseinkkel, biztos, hogy jó úton járunk, már kérhetjük is az ajánlatot. Ez egy viszonylag gyors szűrő lehet akkor, ha több szimpatikus céget is találtunk. Persze a végső választást ne erre alapozzuk, de a kiválasztási folyamatban sokat segíthet, hogy megállapítsuk, az adott kivitelező legjobb munkái mennyire állnak közel a saját elképzeléseinkhez.