AD-blacklist1

2012
ápr.
16

Bojkottált államfőválasztás?

 

parlament elosztasAz államfőválasztás „kizárólag a Fideszen belüli játékokról” szól, az LMP ezért nem vesz részt a köztársasági elnök személyéről szóló szavazáson, de valószínűleg az MSZP és a DK is távol marad. A kormányfő Áder Jánost, régi fideszes kádert jelölte államfőnek hétfő este.


„Az LMP nem vesz részt a várhatóan jövő hétfőn esedékes államfőválasztásban, mert az eljárást mondvacsináltnak tartja” – jelentette be hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek. A frakcióvezető, aki hangsúlyozta, hogy habár hivatalosan még nem erősítették meg, de az LMP már kész tényként kezeli, hogy a Fidesz képviselőcsoportja Áder János európai parlamenti képviselőt jelöli, azt mondta, hogy a köztársasági elnök megválasztása „kizárólag a Fideszen belüli játékokról (...), stratégiázásról, taktikázásról szól". A politikus egyúttal kijelentette azt is: Áder jelölése annak a bizonyítéka, hogy a Fidesz tovább folytatja annak a centrális erőtérnek a kiépítését, amelynek legfontosabb célja a „közjogi intézmények pártpolitikai megszállása".


A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Fidesz „egy morális hiányosságokkal küzdő jelölt után egy demokratikus deficittel küzdő elnökjelöltet" látott jónak állítani, ezért a DK nem vesz részt a köztársaságielnök-választáson, és azt javasolja az országgyűlés demokratikus pártjainak, hogy képviselőik hasonlóképpen maradjanak távol az elnökválasztástól. A DK szombati közleményében azt írta, hogy a Fidesz „a maga alaptörvényét" úgy alkotta meg, hogy a demokratikus ellenzéki pártok ne állíthassanak jelöltet, és így az Országgyűlés egyedül a jobboldal jelöltjéről szavazhat.


„Bár sajtóban biztosra veszik Áder János jelölését, az MSZP mindaddig bízik abban, hogy a Fidesz-KDNP-frakció nem pártpolitikust javasol államfőnek, amíg nincs ezzel ellentétes hivatalos közlés” – mondta Mesterházy Attila hétfőn sajtótájékoztatón. A szocialista párt elnök-frakcióvezetője úgy fogalmazott: azt reméli, hogy a kormánypártok esti frakcióülésük előtt meghallják az emberek többségének véleményét, és nem pártkatonát, hanem az államfői tisztség méltóságát visszaszerezni képes, köztiszteletben álló személyiséget jelölnek köztársasági elnöknek.
Áder Jánossal kapcsolatban – akinek jelölése mellett a Fidesz elnöksége pénteken egyöntetűen foglalt állást az MTI információja szerint – azt emelte ki, hogy házelnöki időszaka alatt csak háromhetente ülésezett a parlament, hogy a 2005-ös köztársaságielnök-választáskor a titkos szavazás ellenére ellenőriztette a fideszes képviselők szavazólapját, illetve hogy korábban a bűnözők pártjának nevezte az MSZP-t, amiért feltételezése szerint az egyik börtönben többen szavaztak a szocialistákra, mint a Fideszre.


Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke szerint Schmitt Pál lemondásának körülményeivel olyan mértékben veszítette el az államfői intézmény a hitelét, hogy ennek a helyreállítására az egyetlen lehetőség a nép általi közvetlen választás lett volna. Balczó Zoltán hozzátette: egy „közbülső lehetőség" lehetett volna egy olyan jelölt állítása, akit a kormánypártokon kívül más frakció is támogatni tudna, ez a lehetőség azonban Áder János esetében nem áll fenn.


Várhatóan még nem születik döntés a Fidesz-KDNP-frakciószövetség hétfő esti ülésén az államfőjelölt személyéről, a tanácskozáson Lázár János várakozásai szerint a kormányfő személyi javaslata hangzik el. A Fidesz frakcióvezetője a kormánypárti képviselőcsoportok hétfő délelőtti ülése utáni sajtótájékoztatón közölte, hétfő 20 órára hívta össze a frakciószövetség következő ülését, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök elmondja értékelését a köztársasági elnök lemondása után kialakult helyzetről és javaslatot tesz „a helyzet megoldására".
„Ez jelenteni fog menetrendet, lebonyolítási rendet és nyilvánvalóan személyi kérdések is szóba fognak kerülni" – fogalmazott Lázár János, hozzátéve: ő azt várja, hogy a kormányfő tesz majd személyi javaslatot. Ugyanakkor érzékeltette, hogy hétfőn este a jelölt személyéről a frakció várhatóan nem dönt.

 


aderjanosÁder, a megbízható jelölt

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke Áder János fideszes európai parlamenti képviselőt javasolta köztársasági elnöknek a kormánypárti frakciószövetség hétfői esti ülésén. Áder János megtisztelőnek nevezte és elfogadta a felkérést.
A jelölési folyamat kedden kezdődik, a Fidesz-KDNP-frakció pedig azt javasolja a házelnöki jogokat jelenleg gyakorló Lezsák Sándor alelnöknek, hogy a parlament május 2-án válassza meg az új államfőt. Áder Jánost a közös frakció is meghallgatja majd. Orbán Viktor a pártelnökséggel, a kormány tagjaival és végül a frakciószövetséggel is egyeztetett, mielőtt megtette előterjesztését. Az 53 éves politikus a Fidesz alapítói közé tartozik, korábban volt a párt ügyvezető alelnöke, 1998 és 2002 között az Országgyűlés elnöke, majd egy cikluson át a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.
Az MTI által megkérdezett politológus emlékeztettek, Áder János személyében több mint húsz év után első alkalommal ülhet hivatásos politikus a köztársasági elnöki székbe. Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány vezető elemzője alkalmasnak tartja Áder Jánost az államfői posztra, aki szerinte „egyértelműen a magyarországi jobbközépről érkező vezető lesz", ami azt vonja maga után, hogy Schmitt Pálhoz hasonlóan „vélhetően nem lesz ellenséges" a jelenlegi kormánytöbbséggel szemben. Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet vezetője szerint a kormánytöbbségnek olyan államfőre van szüksége, aki „nem önjáró, nem kukacoskodik" olyan törvényjavaslatok elfogadása esetén, amikor sokan és élesen támadják a Fidesz-többséget.


(MTI/nol.hu)