AD-blacklist1

2016
feb.
04

MÁV-telep: pusztulásra ítélve?

Írta: O. GY.

mav telepA MÁV-telep sorsával kapcsolatban annyi biztos, hogy az önkormányzat újra kinyilvánította átvételi szándékát. Viszont egy helyi képviselő logikus és reálisnak tűnő okfejtésbe kezdett, ami szerint a lakótelep házait előbb vagy utóbb elbonthatják.

 

 


Ha esetleg eme írásunk elolvasása után valamelyik helyi okostojás arra gondolna, hogy a 10kerkult.hu szerkesztősége szemét komcsibérenc, aljas liberálbolsevista, a nemzetrontó szocialista tábor szekértolója, Soros György és/vagy Somlyódy Csaba által fizetett mocskos ellenzéki sajtóorgánum, inkább előre leszögezzük, az alábbi történések között nincs logikai kapcsolat.


Kérdés


Tavaly szeptemberben egy felröppent hír kapcsán foglalkoztunk a MÁV-telep aktuális helyzetével. Akkor a vagyonkezelő úgy tájékoztatott minket, hogy októberre befejeződhet a nemzeti vagyonkezelő és a kőbányai önkormányzat közötti tulajdonjog-átadás és -átvételi folyamat.
Mégsem zárult le.
Legalábbis úgy tűnik, hiszen a képviselő-testület decemberben újra foglalkozott a témával: újfent megerősítette átvételi szándékát és az ezzel kapcsolatos intézkedésekre pedig felhatalmazta a polgármestert. Mivel zárt ülés keretében fogadták el a határozatokat, az előterjesztés nem volt nyilvános és a határozatok is csak tényszerűen jelentek meg a jegyzőkönyvben


Azért, hogy részletesebb információkat tudjunk meg erről, a Kimittud portálon keresztül közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a hivatalhoz február 2-án. (A dátumnak van jelentősége – a szerk.)
Ezt tudakoltuk: „2015 decemberében a ’’Budapest X., Kis MÁV-telep 38916/7-38916-12 helyrajzi számú ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba történő átvétele című napirendet’’ tárgyalta a testület.
Mit kell azon érteni részleteiben, ami a határozat 1. pontjában szerepel, nevezetesen, hogy a testület megerősíti az ingyenes tulajdonba vételi szándékát?
A határozat 2. pontja okán pedig: milyen konkrét intézkedések történnek, történtek a tulajdonjogának átruházás érdekében? Van-e valamilyen konkrét dátuma a tulajdonjog átruházásnak?
Továbbá: van-e valamilyen rövid-, közép- és/vagy hosszútávú terv, koncepció arra, mi történik az ingatlannal, ha már az önkormányzat tulajdonát képezi?
A válaszadásra az önkormányzatnak kétszer tizenöt napja van. Várjuk is, szeretettel.


Egyfajta válasz


Kis túlzással, alig nyomtuk meg ott az enter-gombot, máris ,,jött" reakció: ugyanis Somlyódy Csaba szocialista önkormányzati képviselő politikusi weboldalán – február 3-án – igen érdekes gondolatmenetet közölt pont a MÁV-telep kapcsán. Ebből idézünk.
2015. decemberi képviselő-testületi ülésen újból kinyilvánítottuk, hogy az önkormányzat átveszi a telepet az MNV-től. Mivel a törvény lehetővé teszi, elvileg a kőbányai városvezetés betarthatná eredeti szándékát.
De előbb ehhez tisztába kellene tenni a Jancsi-telep előbb említett zavaros dolgait. Legelőször mondjuk a 2014-es választások előtt kellett volna a Fidesznek őszintén beszélnie a lakókkal arról, hogy melyek a fő problémák, illetve arról, hogy a telep sorsának rendezése elsősorban pénzkérdés. Nem pedig hitegetni őket, hogy ha „átvesszük, utána mindenkinek jó lesz”.
Hogy a földhivatali nyilvántartással összhangban legyen minden, nagyjából két-hárommilliárdot kellene fordítania az önkormányzatnak a telepre, miután az MNV-től átveszi. Kőbánya polgármestere előszeretettel hangozatja mindig, hogy a kerületnek ötmilliárd forint tartaléka van; ha ebből elmenne a Jancsi-telepre hárommilliárd, mindjárt nem lenne olyan csinos az összkép. Vagyis jelen pillanatban hivatalosan nincs az önkormányzat büdzséjében a MÁV-telepre fordítható tétel.
Ugyanakkor logikusan, a jelenlegi városvezetés „fejével” gondolkodva hosszú távon inkább pénzt hozhat a telep, így nem éri meg milliárdokat ráfordítani. Például a tervezett 2024-es budapesti olimpia néhány leendő helyszíne (Fradi-stadion, Puskás-stadion, Sportaréna) a Könyves Kálmán körút/Hungária körút mentén vannak. Nagyon is elképzelhető, hogy szükség lesz még üres területekre egyes kiszolgáló létesítmények megépítéséhez. Adja magát, hogy egy a házaktól „megtisztított”, üres Jancsi-telep kiválóan alkalmas lehet akár szállodának is – és ez esetben a földterületet még csak el sem kell adnia Kőbányának.


Ennek tükrében még inkább kíváncsian várjuk, hogy milyen rövid-, közép- és hosszútávú koncepciója van a MÁV-telepre vonatkozóan az önkormányzatnak.
Végezetül hadd hívjuk fel az összeesküvés-elméletben hívő helyi okostojások figyelmét arra, hogy mi február 2-án küldtük el az adatkérést, Somlyódy Csaba lamentálása pedig egy nappal később jelent meg. Nem beszéltünk össze, nem tudtunk egymás szándékáról, ő nem hivatkozott ránk, mi meg rá. Hogy ugyanazt éreztük fontosnak, valódi és aktuális közügynek, mint ő? Van ilyen…