AD-blacklist1

2015
dec.
03

Mikulásmamák

Írta: Oszvald György

FSZEK finn mikulas 584Ritkán történik meg olyan eset az újságíróval, mely egyszerre meglepetés, majdnem csoda, öröm, és biztos, hogy senki mással nem is fog megtörténni. Legalább is, annak milliomod csak az esélye. A történetben pedig az igazi Mikulás, a lappföldi Joulupukki a „hunyó”…

 

 

Történt, hogy november 30-án szorgalmasam fotóztuk a FSZEK Kőbányai könyvtárába látogató Mikulás ölébe ülő, melléje álló apróságokat, szüleiket, testvéreiket. Itt azonnal megjegyezzük: sajnos, más programunk miatt a látogatás első fél órája után érkeztünk csak meg, s ennek a későbbiek során fontos szerepe lesz.

 

   FSZEK finn mikulas 571Az esemény vége felé közeledve egy ismerős anyukáról és két gyermekéről készítettünk képeket, s utána azt kérte külön róla és a Mikulásról is csináljunk felvételt. Örömmel tettünk eleget a kérésnek, majd utána az anyuka elmondta, hogy nagyon örül ennek a képnek, mert december 5-ére van kiírva ún. programozott császárszülésre.

 

   Másnap, december 1-jén dél körül kaptuk a hívást a könyvtárból, hogy az anyuka reggel megszült, sőt, egy másik olyan anyuka is életet adott egy gyermeknek, aki előző nap a könyvtár vendége volt a Mikulás látogatásán.

   Gyorsan peregtek az események, e-mailt írtunk az ismerős anyukának, kérve, ha eléggé erős lesz és nincs ellenére, hogy ezt a történetet megírjuk, hívja fel a szerkesztőségünket. Sőt, egy segítséget is kértünk. Úgy tudtuk, azzal az anyukával fekszik egy szobában, aki szintén ott volt a könyvtárban, s arra kértük, tolmácsolja neki, szívesen megírnánk az ő történetét is. Legnagyobb meglepetésünkre kora este megcsörrent a telefon.

 

   domiAz ismerős anyuka volt a hívó, s a gratulációnk után már mondta is, mi történt.

– Bár 5-ére voltam kiírva, hétfőn este jelentkeztek a jósló fájások. Hajnali fél három körül elfolyt a magzatvizem, s reggel 7 óra 23 perckor született meg a fiúnk, Domonkos Bánk (képünk) 3100 g, 55 cm-rel. Szent Miklós ünnepére vártuk az érkezését és a lappföldi Mikulás hozta meg – mondta jól hallható örömmel a telefonba.

Megkérdeztük, megírja-e a történetet Joulupukkinak? Azt felelte, nem gondolt rá, de jó ötletnek tartja.

 

   Kiderült az is, csak az őrzőben volt együtt a másik anyukával, de megkeresi és szívesen átadja neki az üzenetet. Nem telt bele fél óra, újra csörgött a telefon, s a másik anyuka jelentkezett be. Szó se róla, nagyon megörültünk, hiszen ez azt is jelentette, mind a négyen jól vannak.

 

   LinettNos, ez az anyuka is programozott császárral szült, de ő december 1-jére volt kiírva. Elmondta, tavaly is szeretett volna találkozni a Mikulással, de akkor nem sikerült. Most igen, s az elsők között volt – hát ezért nem tudtuk lefotózni, mert mire odaértünk, már el is ment – a fotót készítők között.

   ‒ Egy levelet adtam át a Mikulásnak, s a tolmács segítségével elmondtam neki, hogy másnap fogok szülni, s örülök, hogy most találkozhattam vele – újságolta. Az újszülött neve Linett Izabella, 2890 grammal és 50 cm-rel született (képünk).

    Azt is megtudtuk, hogy mint a másik anyukának, neki is a harmadik gyereke jött a világra reggel nyolc óra körül, így biztos, hogy egymás után szültek.

 

   Mi mást is tudna az újságíró kívánni egy ilyen csoda után, mint azt, hogy 1-2 év múlva egy olyan közös fotót tudjon készíteni, ahol a lappföldi igazi mikulással a két anyuka és 3-3 gyermekük szerepel a képen.