AD-blacklist1

2015
nov.
25

A bíróság szerint pofára esett a TEK

birosagSzabadlábon védekezik az a négy ember, akit a hétvégén fogott el a Terrorelhárítási Központ. A Fővárosi Törvényszék úgy vélte, az elfogottaknak nincs közük terrorszervezetekhez.

 

 

 

Hajdu János, a TEK főigazgatója az M1 tévécsatornának kedd este azt mondta: a TEK a hétvégén terrorellenes akciósorozatukban két csoportot fogott el különböző helyszíneken az elmúlt hétvégén: lőfegyvereket, robbanóanyagokat is talált náluk, a házkutatásokon pedig „bombalaborra" is bukkantak. Közölte: az egyik esetben egy gépkocsiban két embert fogtak el, akinél sorozatlövő fegyverek voltak, és a fegyverszakértő véleménye szerint ezek éles lőfegyverek, amelyekhez találtak lőszereket, tárakat és hangtompítókat is.


Gasz Péter, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét helyettesítő ügyész szerdán elmondta: a XI. és XXII. kerületi ügyészség a négy gyanúsított közül egynél tartotta indokoltnak az előzetes letartóztatás elrendelését bizonyítékok eltüntetésének és bűnismétlésnek a veszélye miatt, ám ezt a bíróság nem tartotta megalapozottnak. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen.
A Fővárosi Törvényszék az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a Budai Központi Kerületi Bíróság indokolása szerint nincs semmi arra utaló jel, hogy a második világháború iránt hobbiszinten érdeklődő gyanúsított bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel vagy tudását és vegyi anyagait a közrend, illetve emberek élete ellen kívánta volna fordítani. Arra sincs semmilyen adat, hogy az ügy „kapcsolatba hozható lenne más, a napokban indult büntetőügyekkel, nyomozásokkal". Az ügy összes körülményéből mindennek éppen az ellenkezője valószínűsíthető, hangsúlyozták: nincs adat szélsőséges nézetekre és – azon túl, hogy két társa hozzá hasonló korú és érdeklődésű felvidéki magyar – külföldi kapcsolatokra sem. A bíróság kiemelte azt is, hogy a gyanúsított büntetlen előéletű. A Fővárosi Törvényszék szerdai közleményében azt írta, hogy a fémtárgyakat (például tojásgránátokat) a gyanúsítottak egy Veszprém melletti erdőben, fémkereső segítségével találták meg és gyűjtötték össze, azzal a céllal, hogy azokat lakásukra szállítsák.
A négy gyanúsítottal szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást „robbanóanyag felhasználására szolgáló készülék engedély nélküli tartásával elkövetett robbanóanyaggal visszaélés" és lőszerrel visszaélés bűntette miatt.


A kocsiban sorozatlövőket vitt személyekkel kapcsolatban Gasz Péter ügyész azt mondta, ezt a két gyanúsítottat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte, lőfegyverrel visszaélés bűntettével gyanúsítják őket.
Hajdu János a tévének megerősítette, hogy a TEK által kiemelten védett személyek védelmével összefüggésben fogták el a hat embert.

 


Ennyit tudnak?

Történelemrajongó régiséggyűjtőket tartoztatott le a TEK, majd két napig megpróbálta eladni a közvélemények, sőt még a parlament nemzetbiztonsági bizottságának is, hogy terroristákról van szó. A kérdés az, miért érezték feladatuknak, hogy mindenképpen elő kell álljanak elfogott terroristákkal, akkor is, ha már korábban tudniuk kellett, hogy az elfogottak nem terroristák. A közvélemény manipulációjának, a félelemérzet erősítésének, a hangulatkeltésnek ez esetben következménye kell, hogy legyen.
,,Amit most a TEK művelt, nem csak elfogadhatatlan, hanem hihetetlenül veszélyes is az országra nézve. Ha tényleg ennyit tud a TEK ennyi pénzért, az nem sok jót jelent. Egy ilyen eset után Hajdú Jánosnak, aki teljesen tudatosan megtévesztette az ország közvéleményét és a parlamenti képviselőket, le kell mondania. De vizsgálni kell azt is, milyen utasítások, parancsok vezettek ehhez a műveletsorhoz, és történt-e direkt vagy indirekt politikai befolyás, ami ezzel az eredménnyel járt." (Kettős Mérce)


 


(MTI)