panti annaPánti Anna koloratúrszoprán, magánénekesnő, költő

 

   Belényesben (Erdélyben) született. Tanulmányait Nagyszalontán és Nagyváradon végezte, Nagyváradon tanítói és énekművész-előadói diplomát szerzett. Nyolc évig pedagógusként és koncerténekesként működött. Papp Magda tanítványaként az Éj királynő szerepében mutatkozott be operaszínpadon a Nagyváradi Filharmóniával, majd dr. Sipos Jenő javaslatára jelentkezett meghallgatásra a budapesti Operaházba. Az Éj királynője szerepével fel is vették ösztöndíjasként, és beugrással debütált ezzel a szereppel. Tizenhét évig volt az Operaház magánénekese, ahol énekmestere László Margit volt.
   Az 1990-es Erkel–Kodály Nemzetközi Énekversenyen Erkel-díjat nyert, és meghívást kapott a Rio de Janeiró-i Nemzetközi Énekversenyre, melynek eredményeként pedig a São Luís-i Operafesztiválra hívták meg. Vendégszerepelt Németországban, Franciaországban, Svájcban, Ausztriában, Svédországban, Olaszországban, az USA, Kanada és Brazília több nagyvárosában.
   Főbb szerepei: Gara Mária (Hunyadi László), Éj királynő és Papagena, Olympia (Hoffmann meséi), Norina (Don Pasquale), Annuska (Falstaff), Lammermoori Lucia. A Budapesti Kamaraopera tagjaként Ámor szerepét énekelte Gluck Orfeusz és Euridiké c. operájában, majd Zerbinettát R. Strauss Ariadne Naxos szigetén c. művének előadásán, de kortárs operákban és meseoperákban is láthatta a közönség (például Eric Sessler: A kíváncsi herceg).
   Az éneklés mellett versírással is foglalkozik, irodalmi és művészeti körök tagja. 2017-től csatlakozott az Opera nagyköveteinek sorába. 2018-tól a Kőbányai Írók, Költők Egyesülete tagja.