AD-blacklist1

2012
dec.
06

Trabanttal szelnék át Afrikát

bamako trabiJótékonysági céllal indul a Budapest-Bamako-ralin a részben kőbányai Go-Trabi-Go csapat: egy afrikai iskolának szánt adományokat visznek.


Kezdetben volt a Párizs-Dakar-rali, amiből aztán nemes egyszerűséggel Dakar-rali lett, a francia főváros helyett aztán hol egy másik gall várost, hol egy spanyolt, hol egy portugált jelöltek ki rajthelyszínnek. Ahogy a reklámérdek kívánta. Majd egy „huszárvágással” a 2009-től a Dakar-rali megmaradt márkanévként, de átköltözött Dél-Amerikába. A forrongó afrikai helyzet miatt, meg, hogy azért a beleölt nem kevés euró és dollármilliók ne vesszenek el.


Így is lehet


A klasszikus Dakarnak lett a fricskája a Budapest-Bamako-rali nyolc éve: hogy nem csak a pénzt szagolva, nem csak a dobogót, a dicsőséget hajszolva – akár emberélet árán – lehet eljutni Európából Afrikába, hanem kicsit lassabban, kicsit bulisabban is, és akár bele lehet vinni némi jótékonykodást is.
Ahogy a verseny központi honlapja fogalmaz: „A Dakar egyetlen szellemi örököse Afrikában 2013-ban is nekivág a Szaharának és Afrikának. A Budapest-Bamako az amatőr autóversenyzők és profi kalandorok éves zarándoklata a fekete kontinensre. Immáron 8. éve a mottó változatlan: „BÁRKI, BÁRMIVEL, BÁRHOGY”. A Budapest-Bamako egy veszélyes, minimál asszisztenciás kaland és tájékozódási verseny. A B2 nem vasárnapi autózás a Pilisben vagy piknik a Városligetben. Itt nincsenek mentőhelikopterek, begyűjtő teherautók, idegenvezetők, animátorok vagy tolmácsok. Mindenki a talpraesettségére, a szerencséjére és a felkészültségre számíthat. A Bamakón egy dolog biztos: minden bizonytalan. De a kaland erről szól. A Bamako nagy közösségi esemény, ahol esténként a tábortűznél hozzád hasonló őrültekkel oszthatod meg a napi élményeket és a sólet konzerved.”


Trabanton szállni…


bamako 05 copy kicsiNos, hát ebbe a dzsemboriban idén egy kőbányai csapat is bekapcsolódik! Pontosabban egy kőbányai, józsefvárosi, pestszentlőrinci vegyes gárda: a négyfős csapatban a X. kerületi Szent László Általános Iskolát Radácsy Tivadar tanár, a VIII. kerületi Losonci Téri Általános Iskolát Kiss Tímea tanárnő képviseli; a XVIII. kerületi Vajk-sziget Általános Iskola „csupán” erkölcsi támogatást nyújt.
– Többször mentünk együtt egy „szakadt” Opellel Kiss Tímea kolléganőmmel együtt, és ilyenkor mindig viccesen arról beszéltünk, hogy a kocsit be kellene nevezni a Bamakóra – utalt az apropóra Radácsy Tivadar. – Aztán addig-addig mondogattuk, mígnem idén elküldtük a nevezést. Belevágunk!


Ám a szervezőkkel való konzultáció után gondoltak egy merészet: mivel a társaságból valaha mindenkinek volt köze a Trabanthoz, nosztalgiából, na és a különlegesség okán ezzel a kétütemű NDK-s csodával indulnak útnak.
– Igazából kettővel megyünk, egy 1985-ös és egy 1987-es darabbal, de attól még egy csapat vagyunk. Azért kettővel, hogy a szállítandó pótalkatrészek elférjenek…


Az út amúgy 8682 km hosszú. Mint Radácsy Tivadar mondta, ha közben véletlenül elfogy az összes alkatrész, szétesnek a Trabik, akkor sem maradnak ott Afrika közepén vagy jönnek haza idő előtt: a versenyt kísérő kamionok végszükség esetén „utasként” elviszik a célig őket, hiszen a Bamakóból hazafelé tartó repülőjegy ki van állítva a nevükre…


Segítség Gabunak


A stílusosan Go-Trabi-Go névre keresztelt csapat a verseny jótékonysági kategóriájában indul. Ennek az alapkoncepciója egyszerű: így közvetítők nélkül, közvetlenül juttatják el adományaikat a rászorulóknak. A kőbányaiak és józsefvárosiak az afrikai bissau-guineai Gabuban épülő iskola létrehozását támogatják. Az országot a Föld legszegényebb országai között tartják számon, egyes régiókban az írástudatlanság eléri a 90 százalékot.


A gyűjtést mindhárom támogató iskolában megszervezik 2012. december 10. és 2013. január 10. között. Elsősorban az alábbi adományokat várják: tanszerek (füzet, toll, ceruza, hegyező, körző, vonalzó, radír, stb.), régi játékok (bármilyen, de ne szöveges magyar nyelvű legyen), sportfelszerelés (focilabda, egyéb labdák, tollas, ugrókötél, stb.), kinőtt gyerek és női ruhák (póló, nadrág, nyári lábbelik, szandál, papucs), iskolai felszerelés (mérőeszközök, padok, táblák, székek, stb.), tartós élelmiszer (konzerv, cukor, rizs, csoki, stb.)
– Ezzel a nemes céllal szeretnénk erősíteni az iskolák közötti összefogást, és reméljük ez a kezdeményezés példaértékű lesz – jegyezte meg a tanár úr.

 


Hamarosan festik és „tréningezik” a Trabikat, hogy felkészülten várják a 2013. január 25-i budapesti rajtot. A 10kerkult.hu a Go-Trabi-Go csapat médiapartnere, így a legfontosabb pillanatokról, no és majd a verseny történéseiről folyamatosan beszámolunk!


(fotó: Go-Trabi-Go, budapestbamako.org)