AD-blacklist1

2013
dec.
30

Kőbánya egészen ,,jó bolt"

penzjutalom1 helyitipp.huKifizetődőek a kőbányai kapcsolatok, a szó pénzügyi értelmében biztosan. 2013-ban különböző jogcímeken sok cég sok millióhoz jutott, ám néhány feladatért túlzónak tűnik a kiszámlázott összeg.

 

 

 

 

Az óév vége, az új év eleje a legjobb időszak a különböző összegzésekre. A következő hetekben szerkesztőségünk is közzétesz néhány ilyesmit.
Elsőként a kőbányai önkormányzat weboldalán fellelhető nyilvános adatokból mazsoláztunk, mégpedig azt néztük meg, milyen fontos és kevésbé fontos dolgokra fordítottak közpénzt.
A „szerződésben, megállapodásban vállalt 2013. évi kötelezettségek” megjelölés alatt egyfelől (szerződések) 5.818.364.849 forint, másfelől (támogatások) 1.104.878.181 forint kifizetése szerepel. (Utóbbi adatsornál található még néhány, támogatás csökkenését illetve növelését jelző összeg, de pontos címkézés nem, így ezt figyelmen kívül hagytuk.)
Mindezt érdemes összevetni azzal, hogy a helyhatóság 2013-as költségvetésének kiadási főösszege 12,7 milliárd forint. Nem vagyunk közgazdasági és pénzügyi szakértők, hogy minősítsük az arányt, mindenesetre érdekes, hogy a kiadás több mint felét ez a fenti majd’ 7 milliárd forint teszi ki.


Megéri „szövegszerkeszteni”


Az adatok áttekintéséből az derült ki, hogy néhány, uniós eurókból finanszírozott pályázaton keresztül pár cég nagyon jól járt.
Például a TÁMOP kategórián belül elnyert „Kőbánya a kísérletező természettudományos oktatásért” elnevezésű pályázat keretében az ADITUS Zrt. a pénzügyi feladatok ellátásáért 1,9 millió forintot kap/kapott. (Nem mellesleg a társaság általános pályázati tanácsadás és menedzselés címen 76,2 plusz még 1,9 millióhoz jutott 2013-ban. A fideszes holdudvarhoz tartozó vállalkozás mondhatni az önkormányzat legfőbb tenderszakértője, hiszen mint írtuk, eddig is szép summát kasszírozott.) De vissza az oktatási pályázathoz! Az ALMUS PATER Zrt. eszközbeszerzésért összesen 35,3 millió forintot, az ERUDITIO Zrt. pedig tananyagfejlesztésért összesen 52,8 milliót számlázhatott – ennyi pénzért nyilván csúcsszuper eszközökhöz és tananyagokhoz jutnak a diákok. Persze sok bemutatni- és írnivaló lehet egy ilyen projekt során, hiszen az OKT-FULL Kft. a „rendezvényfeladatok elvégzése” kapcsán 3,7 milliót, a „szövegszerkesztési feladatok” ellátásáért pedig 15,8 milliót bevételez. El nem tudjuk képzelni, hogy mit lehet „szövegszerkeszteni” ennyi pénzért… Az ötlet kivitelezéséhez szükség volt laboratóriumra is, ezt pedig az Immo Szerviz kft. hozta létre csekély 35,9 millió forintért.


Bevált partner


Az Immo Szerviznek amúgy abszolút „jó bolt” Kőbánya. Az építőipari munkálatokban a kerületben szinte ez a cég a „jolly joker”: mint azt a Közbeszerzési Értesítőben keresgélve kiderült, a helyi vagyonkezelő 2013-ban rengeteg ilyen jellegű munkával bízta meg, plusz a szintén zsíros falatnak tekinthető Kis-Pongrác lakótelep felújításában is aktívan részt vett, 13,7 millió forint járt a vállalkozásnak az egyik Pongrác úti ház felújításáért.


Súlyos zárótanulmány


Ha már a Kis-Pongrác lakótelepnél tartunk: a beruházás pénzügyi keretéből – különböző jogcímeken – százmilliós nagyságrendű összeg került az alvállalkozókhoz. Mivel ezzel az üggyel egy másik cikkben foglalkozunk majd a témával, a ráfordított forintokra majd abban térünk ki részletesebben. Itt és most csak egyetlen, igen érdekes elemet emelünk ki: az Euró-Régió Szociális Szakmai Közösségi KHE „kutatási zárótanulmányt” készített nyomtatott és elektronikus változatban is 17,2 millió forintért. (Ez a megjegyzés szerint később módosult 1,9 millióval, de ez nem tiszta, hogy több vagy kevesebb lett; bár ekkora összegnél majdhogynem mindegy is.) A néhai Márkus László színész régi kabaréjelenete után szabadon mi is azt kérdezzük: mi kerül(hetett) a zárótanulmányban 17 millió forintba?
Ügyvédi közreműködésekre pedig a kerület 43,6 millió forintot fordított.


Főznivaló


És ha már az előbb „jó boltot” említettünk, akkor a közétkeztetés biztosítására ez fokozottan igaz. Azt korábbi cikkünkben írtuk, hogy a közétkeztetés hosszú távú ellátására kiírt európai tenderen furcsa módon csupán egyetlen magyar cég felelt meg, a Pensió Kft. (A téma felmerült a legutóbbi testületi ülésen is.) Ugyanennek a vállalkozásnak már eddig is nagyon biztos bevételi forrást jelentettek a kőbányai adóforintok: a kimutatás szerint ugyanis 2013-ban 615.5 millió forintért cserébe „főzött”. (Bár ez „módosult” 14,3 millióval, de itt is érvényes, hogy ekkora összegnél ez a változás csekély.) /A cégnevet ehelyütt leegyszerűsítettük – bővebben erről a keretes szövegben alul – a szerk./


Lesz futópálya, van stratégia


Egy ilyen lista azért is hasznos, mert eddig nem vagy kevésbé ismert elképzelések, ötletek, irányok is kiderülnek belőle.
Ilyen például az, hogy a helyhatóság az Óhegy park szabadidős, sportos jellegét erősítené egy ottani futópálya kialakításával. Az Innober Wawe Kft. ugyanis ennek megtervezésére, az engedélyek beszerzésére kapott megbízást 2,09 millió forintért. (Az más lapra tartozik, hogy a cég még más műszaki ellenőri feladatok ellátásért is kap 3,06 milliót.)


Aztán megtudtuk azt is, hogy létezik a kerületnek közbiztonsági stratégiája. Sajnos az önkormányzati honlapon ezt az anyagot mi nem találtuk, lehet pontatlanul kerestük, pedig kíváncsiak lettünk volna arra, mi is szerepel benne. Viszont megtaláltuk Kőbánya közösségi kooperáción nyugvó bűnmegelőzési koncepcióját. Elképzelhető, hogy az önkormányzat ugyanazt érti a két eltérő megnevezés alatt, szerintünk egész mást jelent a koncepció és egész mást a stratégia. De, hogy van stratégia, azt jelzi, hogy a MERCURIUS-COLONEL Kft. a „közbiztonsági stratégia továbbfejlesztése céljából történő együttműködésre” kötött megbízási szerződést az önkormányzattal, és ezért a munkáért 2013-ban 3,3 milliót kapott.


De azt is észrevettük, hogy a központi kormányzat az oktatás terén gyakorlatilag más tollával ékeskedik. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak a kerület 25 milliót utalt át a köznevelési intézmények működési támogatására, vagyis a nagy átszervezések után minden maradt a régiben. Most is az önkormányzat pénzéből működnek az iskolák. De ez egy hosszabb elemzést kívánó történet.
Mi tovább nem minősítünk, értékelünk, a számok amúgy is beszédesek…

 


Rejtőzködők


Kíváncsiak voltunk arra is, hogy kiket rejtenek a főanyagban említett vállalkozások. Főleg az Euró-Régió Szociális Szakmai Közösségi Közhasznú Egyesület létrehozóira, de a saját honlapjuk nem részletezi az alapítókat, a benne tevékenykedőket, és még a bíróság egyesületi nyilvántartója sem dobott ki semmit. (Utóbbinak oka lehet a rendszer zavara, vagy a mi rossz keresésünk.)


A Pensió Kft.-ről viszont nagyon érdekeseket mutatott a cégnyilvántartás. A társaság valami miatt számos átalakuláson ment át. Korábban volt Pensió előnévvel több cég is: a kőbányai, Kőér utca 1-5. székhelyű Pensió 17 Vendéglátó Korlátolt Felelősségű Társaság, az ugyanitt bejegyzett Pensió Catering Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., aztán a XIII. kerület Vígszínház utca 5. székhellyel létezett a Pensio Ipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság is. Azt nem tudjuk, hogy az előző kettő és az utóbbi között volt-e valamilyen kapcsolat, lehet, mindössze „névrokonok”.
Jelenleg a Kőér utca 1-5. alatt két cég működik jogerősen: a Pensió Gyermekvendéglátó Korlátolt Felelősségű Társaság és a PENSIO Minőségi Közétkeztetés Kft.
A lista alapján 2013-ban az önkormányzat a Pensió 17 Kft-nek illetve a PENSIO Minőségi Közétkeztetés Kft-nek fizetett, előbbit viszont – keresésünk december 30-i időpontjában kapott adatok szerint – már törölték a nyilvántartásból. A Pensió 17 utódaként – 2012-es illetve 2013-as bejegyzési dátummal – pedig több cég is fel van tüntetve. A felettébb furcsa céghálót tovább nem bogoztuk…


A péceli székhelyű MERCURIUS-COLONEL Közbiztonsági Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonosa pedig – nagy valószínűséggel – Tóth Béla korábbi kőbányai rendőrkapitány, aki tanácsadóként ténykedik a polgármesteri hivatalban.

 

Az Immo Szerviz tulajdonosa az a Garamszegi Miklós, aki korábban a Főtaxi Zrt. igazgatója is volt. Meglepetésre eddig a cég nem érezte szükségét annak, hogy magát az interneten keresztül is a nyilvánosság elé tárja, hiszen bemutatkozó weboldala nincs.