AD-blacklist1

2015
jan.
05

Kis-Pongrác-telepi ígéretözön

epitesA legújabb ígéret szerint 2015 tavaszán, április-május körül végérvényesen befejezik a Kis-Pongrác lakótelep felújítását. Nem sokat, cirka másfél évet csúsznak ezzel.

 

 

 

A magyar szólás szerint „a jó munkához idő kell” – ezt gonosz módon a népnyelv úgy alkotta tovább, hogy „a rossz munkához még több”. Ezek alapján perpillanat nem tudjuk, hogy a Kis-Pongrác lakótelep felújítási munkáit hova illesszük.


A történet még 2011 közepén kezdődött, amikor a kőbányai önkormányzat és a kerületi vagyonkezelő cég bejelentette, hogy elindul a „kőbányai Kis-Pongrác lakótelep szociális célú városrehabilitációja” elnevezésű projekt.
Az elmúlt évek során megvalósított sikeres szociális városrehabilitációs modellek folytatásaként Kőbánya Önkormányzata 2011-ben sikerrel pályázott a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében a kőbányai Kis-Pongrác lakótelep szociális célú városrehabilitációjára. Ennek köszönhetően pályázati forrásból 2013 év végére 1,176 milliárd forint ráfordítással, 929.590.453 forint támogatással megújul a városrész. A projekt célja, hogy 2013 decemberére a telep 20 társasháza, 74 szociális bérlakása, közintézményei (óvoda és bölcsőde), és közterületei megújuljanak. Ez utóbbi tevékenység keretében kerül sor az egyes társasházak igényeinek megfelelő kis közösségi kertek, játszótér, sportpálya, kialakítására, illetve a járdák komplex felújítására, 12 db kültéri ponton telepített térfigyelő kamera rendszer felállítására, 264 db parkolóhely kiépítésére.” – jövendöltek akkor kiadott sajtóközleményben.


Itt és most a dátumon van a lényeg: az eredeti tervek szerint 2013. december 31-én kellett volna kulcsra készen átadni az egész területet… Jelenleg ugye már 2015 eleje van, és még mindig sertepertélnek a munkások.


Volt gond


Hogy jó munkát végeznek-e a szakemberek, avagy az elnyúló időre való tekintettel rosszat, más lapra tartozik. 2013 őszén volt egy fórum, amin bizony a lakók elégedetlenségüket hangoztatták, és erről az összejövetelről mi is beszámoltunk. Ugyanerről emlékezett meg a Kőbányai Magazin című újság is, szintén felsorolva a kifogásokat. Idézet utóbbiból: „A csaknem tízezres lakóközösség nagy része úgy érzi, becsapták. Nem azt kapták, amit ígértek nekik, nem tájékoztatták őket a keretekről, a pályázati lehetőségekről, a munkák időközi állásáról. Menet közben minden állandóan változott, többnyire csak akkor értesültek egy-egy munkáról, amikor épp az ő lépcsőházuk következett. A korábban gázszereléssel foglalkozott lakó felháborodva mesél az úgynevezett szerelők hozzá nem értéséről. Majd sorban a többiek, egymás szavába vágva sorolják a panaszaikat: az ereszek szakszerűtlen cseréjéről, a szétvert téglafalról, amelyre nem kerültek vissza a csempék, helyette gipszkarton bevonatot kaptak, amit nem festettek le…és így tovább. Általában kétszer ugyanazzal a munkással nem találkoztak, a munka végeztével nem volt műszaki átadás, felelős ellenőrzés.”


Magyarázat és új céldátum


A 2013. novemberi képviselő-testületi ülésen is szóba került az ügy, akkor Kovács Róbert polgármester, ha nem is ígérte meg, de reménykedett abban, hogy 2014. közepére minden tevékenység befejeződik.
Az, hogy miért csúszott a projekt és miért nem ér véget 2013. december 31-ével, erről is szól a képviselő úr számára átadott anyag. Tájékoztattam mindenkit arról, hogy nem a projektgazda hibájából csúszik ezen kivitelezések többsége, hanem azért, mert az irányító hatóság minden egyes közbeszerzést előzetesen ellenőriz, ezek az ellenőrzési folyamatok elhúzódtak a különböző országos szintű hatósági átszervezések miatt, ez az egész projekt késedelmes befejezéséhez vezetett, például annak az öt társasháznak a felújítása, ahol most bontják az ajánlatot a mai napon be kellett volna fejeződnie a munkálatoknak. Ezen nagy közterületi igénybevételt jelentő munkák elvégzése után lehet hozzáfogni a közterületi munkákhoz. Minden egyes eleméről a szerződésmódosítás bonyolításra kerül a projektgazda, illetve az irányító hatóság között az önkormányzat ellenőrzésével. (…) Bízom benne, hogy sikeresen tudjuk majd zárni 2014 nyarára.” – így a tanácskozás jegyzőkönyve.


De, mint látszik, mégsem tudták tartani a határidőt.
Ám van egy újabb ígéret!


Várd a májust!


A képviselő-testület 2014. december 18-i ülésén tárgyalta az EU-s pályázatok állásáról szóló napirendi pontot, ami tartalmazta a Kis-Pongrác lakótelep állapotjelentését is. A Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. által összeállított anyag rögzíti, hogy melyik projektelemben tényszerűen mi történt, mikorra végeztek az adott munkával, és a végén ott az új befejezési dátum: „A tavaszi befejező munkákkal összhangban 2015. április-május hónapban tervezzük a projekt zárórendezvényét megtartani és egyúttal a projekt fizikai megvalósítását lezárni, valamint a projekt pénzügyi elszámolását teljes körűen lezárni.”


Az előzmények alapján van egy kis félsz bennünk, hogy állják-e a szavukat, de talán most igen. A pénzügyi elszámolásra meg különösen kíváncsiak leszünk. 2014 nyarán a Kimittud.atlatszo.hu weboldal segítségével kértünk az önkormányzattól illetve a KV-tól egy (időközi) elszámolást, és annak átböngészése után úgy tűnt számunkra, hogy akkor minden rendben volt a forintmozgásokkal. Bízunk benne, hogy a végleges zárás után sem lesz semmi gyanús…