AD-blacklist1

2013
nov.
20

A barbár, trehány eljárás mintapéldája

kispongrac kispongrac.huMeglehetősen paprikás hangulatúvá vált a Kis Pongrác-telep korszerűsítésével kapcsolatban lezajlott lakossági fórum. A megjelentek többsége szerint a vállalkozók igénytelenül végzik/végezték el a kiszabott feladatokat.

 

 

 


Mielőtt még részrehajlással vádolna minket bárki, előre leszögezzük: mi minden párt, szervezet, intézmény meghívását a saját rendezvényeikre elfogadjuk, lehetőségeinkhez mérten igyekszünk jelen is lenni a legtöbb eseményen. Persze akadnak olyan csoportok, amelyek a sajtó jelenlétének kevésbé örülnek, így programjaikon csak korlátozott jelenlétet biztosítanak. És akadnak olyanok is, akik semmilyen akadályt nem állítanak, a közvetítést rábízzák a médiumokra.
Lehet, ez nagyon körülményes megfogalmazás, de szándékos. Aki érti, az érti, aki nem, az nem.


Szerkesztőségünkhöz néhány napja eljutott egy értesítés, miszerint november 19-én, kedden kora este lakossági fórumra kerül sor a Kis Pongrác-telep felújításával kapcsolatban. Azt hittük először, ez egy önkormányzati tájékoztató lesz, de nem: Somlyódy Csaba MSZP-s önkormányzati képviselő kívánt informálódni arról, hogy a helyiek miként élik meg a régóta zajló „renoválást”, milyen jó avagy rossz tapasztalataik vannak.


Minket már csak azért is különösen érdekelt a dolog, mert megnéztük az eredeti pályázati szöveget, és eszerint a lakótelep teljes felújításával 2013. december 31-ig végezni kell! Ám az a rövid terepszemle alapján is világossá vált, hogy addig nem vagy nagyon megfeszített tempóval fejezik/fejezhetik be: itt-ott felrakásra váró cserépkupacokat, feldúlt parkolót, félig kész házakat láttunk.


A fórum több meglepetést is hozott. Egyfelől Somlyódy azt mondta, őt úgy tájékoztatta a helyhatóság, hogy „műszaki okok” miatt csúszik a befejezés, és két részletben, jövő április, illetve október körül várható az átadás.
Azt már mi tesszük hozzá, hogy – véletlenül – éppen tavasszal van a parlamenti, ősszel meg az önkormányzati választás. De nyilván nincs semmi összefüggés.


A másik meglepetés az elégedettek és az elégedetlenek aránya volt. Mindössze egyetlen társasház közös képviselője mondta azt, hogy minden jól, a tervek szerint halad, náluk semmilyen probléma nem merült fel. Egyúttal türelemre intett minden lakót. Igaz, rajta kívül más közös képviselő nem jelent meg a fórumon.
A többiek csak úgy ontották a panaszokat. Beszéltek az indokolatlanul kivágott fákról, a kivágott és az éj leple alatt ellopott fákról, az elcsórt munkagépekről, 72 millió forintba kerülő, Viacolor-burkolattal ellátott parkolóról. Egyikük említette, hogy az ő lakásában egy hét alatt négy különböző „szakbrigád” fordult meg, közülük az egyik a szomszéd lépcsőház műszaki rajzát hozta el a gázszereléshez…
Volt aki, azt rótta fel, hogy otthona mellékhelyiségben a szaki kibontotta a falat, majd a vízcső kicserélése után tégla helyett gipszkartonnal fedte be a lyukat. Más azt emlegette, hogy a lépcsőház világításának korszerűsítése után hetente kell izzókat cserélni.
Egy férfi így foglalta össze a ,,városrehabilitációt": ami itt munkavégzés címén folyik, az a barbár és a trehány eljárás mintapéldája.


Mi ezt most egy rövid „kórrajznak” szántuk. A témára mindenképpen visszatérünk, igyekszünk teljes képet adni, a pályázat gazdáját és/vagy a fővállalkozót is megszólaltatni.

 

(fotó: Kispongrac.hu)