AD-blacklist1

2013
aug.
20

Privát plecsnik

Ennek így mi értelme? – tettem fel magamban sokadszorra a kérdést, miután végig olvastam az augusztus 20-a alkalmából kitüntetettek névsorát. De ugyanezt tettem fel idén is és már az elmúlt években többször is a másik állami ünnepnapok, március 15. és október 23-a alkalmából átadott jutalmak után is.


Sajnos az a nemes gesztus, hogy a mindenkori állami vezetés ismerje el a tudományok, az oktatás, a kultúra, a művészet terén kiemelkedőt alkotó személyek tevékenységét, nagyon félre csúszott. Hogy hol és mikor, szinte behatárolhatatlan, csak az biztos, hogy 1994 után valamikor.


Mert jó pár kormányzati ciklus óta a gyakorlat a következő: oda adunk a nekünk kedves és szimpatikus embereknek valamilyen díjat vagy érdemkeresztet azért, mert minket szépen istápol, hovatovább szép fényesre nyalja a seggünket, de, hogy ne legyen feltűnő, ne lógjon ki a lóláb, alamizsnaként odavetjük ugyanezeket néhány tudósocskának is.
Félre értés ne essék, ez nem jobboldali irányelv, ez közös, jobb és baloldali útmutató! Csak amikor a bal van uralmon, akkor a jobbos párt és udvartartása vádolja a kormányt „kitüntetési elfogultsággal”, amikor a jobb kormányoz, akkor a bal vagdalkozik ugyanígy. A másik szemében észre veszik a szálkát, a magukéban a gerendát sem!


Nem tudom, de szerintem egy újságíró ne kapjon soha semmilyen rendjelet – ahogy arra volt példa most is és balos ciklusban is –, mert a hírlapíró vagy tévés szakember munkáját ne a mindenkori kormány minősítse, hanem az, hogy a cikkeit, műsorait mennyien olvassák, nézik. Ha jól végezte a dolgát, saját kiadója honorálja, ha akarja. Ha mégis akarnak adni valamit fentről, akkor igenis utasítsa vissza – így maradhat mindenkivel szemben elfogulatlan és tárgyilagos. Ahogy egyébként a szakmai alap is kívánja…


Bebizonyosodott, rossz, hogy a mindenkori miniszterelnök fennhatósága alatt lévő kitüntetési bizottság állítja össze az arra érdemesek listáját, mert így rendre politikai színezetet kap.
Így a medál főként azoknak „savanyú”, aki egyébként szakmai múltjuk okán nagyon is megérdemlik. Őket sajnálom igazán. Mert ciki lett plecsnit kapni. Tőlük nem azt kérdezik, velük kapcsán nem azt boncolgatják, hogy „miért is kapta”, hanem azt, hogy „mikor és kitől”. És rögtön rákerül a jobbos vagy balos bélyeg.
Ennek így van értelme?