AD-blacklist1

2016
ápr.
23

Megalázott kutyagazdák

Írta: Oszvald György

kutyas tuntetes 096 leadHiába a közel ötszáz fős tömeg, Kőbánya polgármesterét nem érdekelte ez az erő, sem ő, sem megbízottja nem kívánta átvenni azt a petíciót, amit a kőbányai kutyás civil társaságok képviselői kívántak átnyújtani neki.

 

 

   – Nézze, ez olyan, mintha a babakocsival sétálók számára kijelölnének egy rezervátumot, hogy csak oda mehet, sehova máshova – ha kissé sarkítva is, de elmondta egy úr a lényeget a kőbányai közösségi együttélési rendelet parkokból kutyákat kitiltó passzusáról vitapartnerének szombat kora délelőtt az Óhegy-park Csősztorony felőli bejáratánál. Kulturáltan, értelmes módon zajlott ez a párbeszéd – ahogy az illik –, minden szélsőségességtől mentesen.

 

Mennyiség és minőség

 

   Az illető férfi feleségével és gyönyörű, illedelmes, barátságos, a vezényszóra hallgató kutyájával együtt igyekezett a park közepére, ahová a kőbányai kutyás csoportok (KőKutya – Kőbányai Kutyások Érdekvédelmi Civil Társasága és Felelős Kutyatulajdonosok az Élhető Kőbányáért Civil Társaság) hirdették meg az április 23-i baráti kutyasétáltatást. Ezt pedig azért hívták össze, hogy így demonstráljanak a nevezett kitiltó rendelkezés ellen, és erejüket felmutatva próbálják rábírni a polgármestert és a képviselő-testületet a híres-hírhedt pont visszavonására.

 

   kutyas tuntetes 047Az eddigi városvezetői hozzáállást látva ez nehéz menet lesz. Pláne úgy, hogy – nyilván teljesen véletlenül – a felvonulás elé időzítve, csütörtök este került ki a kobanya.hu-ra az a „tájékoztató” – de akár diktátumnak is nevezhető – szöveg, amely a kutyás fejlesztések dicsőségét zengi. (Erről a minap írtuk meg, hogy nélkülöz minden tervszerűséget, lévén nincsenek írásos háttértanulmányok és számítások.)

 

   Az Óhegy-parkban csak gyűltek és gyűltek a gazdák kedvenceikkel együtt, mi legalább háromszázra saccoltuk a résztvevők létszámát. Mint később kiderült, ettől jóval többen, mintegy ötszázan voltak. Akik eljöttek, szinte kivétel nélkül aláírták azt a rendeletszakasz-visszavonást kérő petíciót, amelynek címzettje Kovács Róbert polgármester. A petíciót egészen pontosan 426 fő (kutya tulajdonosok és szimpatizánsok) írta alá.

 

   Nem volt itt semmiféle rendbontás, az ebek nem kezdték el egymást harapni, csépelni, minden gazda felszedte kedvence után a gyorsan elejtett kakit  – az látszott, hogy nem ez a társadalmi réteg, amellyel a baj van, mégis, a renitens kisebbség miatt leginkább ők bűnhődnek.

   kutyas tuntetes 096Aztán a közös séta előtt Tóth Krisztina, a Felelős Kutyatulajdonosok az Élhető Kőbányáért Civil Társaság társalapítója (képünkön a megafonnal) foglalta össze mindenki számára, hogy miért is jöttek össze.

   – Tavaly decemberben megszületett az a bizonyos együttélési rendelet, melynek a 14. § 4. pontja azt mondja ki, hogy a kutyákat kitiltják a X. kerület közparkjaiból. Januárban – ne kérdezze senki, hogyan – magam is kaptam értesítést, hogy akarunk-e részt venni ennek a rendeletnek a kidolgozásában. Az önkormányzat meghívott minket egy megbeszélésre, elmentünk, beszélgettünk a témáról. Mi a felelős kutyatartást hangsúlyoztuk, s azt, hogyan tud ez működni. Arra kértek minket, készítsünk javaslatokat, hogyan képzeljük a területek felosztását, hogyan épülhetnek ezek be a rendeletbe. Február 1-jén leadtuk, majd márciusban kaptunk egy újabb időpontot, ami arról szólt, hogy megbeszéljük a javaslatokat. Ezzel ellentétben kész tények elé lettünk állítva, a javaslataink nem igazán lettek feldolgozva. Nem tudom, el lettek-e olvasva egyáltalán. A kisebb parkoknál körülbelül azt mondták, amit kértünk, de a nagyobbaknál, mint az Óhegy-park is, nagyon nagy területeket elvettek. (…) Aztán márciusban mégis kiderült, hogy kutyát a parkba még pórázon sem hozhatunk be. Ezt ekkor mondták ki először, bár az egyeztetésen kérdeztük, miért, de nem kaptunk akkor választ. Ezután merült fel civil szervezet létrehozása, ami a véletlenek folytán úgy alakult, hogy néhány nap eltéréssel két civil szervezet is létrejött, lényegében azonos céllal, most pedig itt vagyunk, hogy tiltakozzunk – foglalta össze a lényeget Tóth Krisztina.

 

Köszönték, de nem

 

   Mindenesetre a vaskalapos polgármesternek sikerült elérnie, hogy Kőbánya – negatív kicsengéssel – kerüljön az országos médiába, hiszen eljött forgatni az RTL Klub, az ATV és a kormányközeli TV2 (!) híradójának stábja, sőt, a polgármesteri hivatal előtt még egy kisebb tévés vállalkozás is csatlakozott hozzájuk. Érdekes, hogy a kőbányai helyi médiát csak mi, a 10kerkult.hu képviseltük, a fideszes kőbányai önkormányzat által finanszírozott Kőbányai Regionális Híradó (ATV), a Centrum TV (TV10), a Kőbányai Hírek és a Kobanya.info nem volt hírérzékeny, az ingerküszöbüket ez a megmozdulás nem érte el, nem küldtek ki senkit sem.   

kutyas tuntetes 122slide

 Komoly erőt mutattak

 

   Rendőri zárókíséret mellett indult el az időközben cirka 400-500-asra felduzzadt tömeg az Óhegy-park – Óhegy utca – Kápolna utca – Liget tér – Körösi Csoma sétány – Szent László tér – Rottenbiller-park – Harmat utca – Kőér utca – Óhegy-park útvonalon. Nagyon sokan szimpátiájukról biztosították őket. Hiszen voltak, akik biciklijüket tolva, az összetartozást kifejező kis zászlócskát kézben tartva mentek a menettel együtt, voltak, akik kutya nélkül, egyszerű állatbarátként szolidaritásból tartottak a többiekkel, mi több, az úttesti zebrán átkelést türelmesen megváró autós egy „hajrá, kutyások” bíztatással szurkolt a csoportnak, hogy sikerüljön a tervük.

 

   A Szent László téren „belebotlottunk” Jankovich Tibor polgármesteri referensbe – gondoltuk ő lesz az, aki majd főnöke nevében átveszi a petíciót. Kiderült, nem, ő csak – vagy megbízásból vagy önszorgalomból – filmezte mobiltelefonjával a felvonulókat, miközben vagy beszélt telefonon valakivel vagy kommentálta a történéseket. (Ha gonoszak akarunk lenni, akkor JT képes lehet úgy megvágni a felvételt és úgy eladni a rendezvényt a hivatalos önkormányzati médiában, hogy „az emberek kiálltak az együttélési rendelet mellett”. Ez esetben hírhamisítást követne el, gondoljuk, ez is menne neki…)

 

   kutyas tuntetes cA városháza előtt szépen elrendeződött a tömeg. A kutyások a hivatallal szemben a járdaszegélyre ültek, mellettük a kedvenceik. Egyikük éppen a TV2-nek nyilatkozta, ő nem kőbányai, a XIII. kerületből érkezett és szolidaritásból jött el. Tóth Krisztina várt egy kicsit, és negyed 12 után pár perccel bekopogott az ajtón, merthogy egy hivatalosnak tűnő személy se várta a kőbányai kutyagazdákat. Az ajtót nyitó biztonsági őr közölte, hogy Kovács Róbert polgármester nincs a házban, és egy osztályvezetőt jelölt ki, aki két fő képviselőt vár fenn az irodában. (Nem lett nevesítve a helyi illetékes, csak feltételeztük, hogy esetleg Mózer Éva, a hatósági főosztály vezetője lehetett a kinevezett személy.) Tóth Krisztina azonban közölte, azt szeretné, hogy a demonstrálók előtt vegye át ez a valaki a petíciót, mire az illető visszaüzent az őrrel, hogy ő nem óhajt lejönni. Krisztina pedig kijelentette, hogy ők meg nem kívánnak felmenni, és majd postai úton eljuttatják a polgármesterhez a csomagot.  

 

 

   Ezzel a „fogadással” Kovács egyfelől megalázta a jelenlévő kőbányai kutyatartókat, másfelől jelezte, hogy semmiféle kompromisszumra nem hajlandó. Nyilvánvalóan presztízskérdést csinált az ügyből: tévedéseit nem szokta beismerni, ha pedig engedne az elégedetlen civil erőnek, azaz meghátrálna és visszavonatná a rendeletszakaszt, az számára (politikai) vereséggel érne fel. Tisztelettel közöljük: ez a szombati hozzáállás maga volt a vereség!

  

Cikkünkhöz képgaléria  ITT  és rövid videós összefogtlaló tartozik (hamarosan)

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY