AD-blacklist1

2015
jún.
24

Örök álmot vigyáznak a boncasztalok

Írta: Oszvald György

bajcsy bonc szobor 083leadEgyedülálló emlékművet lepleztek le a Bajcsy- Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet parkjában június 24-én délelőtt. A kórházban elhunytaknak állít örök emléket a négy márvány boncasztalból készült szobor együttes.

 

 

Tíz-tizenöt perccel a szoboravató ünnepségre kiírt időpont előtt még szorgos munka folyt a kórház parkjában. Érkezésünkkor az enyhe félkörben elhelyezett fémtüskékre emelte be éppen a negyedik márványlapot a darus autó, majd felkerültek a fehér leplek, s a közben szállingózó meghívottak, s vendégek egyszer csak azt látták, avatásra kész az emlékmű.

 

   bajcsy bonc szobor 128Dr. Bodnár Attila (a képen középen), a kórház főigazgatója lépett a márványtáblák elé, s elmondta, hogy az országban, de talán nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kezdeményezést valósítanak most meg. – Talán többen emlékszenek rá, hogy két éve történt a kórház Patológia osztályának teljes felújítása. Egy európai színvonalú kórházi egységet hozunk létre, amely mind infrastrukturális, mind szakmai vonalon felveszi a versenyt a legjobbakkal. Akkor merült fel az ötlet, hogy a tardosi mészkőből – magyar márványnak is nevezik – készült, komoly értéket képviselő 6-900 kg-os boncasztalokat ne dobjuk ki az építési törmelékkel együtt, hanem alkossunk belőle valami emléket. Rácz Gergely kollégámmal gondolkodtunk ezen, s ennek eredménye lett, hogy megtaláltuk Kontúr András szobrászművészt, aki az elképzeléseinket „életre keltette.” Kontúr András térítésmentesen alkotta meg az emlékművet, s ajándékba adta a kórházunknak – emelte ki Bodnár Attila, majd azzal fejezte be a beszédét, hogy szerinte a szobor tovább öregbíti a kórház jó hírnevét, másfelől pedig az itt elhunytak emléke előtt tiszteleg ezzel a kórház vezetése.

 

   bajcsy bonc szobor 076A beszéd után dr. Bodnár Attila és Kontur András leleplezték a négy elemes kompozíciót. Fokozatosan tárult fel a négy egykori boncasztal, s velük együtt egy élet története. Az alkotásról a művész elmondta, amikor megtudta az elképzelést, mindenképpen azon volt, hogy az asztalokat eredeti, leszereléskori állapotában hagyja meg. Nem nyúlt hozzá a fekvő felülethez, azokon az eredeti elvezető csatornák láthatók, csak az asztal hátsó oldalát használta fel. – Úgy véltem, hogy a táblák felső részén elhelyezett szimbólumok mutatják meg az élet előre haladását. Az első táblán a kulcslyuk a család, a gyerekvállalás megfogalmazódását jelképezi, a második asztalon a megfogant életet ábrázolja a csecsemő, a harmadikon látható fejek a fiatalságtól az öregkorig haladva mutatják az idő múlását, ami gyakorlatilag maga az élet, míg a negyedik táblán a testből elszálló lélek van ábrázolva - mondta el Kontur András (képünk)

 

   bajcsy bonc szobor 054Az ötlet kitalálója, dr. Rácz Gergely patológus (képünk) felidézte, mi vezette el az ötlethez. – Fájt a szívem kidobni ezeket az asztalokat. Arra gondoltam, ha már 40-50 millió évet kibírtak azok a kövek, melyekből az asztalok készültek, értve benne az utóbbi évtizedek használatát is, akkor, ha biztonságos helyre szállítjuk, kibírnak még néhány évet, míg nem találunk megfelelő funkciót számukra. Végső soron több száz elhunyt feküdt az asztalokonn, a márvány felület fizikai kapcsolatban volt az emberi testekkel, nyomokat hagyott a patológusok munkája, s ezek emlékeket idéznek fel. Ha Arany János szavaira gondolunk, „a holtak tanítják az élőket”, akkor ezt valahogyan vissza kellene adni! Köszönöm, hogy megvalósulhatott az ötlet.

 

   A beszédek után Snell György római katolikus püspök, a Szent István-bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre áldotta meg a szoborkompozíciót, majd Bodnár Attila meggyújtotta a külön talapzatra – mely egy régi, hatalmas fa tönkje – erősített, a szoboravatást megörökítő rézlemez mellé helyezett kegyeleti gyertyát.

  bajcsy bonc szobor 111

 

   A szoboravatás utáni kötetlen beszélgetésen derült ki, hogy több híres, közismert művész, köztük Szenes Iván és Cipő, alias Bódi László is ebben a kórházban hagyta el földi porhüvelyét. Ezekkel az emlékekkel lett teljes a kórházi bonasztalok „reinkarnációja”.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY