AD-blacklist1

2012
feb.
17

A felvételi keretszámok hiteles története

egyetem minap.huA Népszabadság pénteki számában írja, hogy „Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter hétfőn, a parlament tavaszi ülésszakának első napján nem mondott igazat, amikor egy ellenzéki képviselő azt kérdezte tőle, hogy az intézményekre bontott keretszámokkal miért lehetetlenítették el az államilag finanszírozott jogász- és közgazdászképzést."


Mint a lap közli: „A Felsőoktatási és Tudományos Tanács, illetve a felkért szakértők nem nyírták volna ki sem a közgazdász-, sem a jogi képzést. A tárcának írt javaslatukban a gazdasági területen a 2011-es 4900 helyett 4200-as hallgatói keretszámot jelöltek meg. A jogászoknál is mindössze százzal csökkentették volna a felvehető létszámot a 2011-es adatokkal összevetve, vagyis 800-ról 700-ra. (...)
Érdekes, hogy a Felsőoktatási és Tudományos Tanács, illetve az általuk felkért szakértők javaslatát Hoffmann Rózsa államtitkársága – nagy vonalakban legalábbis – elfogadta. Novemberben készült el a miniszter javaslata. Az államilag támogatott 45 ezres szám valójában ugyan 30 ezerre csökkent a Réthelyi–Hoffmann-féle előterjesztésben, emellett viszont feltüntették azoknak a hallgatóknak a számát, akiknek ötvenszázalékos tandíjkedvezményt ad az állam. (...) A gazdaságtudományi szakterületen a felsőoktatási szakemberek, rektorok által javasolt 4200 helyett a Nefmi 2100 hallgató felvételét javasolta, egyebekben azonban lényegében nem változtattak az FTT ajánlásán.
E ponton lépett a képbe Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, akik fittyet hányva az FTT, valamint saját miniszterük, illetve államtitkáruk javaslataira, átírták a keretszámokat. Így nyírták ki a jogász- és közgazdászképzést: 2012-től az Orbán–Matolcsy páros által meghatározott számokat fogadta el a kormány, vagyis a 100 államilag finanszírozott jogászhelyen mindössze két intézmény osztozik (az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem)."
A NSZ teljes írása itt olvasható.


(forrás: Népszabadság) (fotó: minap.hu)