AD-blacklist1

2011
dec.
08

Tanítványai évek után is megkeresik

Írta: Oszvald György

 

tesi 137leadDélután öt órára „minden hely elkelt” a Torockó étteremben, a kerület testnevelő tanárainak szokásos, év végi záró estjén. Ilyenkor a baráti beszélgetések, az egyfajta évértékelések előtt egy kellemes feladatot teljesítenek a szervezők. Átadják a tanárok szavazatai alapján az Év testnevelője elismerést.

 

   Nem volt ez másként december 7-én sem. 2011 díjazottja: Andrisné Kovács Éva, a Kertvárosi Általános Iskola testnevelője. Ám, a díjátadás előtt kellemes kötelességének tett eleget Révész Máriusz, a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság elnöke. Bemutatta a sport terén dolgozó új vezetőket. A Kőbányai Sportközpont új, kinevezett igazgatója, Csanak Géza 2012. január 1-jétől veszi át az irányítást a jelenlegi megbízott igazgatótól, Nagy Istvántól. Az önkormányzatban pedig sport referensi munkakörben Fürst Ágnes dolgozik majd.

 

tesi 111

balról: Fürst Ágnes, Csanak Géza, Révész Máriusz, Nagy István, dr. Kántásné dr. Szabó Ivett   

 

   „Ki hinné, hogy fiatalos mentalitása ellenére már harmincöt éve dolgozik Kőbányán?” – kérdezte a méltatás előtt Széles István, Andrisné kollégája. Majd folytatta a díjazott bemutatását. – Első iskolája a Kápolna téri, második az Újhegyi sétány 1-3. szám alatti, jelenleg pedig 1995 óta, tizenhat éve dolgozik a Kertvárosi iskolában. Nagy lelkesedéssel, precizitással végezte és végzi a délelőtti testnevelés órákon és a délutáni foglalkozásokon is a munkáját. Elkötelezett híve a minden napos testnevelésnek, a rendszeres testmozgásnak és az egészséges, mozgásban gazdag életmódnak. Óráit és edzéseit a változatosság, a tudatosság, a precizitás, a nagy szakértelem és a gyermekek szeretete jellemzi.

  tesi 156 Felelősen veszi ki részét iskolája szabadidős programjainak szervezéséből, megvalósításából. Hatékony munkájának, következetességének köszönhetően az iskola csapatai és tanulói kiemelkedően nagy létszámmal, jól felkészülten, remek eredménnyel vesznek részt a kerületi, budapesti diákolimpia versenyein.

   Eredményes munkáját dicséri, hogy a kerületi sportversenyünkben évek óta a legjobbak között szerepel a Kertvárosi Általános Iskola. Szervezőkészségének, kitartó, állhatatos munkájának köszönhetően a 2009/10-esés a 2010/11-es tanévben a tömegesítési versenyben elsők lettek. Tanítványai, kollégái szeretik, megbíznak benne, sokszor kérnek tőle szakmai, emberi tanácsokat. Iskolája és kollégái büszkék rá, hogy ebben az évben ő nyerte el a megtisztelő Év testnevelője címet!

   

   A díjátadás után egy hagyományteremtő elismerési aktust először gyakorolt Révész Máriusz és Nagy István. A nyugdíjba vonuló kollégáknak nyújtottak át emlékplakettet; első ízben Majorszky Klára és Póta Mária részesült az elismerésben.

   tesi 000

balról: Póta Mária, Majorszky Klára

 

Miután Andrisné fogadta a gratulációkat, a 10kerkult.hu néhány, a munkájával kapcsolatos kérdés megválaszolására kérte. A testnevelő tanárnak szinte minden alapsportághoz értenie kell. De! Önnek melyik sportág az erőssége, a kedvence? – Az atlétikával kezdtem,   távolugróként versenyeztem. tesi 188Később, egy továbbképzésen bejött a floorball is, ez az új szerelem. – Érdekes lehet, ha az atlétika fő szakos tanárnak egy másik sportágban lesz válogatott szintű tanítványa. Előfordult-e ilyen eset a pályája során? – Igen és büszke vagyok rá, vízilabdában Baksa László ért el szép sikereket. Igaz, nem az én tanítványom volt, de Kökény Bea egykori kézilabda klasszissal együtt úttörő táboroztam.

   A rövid interjúban megtudtuk még, hogy amikor a gyerekek „kirepülnek” a kezei alól, több évig is visszajárnak az iskolába, különféle sportrendezvényekre. Ápolják a kapcsolatot, van visszacsatolás arról, milyen munkát végeztek. Felnőtt korban nem ritka, hogy a gyerekeikkel jönnek el az iskolai rendezvényekre. De a sok öröm mellett Andrisné Kovács Éva arra a legbüszkébb, hogy ezt a díjat a kollégák, a szakma szavazta meg számára. Ettől érték, ettől különleges.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY