2013
már.
01

Médiahatósági elnök mindörökre?

jog illusztracioA kormánypártok megkezdték a médiatörvény tervezett módosításának „felpuhítását" – írja a nol.hu. A legújabb javaslat szerint évtizedekre bebetonoznák a médiahatóság jelenlegi erősen Fidesz-párti elnökét.


Mint a nol.hu írja, „a kormány január elején állapodott meg az Európa Tanáccsal a médiatörvény módosításáról. E megállapodás két legfontosabb pontja, hogy  Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökét a jövőben nem a miniszterelnök nevezi ki, hanem a kormányfő javaslatára az államfő. A másik, hogy az NMHH elnökét kilencéves mandátuma lejárta után nem lehet újraválasztani. (…)
Cser-Palkovics javaslatának parlamenti elfogadása nyilvánvalóan felülírná a kormány és az ET megállapodását. A fideszes politikus a módosító javaslat indoklásában ezen úgy „lép túl", hogy „az újraválaszthatóság kizárása központi eleme volt az Európa Tanáccsal folytatott tárgyalásnak. Ugyanakkor megjegyezhető, hogy az Európa Tanács által megnevezett aggályok maximum a Médiatanács elnökével összefüggésben értelmezhetők, a hírközlési piac felügyeletét ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökével kapcsolatban nem, mivel ez sértené a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság autonómiáját. Ennek megfelelően a módosító javaslat azt kezdeményezi, hogy az újraválaszthatóság tilalma a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökére nézve ne legyen alkalmazható." (…)
Szalai Annamária jelenlegi NMHH-elnöke korábban évekig a Fidesz képviselője, médiaszakértője volt, mandátuma 2019-ben jár le. Cser-Palkovics indítványának elfogadása esetén Szalai Annamária akár 2028-ig vagy akár 2037-ig is a médiahatóság elnöke maradhatna.”