AD-blacklist1

2016
már.
20

Kézfogás a csata végén

Írta: Oszvald György

vivo tali 176leadKedves hangú meghívást kapott szerkesztőségünk egy – első olvasásra is – szenzációsnak ígérkező eseményre. Az I. Országos Sulivívó Találkozóra invitáltak a szervezők, melyet a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendeztek meg március 11-én. Az eseménynek kőbányai résztvevője volt.

 

 

Valamivel több, mint ötszáz vívópalánta gyűlt össze a megnyitón, ahol gyorsan kiderült, hogy alapvetően három kategóriába sorolták a kis kardforgatókat. A legkisebbeket, mondjuk úgy, nagyon kezdőket játékos eszközök várták, hogy teszteljék képességeiket, a már vívó, de még valójában a sportág alapjaival ismerkedő gyerekeket egy tíz állomásos készségteszt várta, míg a már versenyző fiatalok a páston mérték össze tudásukat. Ebben, a részben versenyben, részben tehetségfelmérésben, Kőbányáról a Kada Mihály Általános Iskola vívói vettek részt Erdei Péter edző vezetésével.

 

vivo tali 269

  A Kada Mihály Általános Iskola csapata

 

   A találkozón az ország 18 megyéjéből és a főváros 13 kerületéből csaknem 80 iskola képviseletében félezret meghaladó létszámban jöttek el a gyerekek, velük az edzők, szakvezetők, hozzátartozók. A szervezők egyik meglepetése az volt, hogy a fiatalok találkozhattak, beszélgethettek a sportág legjobbjaival, a felnőtt olimpiai, világ- és Európa-bajnokokkal, Nagy Tímeával, vivo tali 240Szilágyi Áronnal, Imre Gézával és a junior világ- és Európa-bajnok kardozóval, Márton Annával. A beszélgetés után, közben sorban álltak a kicsik az autogramokért, sőt, sokan éltek a lehetőséggel, hogy közös fotót készítsenek velük, akár egy mosolygós szelfi formájában is. (Képünkön: a lehetőséggel mi is éltünk, Márton Anna aláírását örökítettük meg a bal csuklónkon; ugye, a kamerát is tartani kellett – a szerk.) 

 

   Mondják, kicsi a világ: a találkozón összefutottunk egy régi ismerőssel is. A Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium sportegyesületének, a Benkő Kardvívó SE-nek a fiataljai Fodor Katalin elnökkel érkeztek a vívónapra.

 

Meglepetések

 

   A találkozón, túl azon, hogy végigkísértük a kadásokat a tudáspróba állomásain, néhány meglepetésben is volt részünk. Selmeczi Tibort kaptuk mikrofonvégre a pástok mellett, s azt gondoljuk, nem csak mi vagyunk úgy, hogy Selmeczit inkább humoristának ismerjük, mint vívónak.

 

    vivo tali 478– Hozzátartozóként van jelen a találkozón vagy csak a sportág iránt érdeklődő magánemberként? – kérdeztük nem titkolt meglepetéssel.

    – Azt mondhatom, hogy hobbi-vívó vagyok, ha az egyesületi oldalról nézem. A Hobbi Vívó Egyesület elnöke vagyok, ahová – mások mellett – a gyerekeink is járnak vívni, az edzőjük pedig Gáborján Rita (képünk). A másik oldalról nézve pedig veterán vívó vagyok, a korosztályomban harmadik voltam az országos bajnokságon.

 

   – Elégedet-e az itt tapasztaltakkal, látottakkal?

   – Hogyne! Nagyon színes a program, a gyerekek szépen vívnak, mi pedig izgulhatunk a mieinkért. Megerősítik azt, hogy bár a csörte során kemény harc megy, összeszurkálják egymást a vívók, a végén leveszik a sisakot, kezet fognak, s marad a barátság, egymás tisztelete.

 

   – És a humor?

   – A vívásban éppen az a lényeg, hogy leveszik a sisakot a küzdelem végén. A világban meg az történik, hogy vége a csatának, de a sisakban megyünk tovább. A szakmámban pedig, amikor kinevettetem az embereket, éppen ezt a fonákságot igyekszem megmutatni.

 

   vivo tali 381Az viszont Erdei Péternek (a képen balról) volt meglepetés, hogy az egyik állomáson ismerőst fedezett fel. Miután egymás nyakába borultak, s egy közös fotót is „szúrtunk”, Péter örömmel újságolta el, hogy Szabó István tőrvívóval (a képen jobbra) – jelenleg Kunszentmiklóson dolgozik – egy napon kezdték el a vívást 1963-ban.

 

A „merítés”

 

   „A Magyar Vívó szövetség büszke a sportág eddigi eredményeire, hiszen 35 olimpiai aranyérmünk és 64 világbajnoki címünk is jól mutatja, hogy hagyományosan vívónemzet a magyar. Ahhoz viszont, hogy ezt a hagyományt, ezeket a sikereket tovább lehessen vinni, a szövetség fontosnak érezte, hogy felélessze az iskolai vívása egykor nagy hagyományait Magyarországon” – áll a hivatalos tájékoztatóban. A részletekről Nagy Józsefet, a Törekvés SE vívóinak vezetőedzőjét kérdeztük.

 

   – Bármely sportágban igaz, hogy eredményes élsportot az utánpótlás szélesítésével, megfelelő képzésével és motiválásával lehet elérni. Azt látjuk, hogy itt és most egyik tényező sem hiányzik. A vívóknál honnan ered az ötlet, hogyan kezdték el a munkát?

   – A Magyar Olimpiai Bizottság sportágfejlesztési programját kell elsőként említenem. A sulivívás ennek keretében indult el 2013-ban és a nyolcvan iskola durván ötszáz kis vívójával nincs mit szégyenkeznünk. Az indulásnál úgy harminc, negyven intézmény volt csak. Nagyjából két év alatt megduplázódott a számuk, s ez azt mutatja, jó volt az elképzelés. (Alsó képünkön balról: Nagy József, Erdei Péter, Fábián László, a MOB sportigazgatója.)

 

   vivo tali 215 Érdekes ötlet a tudáspróba, és annak a fegyver nélküli gyakorlatai. Hogyan kapcsolhatók ezek össze a vívással?

   – Vannak olyan gyakorlatok, mint a leejtett kesztyű elkapása, mely a reflexek, a gyorsaság meglétét, milyenségét mutatják meg, mások az egyensúly megtartásának képességét tesztelik.

 

   – Van-e arra vonatkozó számadat, hogy az első nekibuzdulás után mennyien maradnak meg a pástokon, másként fogalmazva, milyen arányú a lemorzsolódás?

   – Na, ez a titkos kérdés. Egyelőre nincsennek pontos adatok, néhány részleges becslésre pedig semmit sem lehet alapozni. Ezek a gyerekek talán jövőre már megjelennek a legfiatalabb korosztálynak kiírt versenyeken, s akkor lehet majd mondani valamit arról, milyen a sportág megtartó képessége.

 

    – A szerkesztőségünknek öröm, ha egy országos eseményen kerületi érdekeltség is van. A Kada Mihály Általános Iskolával hogyan kerültek kapcsolatba?

    – A Törekvés vívószakosztálya is rendszeresen végzi a toborzásokat, járjuk az iskolákat. A Kadából jó százalékban jöttek gyerekek, és meg is maradtak nálunk. Adta magát, hogy patronáljuk náluk az iskolai vívást.

  

vivo tali 395

 

   Az eseményen részt vevő kadásoknak azt kívánjuk, legyenek olimpiai, világ- és Európa bajnokok, szerezzenek minél több magyar bajnoki címet – példa van bőven a Törekvés vívói között!

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik   ITT 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY