AD-blacklist1

2017
nov.
05

Darázsfészek épül a Harmatban

Írta: Oszvald György

alapko leadAz új kosárlabda csarnok alapkövének elhelyezésére gyűltek össze a beruházásban érdekeltek, az intézmény vezetői, a sajtó munkatársai október 27-én az iskola udvarán.

 

 

 

Hol szemerkélő, hol zuhogó esőben zajlott az ünnepélyes aktus a Darázsfészek névre keresztelt, a Harmat Általános Iskola udvarában felépülő kosárlabda csarnok alapkövének elhelyezésekor.  

  

Harmat alapko 066

 

   Kovács Róbert polgármester mindenkit megnyugtatott, hogy az időkapszulában minden, ilyen alkalommal szokásos kellék, az aznapi újságtól kezdve a Darazsak 25 évének néhány anyagáig minden benne van; az esős idő miatt tették ezt előzőleg bele, nehogy elázzon bármi is.

   Amíg a többiek a vakolókanalakat vették el, behelyezte a hengert a lyukba, majd Radványi Gábor alpolgármester némi segítséggel elhelyezte a fedelet. Az egyik munkás kiöntötte betonnal a peremnél a hézagot, majd a beszédet mondók közösen elsimították, lezárták az alapkövet.

    

Harmat alapko 230

  Radványi Gábor alpolgármester, Szabóné Valkony Mária, dr, György István, Hajdu Péter, Kovács Róbert

 

   Az ünnepélyes aktus előtt dr. György István kormánymegbízott (lenti képen) a kőbányai fejlesztéseket, a szükséges források megteremtését egy nagyobb, budapesti környezetbe helyezve értékelte.

 

   Harmat alapko 049– Budapesten kétszáz helyszínről van már kormánydöntés, melyeken kiemelt beruházások valósulnak majd meg több százmilliárd forint értékben – mondta.

   Ez a közeg az, amelyik befogadja a jövő ilyenkorra már működő csarnokot. György István hangsúlyozta, hogy a csarnok az összefogás, az együttgondolkodás eredménye, melyben a Kőbányai Darazsak, a Zsíros Akdémia a Kőbányai Önkormányzat, nem utolsó sorban a Harmat Általános Iskola a partnerek.

 

    Harmat alapko 069Kovács Róbert (bal oldali kép) a helyi viszonyok tükrében vázolta fel, miért is hasznos a csarnok felépítése. Emlékeztetett, Hajdu Péter 27 éve tesz kőbánya sportjáért, s a Darazsakat György Istvánnal együtt 25 évvel ezelőtt alapították. Ideje egy nagy lépést tenni. Szabóné Valkony Mária igazgató asszonnyal pedig nagyon sokszor beszélgettek az utóbbi időben az iskolai testnevelés méltatlan, nehéz körülményeiről.

    Felidézte, amikor korábban az iskola udvarán egy nagyméretű sátor felállításával kívánták az iskolai sportfejlesztést megoldani, Révész Máriusz országgyűlési képviselő nemet mondott. Helyette azt javasolta, építsenek egy tornacsarnokot, ami nem csak az iskolai sportoktatást szolgálja. – Nos, Máriusz gondolata beérett – mondta a polgármester.  Hozzá tette, az épület látványban is gazdagítja majd a környezetet.

 

   Harmat alapko 082Hajdu Péter, a Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia elnöke (képünk) azzal bővítette a létesítés indokait, hogy mind az iskola, mind a kosarasok közössége kiváló lehetőséghez jut az új létesítménnyel.

   – 25 évvel ezelőtt, amikor György István akkori polgármesterrel megálmodtuk a Kőbányai Diákok Sportegyesületét, népszerű nevén a Darazsakat, nagyon sok célt fogalmaztunk meg a kosárlabda kőbányai elterjesztéséről. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ma a második kosárlabda csarnok létesítése alkalmából állok a mikrofon előtt – mondta kissé meghatódva.

   A folytatásban jelezte, a fejlesztések a 2010-et követő törvényi változások, nevesítve a TAO felhasználási lehetőségei, másfelől az önkormányzat támogatása, együttműködése révén valósulhattak meg.  

  Harmat alapko 039

 

   Megtudtuk, hogy ez a csarnok egy 600 m2-es, két részre osztható küzdőterű, emeleti rész nélküli, egyterű létesítmény lesz. A kiszolgálóhelyiségeket négy öltöző és a hozzájuk tartozó fürdők, az edzői öltöző, a szertár, az orvosi szoba és egyéb helyiségek alkotják.

   Az építési munkákat a Társ ’95 Kft., a kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázat nyertese végzi.

 

   Harmat alapko 094Szabóné Valkony Mária (képünk), az iskola igazgatója első szavai a köszönetről szóltak.

   – Számunkra életmentés ez a csarnok, egy tíz éves álmot valósított meg.

   Elmondta, ezt a fejlesztést tekinthetjük a korábbiak, például a 2012-ben megvalósult teljeskörű energetikai fejlesztés folytatásaként. Bár ettől a tornaterem nem lett nagyobb. Szinte megoldhatatlan feladatot jelentett az iskolának a mindennapos testnevelés megvalósítása, hiszen 520 gyerek sportolását kellett a heti öt órába belezsúfolni. A problémákon a „Sibrik iskola” tornaterme segített némileg, a diákok ma is ide járnak át testnevelés órákra.

   Az igazgató asszony már a jövő tanévről is szólt: az angol és ének tagozatos osztályok mellé egy – jelenleg pilot rendszerben működő – kosárlabdás sport tagozatos osztály indítását tervezik.

 

   Azt minden hozzászóló kiemelte, hogy a csarnok használata megosztott lesz: délelőtt az iskolai oktatást szolgálja, délutántól estig pedig a kosárlabdások foglalják majd el.

    

Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa szerkesztőségünket! Részletekért katt a képre!

tamogato tabla 400px