AD-blacklist1

2015
szep.
17

Győztesek és vesztesek

Sokat gondolkodtunk, hogy hogyan kommentáljuk a menekültválságot, amely úgy tűnik, hogy a kemény magyar kormányzati intézkedésekkel új fordulatot vett. Eszünkben sincs plagizálni, viszont a 444.hu tökéltesen visszaadta a mi gondolatainkat.


,,Ha a dolgok nagyjából így maradnak, és Orbán semmiben nem kényszerül meghátrálni, az nagy belpolitikai győzelem lesz neki és a Fidesznek is. Orbán cselekvő miniszterelnökként megépítette a kerítést, amit most megvéd. Függetlenül attól, hogy elvi szinten egyetért-e valaki a határzárral, azt el kell ismernie, hogy a kormányfő beváltott egy ígéretet, márpedig ez nem túl gyakori itthon egy politikustól. Ezen kívül a magyar kormányzati intézkedések ellenzőinek sem szabad megfeledkezniük arról, hogy Magyarországon és az Európai Unióban is jelentős tömegek helyeslik az Európa védelméről szóló orbáni jelszavakat.
A történetnek azonban vesztesei is vannak. Magyarország seggbe rúgta saját magát is, hiszen az egyik legforgalmasabb magyar határátkelő, Röszke lezárásával rengeteget veszít a magyar és a szerb gazdaság. Az áruszállítási útvonalak átrendeződésével gyakorlatilag bedugult Magyarország déli határa, szinte mindegyik átkelőnél kilométeres kamionsorok vesztegelnek. És legfőképpen veszített az a több ezer migráns, akik a határ lezárásakor a szerbiai átkelőn rekedtek. (...)
Mindenkinek jogában áll ezeket az embereket nem szeretni és nem látni szívesen a hazájában, de a migránsok ettől még ugyanúgy emberek maradnak. Az emberek pedig emberi bánásmódot érdemelnek, de legalább ételt, italt, vécét, fedelet a fejük fölé és tisztálkodási lehetőséget. Sok egyéb mellett ezek sincsenek a horgosi táborban. (...)
Az EU közben a saját impotenciájával küszködik, pedig a ha valaminek, hát a világ legnagyobb gazdasági térségének bizonyára lenne elegendő erőforrása ahhoz, hogy emberhez méltó körülményeket biztosítson a Horgoson rekedt ezreknek."


Hát így állunk, rövidtávon. A hosszú távú következményekbe egyelőre jobb bele nem gondolni...