AD-blacklist1

2014
jún.
11

Skizofrén kőbányai polgármester

Bár magáról előszeretettel állítja, hogy demokratikus elveket vall, a Fidesz nagy nagy ívben tesz a demokratikus szabályokra! Az előző ciklusban ezt számtalanszor bizonyította, és a „folytatjuk” jegyében folytatott rapid – és ennek megfelelő minőségű – törvényalkotás legújabb gyöngyszemével, a fővárosiközgyűlés-választás reguláival igazolta most is. Ugye egy a demokratikus szabályokat tiszteletben tartó párt nem a „meccs”, azaz a helyhatósági voksolás előtt pár hónappal és nem erőből alakítja át az előírásokat.

 


A mélyebb okait hadd ne boncolgassam! Inkább azt, hogy a leendő kőbányai polgármester milyen ,,személyiség-zavaros" állapotba kerül majd az új fővárosi közgyűlés tagjaként – hiszen nem tudja, hogy bizonyos esetekben Kőbánya, a kőbányaiak avagy Budapest, a budapestiek érdekét képviselje.
Számos ügy van ugyanis, amiben most is érdekellentét feszül Kőbánya, a szomszédos kerületek és a főváros vezetése között. Elég csak a repülőteret és áldatlan hatásait említeni.
Ugyebár a repülőtérre Budapestnek elemi szüksége van. Bár a Malév megszűntetése után a pozíciója már kevésbé erős a nemzetközi színtéren, azért még mindig számottevő üzleti és turisztikai igazodási pontnak számít – az európai „vérkeringésbe” ezen keresztül is kapcsolódik a város.
Tehát egy fővárosi képviselőnek elemi érdeke (lenne) minden követ megmozgatni a ferihegyi bázis helyzetének javításáért.
Kőbánya – érthetően – legfontosabb gondja a repülők okozta zajhatás, fontos feladata pedig ennek kezelése. A problémával szinte magára maradt. A gépek nagyjából minden le- és felszállás során érintik a kerület légterét, és hiába szeretné, ha a közteherviselés jegyében más is osztozna ezen, az érintett kerületek – a saját szemszögükből szintén érthetően – nem akarnak ebbe belemenni.
Ha eddig nem ment a megegyezés a háttérben, a nyílt színen, akkor nehezen hihető, hogy majd az új rendszerben a polgármesterek a Váci utcai közgyűlési teremben erre megoldást találnak.
Nyilván Kőbányának az lenne a legjobb, ha a Liszt Ferenc terminál Budapesten kívülre kerülne – de Budapestnek az, hogy „körön belül” maradjon. Ez a kitelepítés már párszor felmerült, de semmi sem lett belőle. Változhat valami az új felállás miatt? Semmi.
És ez csak egy tipikus eset a sok közül. Hogyan lehet a skizofrén állapotot feloldani? Szerény véleményem szerint sehogy.


Mint ez is mutatja, nem pragmatikus szempontok vezérelhették annak az agyát, aki megírta a törvényszöveget, hanem politikai – csesszünk ki a másik oldallal – hasznot méricskélt.
Ha a Fidesz demokratikusan akart volna játszani, akkor arról kellett volna hosszas, akár éveken át tartó egyeztetést lefolytatnia valamennyi érintettel, hogy a főváros érdemi egységes fejlődését akadályozó budapesti kettős hatalmi rendszert (fővárosi, illetve kerületi önkormányzatok) hogyan lehetne olyan működő egyszintű rendszerré változtatni, amiben súlya van a fővárosházának és megmarad a befolyásuk a kerületeknek is. Mondhatni ezt nevezik úgy, hogy felelős (város)politizálás…