AD-blacklist1

2014
jún.
05

És akkor jöhet az előfizetői adó?

Most, hogy így lezajlott a kollektív médiaipari tiltakozás a reklámadó ellen, ami Rogán Antal belvárosi kiskirály szerint szimpla zsarolás, érdemes kicsit a jövőbe nézni.
Nincs ingyen ebéd – harsogja sokszor a kormányzat.
Nincs ingyen tartalom sem! Bizony a kereskedelmi médiumok – a tévéktől az online-ig – a reklámpiacból élnek, a sok-sok hirdetés közléséért kapott pénzből tudnak alkalmazottakat foglalkoztatni, híreket, információkat, műsorokat „gyártani”.
Mit hozhat a reklámadó?

 


A kormányhoz közel álló médiacégek nyilván kevésbé érzik majd meg a brutális elvonást. Egy kicsivel többet, vagy talán éppen annyival többet hirdetnek náluk az állami társaságok, intézmények és más, a holdudvarhoz tartozó cégek, mint amennyit be kell utalniuk a büdzsébe.
A függetlenek és a tisztán piacból élők a mínuszt nehezen tudják kigazdálkodni: esetleg úgy, hogy kevesebb munkatársat alkalmaznak, vagy csökkentik a saját híreiket, döntően magyar és külföldi hírügynökségi anyagokat vesznek át. Esetleg megszűnnek. Kormányzati szempontból nyilván ez a legjobb: ne pofázzanak a hülye függetlenek, ne derítsenek ki többé Lázár Jánosról, Rogán Antalról vagy más potentátról semmit.
Így pedig marad a központi hírüzem – ami csak a szépet és a jót harsogja. Volt már ilyen, emlékszünk rá: az MSZMP agitprop osztálya és/vagy a központi bizottság adta ki parancsba, hogy éppen adott napon mi mehet ki a népnek és mi nem. Kádár mindig képernyőn volt, nyilván Orbán minden rezdülése ezentúl is vezető anyag lesz.


Persze akad még egy megoldás. Szlovákiában már bevált.
Ott, főleg az online médiumok összefogtak, és fizetőssé tették szolgáltatásaikat. Hirdetőik is vannak, de a házon belül előállított cikkekhez, videókhoz stb. csak akkor férhet hozzá az internethasználó hírfogyasztó, ha x összeget csenget érte.
Attól tartok, a reklámadó bevezetése errefelé tereli majd az online médiaipart. Úgy, ahogy a csekkadónál, a bankadónál vagy a tranzakciós adónál eddig is történt: mindig a sor végén lévő honpolgár pénztárcája sínyli meg a fülkeforradalmi ötleteket, neki kell állnia a költségeket.
Bár neki nem kottyan meg, ha akar magáról Rogán (vagy Lázár) valamit olvasni, neki is utalnia kell majd a portálok kiadóinak.
Semmi gond, persze, van még egy lehetőség előttük: be lehet vezetni az előfizetői adót…