AD-blacklist1

2013
dec.
22

Igen, fáj a mellőzöttség

Írta: Oszvald György

Elgondolkodtam azon, hogy emberek, szervezetek, mindazok, akik és amelyek valamilyen őrült gondolattól vezérelve a híradás valamely formájára adják fejüket, vajon hányszor mondták már el a címbeli mondatot. Vérmérsékletük szerint enyhébb vagy hevesebb indulattal.

 

Nos, bár a cím felkiáltójelért ordít, mégsem tettem ki. Maradjon ez meg minden érzelemtől mentes ténymegállapításnak.

 

 

  Az utóbbi időben felfigyeltem egy jelenségre. Már nem csak az önkormányzat nem küld a saját rendezésű eseményeiről meghívót szerkesztőségünknek, de elfeledkeznek rólunk (ha valaki nem tudná, a 10kerkult.hu portálról van szó) a különféle intézmények is: óvodák, iskolák, önkormányzati tulajdonú intézmények, alapítványok.

 

   Nincs üldözési mániám, de a kérdést fel kell tennem. Nem engedi nekik valaki, valakik, hogy a honlapunkat, szerkesztőségünket értesítsék? Vagy tényleg nem tudják a soroltak vezetői, médiakapcsolatokért felelős munkatársai, hogy néhány hónappal több, mint két éve szolgálja a kerület, Budapest és az ország híreivel (írva, fotón, videón) a kerület lakosságát a portál?  

 

   Csak a példa kedvéért írom, hogy amikor az összes óvodának elküldtem a különféle sportrendezvényekről szóló tudósítás és a fotógaléria linkjét, visszaigazolták, és a galéria látogatottsági adatai igazolták, hogy meglátogatták honlapunkat.

   Valójában nem kaptunk értesítést a Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány legutóbbi, elismeréseket átadó rendezvényéről sem. Más forrásból szereztünk tudomást az eseményről, s adtunk hírt róla. Minden sértődöttség nélkül.

 

    De hadd soroljak néhány egyéb, a napokban lezajlott eseményt! Szoborbírálat volt nemrég a Szent László térre Zsemlye Ildikó által tervezett Lechner Ödön szoborkompozíciónál. Szegény sorsú családoknak adtak át ajándékokat a Bárkában december 19-én. Az egyik óvoda a polgármesteri hivatalba látogatott el, s betlehemes műsorukkal, ajándékaikkal lepték meg az ott dolgozókat. De ide tartozik a nemrég – a korábban kényszerű okok miatt elhalasztott – felújított óvoda átadási ünnepsége is. És akkor már nem is beszélünk az idősügyi tanács nemrég tartott karácsonyi üléséről …

 

   Hogy is van ez? Nem tudnak rólunk, mikor nap nap után olvassák oldalunkat? Vagy karanténba zárták valakik vagy valaki a 10kerkult.hu szerkesztőségét, s az érintettek – ki olyan, ki amolyan okok miatt – nem mernek nemet mondani elemi érdekük ellenére? Vagy csak emberi butaságról van szó?

 

Na, ide képzeljen el az olvasó egy egész sor felkiáltójelet!

 

   Sok mindent el tudunk hinni, belátók és megértők vagyunk, ha tényleg csak feledékenységről, emberi nemtörődömségről van szó vagy a megszokás vezérelte tudatbeszűkülésről. De akkor vajon miért is van ott rajtunk kívül minden más kerületi médium? Ők honnan tudnak a nevezett eseményekről?  Ugye, nem hiszi senki, hogy egy tévés stábnak – eszközt, embert, időt előre tervezni szükséges – csak úgy, a gerlék búgják el az eseményt tíz perccel annak kezdete előtt?

 

Ide is írhatnak az olvasók egy sor jó nagy felkiáltójelet.

 

   Hát, ezt gondolja végig a kedves olvasó, és ha kell, üvöltse velünk: igen, fáj a mellőzöttség! Azt már csak én teszem hozzá (tetszés szerint, akár felkiáltó jelet is tehetnek a mondat végére), ez sem részemről, sem szerkesztő kollégám részéről nem hiúsági kérdés. Mint tettük ezt eddig is, csak a hiteles, objektív tájékoztatás igénye dolgozik bennünk. Ezért vagyunk újságírók!