AD-blacklist1

2017
júl.
15

Vizet nyeltünk a tempónál - szerkesztői vélemény

Írta: Oszvald György

Bár kétségtelen, hogy a 17. FINA vizes-vb megnyitó színvonalas volt, de – bár csak a szerkesztő magánvéleménye – talán érthető annak eszméletlenül túlárazott 3,4 milliárd forintos büdzséje: a szervezők egyfajta pót-pót-pót-olimpiai megnyitó ceremóniát rendeztek. Ott pedig határ a csillagos ég.

   

   Mint említettem, Pazar volt a látvány, a műsort záró tűzijáték pedig bőven felülmúlta az eddigi augusztus 20-ai megoldásokat, azért van néhány dolog, ami nem tetszett. Hadd kezdjem azzal, hogy vajon mi szükség volt Zoób Kati – kétségtelenül elismert – divattervező ruháinak felvonultatására? Vajon mennyibe került a durván 100 modell, kiemelten Mihalik Enikő gázsija, a ruhák anyaga, megvarrása, Zoób Kati díja, a koreográfus díja és még néhány járulékos résztvevő (sminkes, fodrász, öltöztető, ügyelő, asszisztens, stb.) honoráriuma? Tényleg szükség volt erre?   

   Tudjuk jól ezzel együtt, hogy a másik helyszínt, Balatonfüredet is be kellett csempészni valahogy, s erre az Anna bál jó apropó, de ezt inkább a műsor sportos – úszó! – részében kellett volna megejteni! Arról már nem is beszélek (megjegyzem előre, ez tévés ügy), hogy a rendező éppen akkor vette el a képet Mihalik Enikőről, amikor fordult, s a ruhaköltemény hátát is megmutatta a kameráknak. Egy másodperc hiányzott csak, hogy teljes legyen az élmény.

 

   A másik dolog a fináléban fellépők kérdése. Lehet rám követ dobálni, lehet megvetni, lenézni, hogy halovány lila gőzöm sincs arról, ki is az a fellépést lemondó brit sztárénekes, Emeli Sandé, és ki az, aki helyette jött nagy hirtelen? A beteget jelentő énekest békében hagyom, de CeeLo Green, ez a nem tudom ki beugró, nem hogy milliókat (tényleg, mennyiért is ugrott be?) nem érdemelt volna a két dalért, de egy lyukas petákot sem. Ahogy mondják, egy „nulla kettes” – azaz színvonaltalan – produkciót láttunk, hallottunk (és ehhez semmi köze a szintén tévés bakinak, hogy az első dal felében nem volt hang). Tényleg kellett ez a fazon nekünk!? Tényleg attól lett szuper a megnyitó, hogy valaki külföldi zárta a műsort? Nincs nekünk elég magyar énekesünk? Nincs elég világzenét játszó, nemzetközileg is elismert zenekarunk (Dresch Quartet, Ghymes, Kormorán, Lajkó Félix, Szélkiáltó vagy éppen a Csík zenekar, és vannak még sokan…)? A zömében népzenei alapokra szerkeszett program bőven megengedett volna egy élő színpadi produkciót. Ugye, a 3,4 milliárdba (vagy akár a beugró gázsijába) bőven belefért volna egy, a nagyszínpadra „beúszó” (becsúszó/beforgó) 10-15 m2-es színpad egy bandával…

 

   És még egy észrevétel. Kétségtelen, Egerszegi Krisztina „lánggyújtása” egy hatásos jelenet volt, ám nekem maga az elmélet nem tetszik. Akárki is találta ki ezt a szökőkutas megoldást, az ötlet az olimpiai láng szimpla másolása. Ha már valami vizes vb-t jellemző egyedi jelkép kell, ez az „ötletlopás” nem a legszerencsésebb megvalósítása az igénynek.

 

   A fenntartásaimmal együtt is tetszett a megnyitó, hogy egészen pontosan fogalmazzak, a megvalósítás, a technika, néhány pazar ötlet, viszont erős kétségeim vannak arról, vajon meddig kell még ilyen eseményeken a történelmünket bemutató, de valójában öncélú, semmitmondó paneleket használni?

 

   Szóval pazarlás, pazarlás, pazarlás! Pénzzel, energiákkal, tudással, idővel.

 

  Oszvald György