AD-blacklist1

2012
már.
07

25 év - jubiláló intézmény

Írta: Oszvald György

pszk leadHuszonöt éves a kőbányai pedagógiai szolgáltatás – hirdeti az idei Kőbányai Pedagógiai Napok programfüzete. A rendezvénysorozat középpontjában ezúttal a művészeti nevelés – személyiségfejlesztés – tehetséggondozás áll. A program március 6-án kezdődött a megnyitóval, s e hó 13-án zárul a 25 év értékelésével.

  

   A bő egy hét alatt rendkívül sokszínű és tartalmas programra számíthatnak a résztvevők. Már a nyitó napon izgalmas kérdéseket feszegettek az új köznevelési törvény óvodákra, iskolákra gyakorolt hatásaival. De a kőbányai közoktatás jövője sem az elhanyagolható témák körébe tartozott. Az első nap délutánját a művészeti nevelés hatásainak elemzése zárta. S ha már itt tartunk, idéznénk a brossura ide vágó mottóját. „A művészetpedagógiának nem cifrálkodás végett kell törődnie a művészi tehetségígéretekkel, hanem mindenki nevelésének,életének részét képező ,sejtépítő’ elemként” – dr. Trencsényi László”

   Március 7-én a Tehetségnap keretében zajlottak az események, 8-án szakmai programokat tartanak egyes iskolákban és óvodákban. 9-én az esztétikum és zenei tehetségfejlesztés áll a középpontban, majd a hétvégi pihenő után 12-én, hétfőn a Nevelési Tanácsadó nyílt napja várja vendégeket. A záró napon a délelőtt „játszóházat” szerveztek a pedagógusoknak, délután pedig a PSZK 25 évének munkáját összegzik. Az esemény ideje alatt a PSZK Kápolna tér 4. szám alatti központjában a meghirdetett kiállítások, pályázatok anyagai láthatók.pszk A 000x

Tehetséges pedadgógusok - balról: Dollmayer Júlia, Grófné Váradi Anna

   A 10kerkult.hu a programsorozat második napján kapcsolódott be az események követésébe. Minden egyes előadásra lehetetlen eljutni, de igyekszünk néhány érdekes eseménnyel bemutatni a rendezvényt. Ez a nap a Tehetségnap címet viselte. A délelőtti előadások után a délutáni órákban két díjátadás történt. Az egyik a tanárokról szólt: Tehetséges pedagógusok produkciója volt a főcíme a versengés végének, a díjátadásnak.

   A számukra kiírt pályázat jelszava: Mutassátok meg, miben vagytok tehetségesek, legyetek ti a példák az itt élő gyerekek számára! A cél sem volt titok, hiszen a kiírók azt fogalmazták meg, hogy fel kell fedezni és támogatni kell azokat a kőbányai pedagógusokat, akik különleges képességekkel rendelkeznek és szeretnék ezt meg is mutatni. A pályázatok értékelését összegző zsűri véleménye szerint: „A pályázatra jelentkezett kilenc pedagógus kreativitása, beszámolója magával ragadó élményt nyújtott. A tehetségterületek között szerepelt mesemondás, kézművesség, klasszikus ének, festészet, költészet…”

pszk A 111x

Tehetséges pedadgógusok - balról: Tóthné Telkes Csilla, Babka Nándorné

   A díjátadón hozták nyilvánosságra, hogy a szervezők megváltoztatták a díjazást. Eredendően három kategória legjobbját kívánták elismerni egy-egy 50 ezer forintos díjjal. pszk A 222xE helyett egy 50 ezer forintos díjat (Németh Marcella, Gyermekek Háza, óvodapedagógus - bábkészítés) - jobb oldlai képünk-, négy megosztott, egyenként 25-25 ezer forintos díjat (Babka Nándorné és Dollmayer Júlia, Aprók Háza, óvodapedagógusok – mesemondás és kézművesség, Grófné Váradi Anna, Széchenyi általános iskola, pedagógus – gobelin készítés és Tóthné Telkes Csilla Harmat általános iskola, pedagógus – költészet) , egy darab 10 ezer forintos különdíjat (Horváthné Fekti Nikolett, EGIS, óvodapedagógus – klasszikus ének, bal oldlai alsó képünk) és elismerő okleveleket (Vincze Ágnes – kézművesség, Nagy Gáborné – oktatójáték, Csonka Károly – festészet) adtak át.

   pszk A 333xAz elismerések átadása után Babka Nándorné és Tóthné Telkes Csilla egy szép mesével és versekkel élőben is megmutatta tehetségét a közönségnek.

 

   Nem feledkeztek meg a szervezők a gyerekekről sem. Számukra Szín – Forma – Világ címmel hirdettek pályázatot. „A PSZK hosszú évek óta szervez és rendez tehetséggondozó versenyeket, ír ki pályázatokat, amelyek a tehetséges gyermekeknek jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy képességeiknek megfelelően megmérettessék magukat.” – tudtuk meg az eredményhirdetés bevezetőjében. Az idei pályázat egy terültre, a képzőművészetre koncentrált. Pályázatot a kőbányai oktatási intézmények 10-18 éves diákjai nyújthattak be, s a kiírás alapján hét pályázat érkezett. A hagyományoktól eltértek abban, hogy a jelentkezőktől egy rövid prezentációt is kértek önmagukról, munkáikról, hogy ne csak a pályamunkákon keresztül ismerhessék meg őket.

pszk kid 111x

balról: Gerzsenyi Orsolya, Bobák Amália Orsolya, Boldurian Gábor Dávid

   A zsűri döntése alapján Herczeg Katalin, a PSZK vezetője és Kozik József, a Kőbányai Tehetségtanács tagja adták át az okleveleket (Nádas Regina, Horváth Nóra, Rudolf Krisztina, a Kada Mihály Általános Iskola 6. osztályos tanulói és Vass Vivien 9.o., Szinyei Merse Pál Gimnázium – mindegyikük felkészítő tanára Kiss Anikó).

 

  pszk kid 333xA zsűri a pályamunkák közül a

   legígéretesebb alkotások kategóriában Boldurian Gábor Dávidot, a Kada Mihály Általános Iskola 6. osztályos tanulóját (felkészítő tanára: Kiss Anikó - jobb oldlai képünk-), a

   

   legdinamikusabb alkotások között Bobák Amália Orsolya, a Fekete István Általános Iskola 8.osztályos tanulója (felkészítő tanára: Tüske Ildikó) kapta a díjat, míg a

   

   legfestőibb képeket Gerzsenyi Orsolyának, a Fekete István Általános Iskola 8.osztályos tanulójának   (felkészítő tanára: Tüske Ildikó) ítélte a zsűri. A három díjazott – mire is volt jó a bemutatkozó prezentáció – a közönségnek is bemutatta tevékenységét.

 


fotó: 10kerkult.hu/OGY