AD-blacklist1

2015
okt.
02

Ezüst Eötvös Díj Kőbányára

Írta: Oszvald György

ELTE Sarkany Peter 083a,,ELTE. Rólad szól." Ezzel a szlogennel kezdődött meg ma délelőtt az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem nyílt napja, az Eltefeszt. A megnyitón az egyetem rektora, dr. Mezey Barna különleges elismeréseket adott át nyolc középiskolának, köztük a Kőbányai Szent László Gimnáziumnak.

 

 

Hadd szaladjunk egy kicsit az események elébe! Valójában kétféle elismerést adott át az egyetem rektora a középiskolákat képviselő igazgatóknak. Hárman, köztük a Szent László Gimnázium igazgatója, az egykori ELTE-s diák Sárkány Péter Ezüst Eötvös Díjat, öten pedig elismerő oklevelet vehettek át. Hogy mire fel a megkülönböztetés, nemsokára kiderül.

 

   Mezey Barna rektor az egyetemről szóló rövid ismertetővel kezdte a megnyitót a Gólyavár zsúfolásig megtelt emeleti, Mária Terézia Teremben. Akik hallgatták, az ELTE valamelyik karára felvételizni szándékozó fiatalok voltak. A bemutatás három alapvető részre tagozódott. Egyfelől az egyetem történetéről szólt a rektor, másrészt a világ oktatásában elfoglalt helyéről.

– A világon összesen mintegy harmincezer hivatalosan bejegyzett egyetem van, s ha egy összesítő, sok-sok szempontot figyelembe vevő rangsort tekintünk – melyek közül öt is napvilágot látott az elmúlt hónapokban – az ELTE az első négyszáz között szerepel. Egyes karok más felmérésekben az első 150 legjobb egyetem között vannak – mondta.

   ELTE Sarkany Peter 095– Nyilván, ezek rangot, megbecsülést adnak, s nem véletlen, hogy az ELTE-re sokan szeretnének bekerülni, hiszen „az itt kiállított diploma nagyon jó útlevél a munka világába” – tette hozzá. A rektor mondandójának ezen a pontján kapcsolódtak be a középiskolák, mert egyfelől a diákok ide pályáznak, maguktól, vagy éppen tanáraikkal megbeszélve ide irányítják őket.

– Így vagy úgy, de magas színvonalú, sokszor már tudományos igényű alapokat adó középiskolai oktatás nélkül nem beszélhetünk kiváló, világszínvonalú egyetemi képzésről sem – mondta Mezey Barna.

   ELTE Sarkany Peter 057E gondolat alapján ismerték el az egyetem vezetői a hosszú időn át kiváló eredményeket elérő diákokat adó középiskolákat, s közöttük is hármat, melyekből a legtöbben felvételiztek sikeresen. A hivatalos szöveg így szólt: „Az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem példamutató oktatói, tehetséggondozó tevékenységéért, amelynek eredményeként a gimnázium diákjai kiemelkedően nagy számban nyertek felvételt az ELTE-re, Ezüst Eötvös Díjat adományoz a Kőbányai Szent László Gimnázium közössége részére". Majd ugyanezt az elismerést kapta meg a Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnázium és a Budapest VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium közössége is.

   A másik öt középiskola az elismerő oklevél kitüntésben részesült. Ezt a „jövő nemzedék tehetségeinek, fiatal kiválóságainak kibontakoztatása érdekében végzett kimagasló tevékenységért” adományozta az egyetem vezetősége.

 

   Az elismerések átadását követően Jegyes-Tóth Kriszta, az egyetem kommunikációs vezetője a nap programját ismertette, utána nyílt lehetőségünk, hogy egy rövid interjút készítsünk Sárkány Péter igazgatóval.

 

   ELTE Sarkany Peter 083‒ Sokféle elismerés létezik, de az igencsak ritka, hogy egyetem azért adományoz díjat, mert egy középiskola hosszú időn át nevel kiváló eredményű, felkészültségű, az egyetemre felvételt nyert diákokat, ráadásul, mindenek közt a legtöbbet. Hogyan értékeli ezt a díjat?

   ‒ Mindenképpen örömmel és némi meghatottsággal nyugtáztam. Az egyetem ezzel, mint azt Mezey Barna rektor is elmondta, azt a felkészítő munkát ismeri el, ami nélkül az egyetem sem tudná kibontakoztatni a saját munkáját. Valóban ritkán fordul elő, hogy az egyetemek a mi munkánkat hasonló módon értékelik. A Szent László Gimnáziumnak különösen azért fontos ez a díj, mert a hagyományosan négy osztályos gimnáziumok közül – mondhatom, egyedüliként – bekerülni ebbe a körbe, ahol többnyire gyakorló iskolák, hat és nyolc osztályos gimnáziumok vannak, nagy elismerés. A most kapott díj azt az építkező munkát ismeri el, amit a tantestület immár hosszú idő óta végez. És az is benne van, hogy az iskolánk oktatási rendszere olyan széleskörű, ami révén diákjaink az ELTE számos karján megállják a helyüket.

 

   ‒ Volt-e már valami hasonló elismerés a gimnázium életében?

   ‒ A kémia szaktárgy vonatkozásában kaptunk hasonló elismerést a természettudományi kartól.

 

   ‒ Van arról valami konkrét visszajelzése, hogy a „sok felvett diák” hány főt jelent?

   ‒ E pillanatban nincs, de azt jó közelítéssel tudom vélelmezni, hogy 30-40 körül lehet a számuk. Őszintén szólva, meglepődtem, amikor felhívtak az ELTE-ről és közölték, egyike vagyunk annak a három középiskolának, ahonnan a legtöbb diák érkezik hozzájuk.

 

   ‒ Van-e valamilyen állandó kapcsolatotuk az ELTE-vel?

   ‒ Igen, hosszú ideje már, hogy az ELTE külsős gyakorlóhelye vagyunk. A tanárszakos hallgatókat fogadjuk hosszú és rövid időtartamú gyakorló tanításra. Ennek praktikus haszna van, hiszen a tanárjelölteken keresztül kapcsolatban állunk az ELTE oktatóival és nem ritka, hogy olyan fiatal, tehetséges tanárokat tudunk felvenni, akik nálunk hospitáltak.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY