AD-blacklist1

2012
feb.
03

Iskolaátvétel: zajlik a háttérmunka

tanulokA szakminisztériumban most zajlik azoknak a részletszabályoknak a kidolgozása, amelyek a települési (kerületi) iskolák állami átvételét tisztázzák. A céldátum: 2013. január 1.


A nagy „országátszervezés” egyik kiemelt eleme, hogy a korábban megyei, önkormányzati fenntartású iskolák újra a központi kormányzat fennhatósága alatt működnek tovább. Néhány napja mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, hogy első körben a megyék által fenntartott oktatási intézmények átkerültek a kormányhivatalokhoz, illetve a megyei intézményeket támogató központokhoz. A fenntartó változása miatt mintegy 210 iskolaigazgató veszítheti el állását, mert posztjára új pályázatot írtak ki. A döntést a kormányhivatalok hozzák majd meg, a végső szó a szakminiszteré. Réthelyi Miklós ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a jól működő iskolák vezetőinek minden esélye megvan, hogy tovább folytathatják munkájukat.


Érdekes azonban a második kör, amikor is az eddig a települési iskolák kerülnek át az államhoz. Ez Kőbánya esetében különösen számít, hiszen sok, jól működő suli (általános és középiskolák egyaránt) van. Egy minapi eseményen Révész Máriusz oktatási bizottsági elnök így jellemezte a helyi intézményeket: „A kőbányai önkormányzat nagy figyelmet fordít a közoktatásra, az állami támogatáshoz sokat teszünk hozzá. Kiváló iskoláink vannak!”

Mint lapunk a Nefmi sajtóosztályától megtudta, a kerületi – tehát a kőbányai – tanintézményeket 2013. január elsejével veszi át az állam. „Az önkormányzatok a működtetés jogát majd visszakérhetik. Ennek, illetve az iskolaigazgatói pályázatok feltételeinek, részletszabályainak kidolgozása még folyik, ezért az erre vonatkozó kérdésekre is néhány hónap múlva tudunk érdemben válaszolni.” - szólt a közlés.