AD-blacklist1

2012
jan.
27

Már csak két köztéri műve van

Írta: Oszvald György

 

lop4-zsemlyeZsemlye Ildikó szobrászművészt, a Janikovszky szobor alkotóját telefonon értük el. Természetesen, a lehető legtöbbet szerettük volna megtudni az eltűnt szoborral kapcsolatban.

 

Mikor tudta meg hogy ellopták a Janikovszky Éva szobrát az iskola udvaráról? Hogyan érintette a szobor eltűnése?

   - Kedden, 24-én tudtam meg és nagyon rosszul esett a hír. Három köztéri szobrom van, az egyik éppen az ellopott szobor, egy másik Janikovszky Éva mellszobrom Szegeden van és Pomázon található egy Sashegyi Sándor dombormű. Ezért érintett nagyon kellemetlenül a lopás.

 

Felidézné, milyen volt, mikor felkérték az elkészítésre?

   - Hogyne! Minden felkérés öröm, de ez több volt, mert kőbányaiként „hazai” megrendelésem volt, ráadásul iskolának kellett készíteni, és ez mindig nagyon jó dolog. Tetszett a feladat! És különleges emlék is köt hozzá, talán ezért is fáj nagyon az eltűnése. A mellszobor elkészítése után született meg a kisfiam, így elmondhatom, együtt lettek meg!

 

lop3-zsemlyeIzgult-e, hogy úgy sikerül majd a névadó szobra, ahogy a megrendelők kérték?

  - Nem is tudom... Azt gondoltam, ha nem tetszik nekik, nem fogadják el, és akkor megtartom. De bíztam benne, hogy tetszeni fog a munkám.

 

El tudná készíteni újra, ha felkérnék?

   - Igen, az öntőforma még meg van. De szerintem fölösleges lenne ugyanaz, mert új szerződés kellene, és ma már drágább lenne, mint volt hat éve. De semmi sem lehetetlen, rajtam nem múlna a megoldás.

 


fotó: kobanyaimuveszek.hu.

tatcontemporaryartzsemlye.blogspot.hu