AD-blacklist1

2012
jan.
07

Mi lesz az egyetemre vágyókkal?

egyetem minap.huAhogy a Népszabadság írja, tavaly a felsőoktatási törvény vitája során a Magyar Rektori Konferencia (MRK) fegyelmezetten hallgatott. Annak ellenére is, hogy tavaly tavasszal és nyáron sorozatosan szivárogtak ki különféle tervek és átszervezési ötletek az oktatási államtitkárságról, amelyek egyike-másika már sejtette, hogy ami készül, húsba vágóan érinti majd az egyetemeket és a leendő hallgatókat.


A lap írtja, hogy >>Szeptember végén az MRK ezért nyilatkozatot adott ki, amelyben az intézményvezetők kijelentették: tudomásul veszik, hogy az ország felemelkedése és hosszú távú versenyképessége jelenleg a költségvetés terheinek csökkentését teszi szükségessé”. Vagyis felkészültek arra, hogy valamekkora pénzelvonásra bizonyosan számítaniuk kell. A nyilatkozatban arra kérték a kormányt, hogy „a teljes képzési szerkezetben az egyes területek közötti arányokat” ne bontsa meg irreális mértékben. Emellett kiszámíthatóságot kértek: „a felsőoktatási rendszer hatékonyságához, sőt egyáltalán a működéséhez, elengedhetetlen a kiszámíthatóság” (...) „A meghatározó folyamatok esetében, mint például a keretszámok változtatása, az ütem nem haladhatja meg az évi 25 százalékot” – olvasható a nyilatkozatban. (...)
A rektorok nyilatkozatát Orbán Viktor kormánya gyakorlatilag teljesen figyelmen kívül hagyta. A képzési szerkezetet „irreális” mértékben bontotta meg, amikor a felsőoktatásba felvehető hallgatók létszámáról döntött. (...)
Az ELTE-n még nem tudják, mekkora lesz a tényleges éves költségvetésük, miként azt sem, hogy a pénzt milyen szerkezetben tudják majd elkölteni. A rektor a természettudományos, műszaki szakok szélesre tárásával kapcsolatban azt mondja, az ilyen változásokhoz legalább három-öt év szükséges, és nem az egyetemek, hanem a középiskolai természettudományos oktatás oldaláról kell beavatkozni. Az ELTE természettudományi karán tavaly 400 államilag finanszírozott hely „ragadt bent”, mert nem jelentkeztek rá a diákok. Mezey Barna abban bízik, hogy az ELTE-s diploma ér annyit, hogy érdemes lesz érte fizetniük a családoknak. Végül azt kérdi: vajon azon elgondolkodott-e valaki, hogy miként érinti majd a keretszámcsökkentés a 18 éveseket? Azokat, akik hirtelen megtudják, hogy arra a szakra, amelyre három éve készülnek, már nem lehet bejutni csak fizetség fejében?<<


Az NSZ teljes írása itt olvasható.


(forrás: Népszabadság) (fotó: minap.hu)