AD-blacklist1

2011
dec.
21

Fogyatékos karácsony teljességgel

Írta: Oszvald György

 A szívünkben égő gyertyaláng melege erőt ad a szeretethez

 

sok 053leadSzívbemarkolóan gyönyörű karácsonyi előadással kedveskedett a Komplex általános iskola a fenntartóknak, a meghívott vendégeknek, a műsorban nem szerepelő gyerekeknek, tanároknak, gondozóknak. A délelőtti program végén az iskola és a közönség is nagyszerű ajándékokkal gazdagodott.

 

    Néhány napja láttam egy előadást, mely a betlehemi jászol történetét, Jézus születését dolgozta fel. Pompás színházi körülmények, csodás jelmezek, nagyszerű koreográfia, zene és énekbetétek. Távirati stílusban így lehetne jellemezni a produkciót. December 20-án egy igényesen feldíszített tornateremben, éppen csak elégséges technikával, itt-ott házilagosan fércelt jelmezekkel, akadozó beszéddel, suta mozdulatokkal adták elő ugyanazt a történetet.  

sok 032

   Így, tőmondatokban ismertetve a körülményeket, azt gondolhatná a kedves olvasó, micsoda előadás lehetett ez utóbbi? Nos, tiszta szívvel és mély meggyőződéssel állítom, a szerényebb volt az értékesebb! Ezt a produkciót a Komplex Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola tanulói adták elő némi tanári segítséggel. A javukra írt többlet éppen a speciális körülményekkel magyarázható. Hogy egy tanulásában erősen korlátozott, kerekesszékhez kötött 12 éves béna fiúnak vagy egy aranyos, bravúros tánclépésekre és csodás éneklésre képes azonos korú kislánynak nehezebb-e megtanulni néhány mondatot, nem tudhatom, de azt hiszem, a fiúnak van nehezebb dolga. Kérem, nézzék el nekem, ha kicsit elfogult a beszámoló! Azt kívánom mindenkinek, lássa azt az örömöt, ami a kerekes székben ülő kissrác arcán megjelent, egy gyönyörű-torz vigyor, miután előadta a három királyok egyikének rövid szövegét! Értette, miről szól a történet, s tudatában volt, hogy ő ennek részese, hogy elmondta, amit hosszú időn át tanult.

   sok 009Nagy Zoltán az intézmény igazgatója az ünnepség végén elmondta, ennek a karácsonyi előadásnak az volt a különlegessége, hogy „egy produkcióban abszolút vegyesen, az óvodástól a majdnem felnőttig vettek részt az iskola tanulói. A pedagógusok nagy munkát végeztek, hogy az eltérő értelmi és fizikai képességeket összehangolják, hogy mindenkinek megtalálják azt a szerepet, ami állapotának megfelelő.”

   Azt pedig mi tesszük hozzá, hogy az első műsorszámban, mely a karácsony történetét dolgozta fel, nagyszerűen megfestett hátterek, szép képekből összeállított diaporáma kísérte az élő mesés és narrációval vegyített történetfüzért. Még arra is volt figyelmük, sok 011hogy az Isten és az angyal „Mennyekbeli” helyét a tornaterem bordásfalához erősített ülőalkalmatossággal jelezzék. A fiúk élvezték a magaslatot, s az előadás végén elmondták, jó volt ott fent ülni, és egyáltalán nem féltek.

   A támogatók pedig nem féltek adni! Adni azoknak, akiket a sivár hétköznapokban csak a család meg az ápolók figyelme övez! A Fidelitas nevében Vincze Ágnes és Ágh Péter országgyűlési képviselő, a Parlament Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Lakhatási Bizottság alelnöke 100 ezer forintot és egy nagy dobozban játékokat, rajzeszközöket adtak át. Az Amerikai Ház ügyvezetője, Skultéti Gábor most is, mint év közben is mindig, bőkezű volt, s nem maradt el a Vöröskereszt sem a plüss állatkákból álló ajándékok változatosságában, értékében.

  sok 000

balról: a Fidelitas; Ágh Péter, Vincze Ágnes. középen Skultéti Gábor, jobbra a Vöröskereszt ajándékait veszi át Nagy Zoltán

 

   A karácsonyi ünnepségen részt vett Weeber Tibor alpolgármester, dr. Kántásné dr. Szabóné Ivett, az önkormányzat Humán irodájának csoportvezetője, Jankovich Tibor tanácsnok. 

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY