AD-blacklist1

2011
dec.
19

Majdnem kerti-party volt

Írta: Oszvald György

 

kertvaros 234leadHa a party nem is, de a Kertváros igaz, sőt, enyhe túlzással a mulatság is megállja a helyét. Különleges iskolanapot rendeztek december 16-án a Kertvárosi Iskolában. Ki Mit Tud?-nak is nevezhetjük, ami önmagában buli, volt büfé is, tehát a „party” feltételei sem hiányoztak. Mindezekhez jött még a felhőtlen jó kedv és a kiváló, meglepetés produkciók.

 

   Az egyik meglepetést – és, ha úgy tetszik, ez a Ki Mit Tud? része lehet – az iskola egykori tanulója, Halma Ágnes (képünkön jobbra az igazgató asszonnyal) szerezte. kertvaros 009Nemrég pályázati támogatást nyert az önkormányzat Kulturális, Oktatási és Sport Bizottságától a lakóhelye környezetét, élővilágát bemutató fotósorozat elkészítéséhez. Nem csak a kiállítás valósult meg az iskolai Lépcsőház Galéria falain, de az öko-iskolaként működő intézménynek ajándékozta az összes, e tárgyban készült képet.

  kertvaros 057Meglepetés és különlegesség volt a produkciók sora is. Ez évben először „versenyeztek” a gyerekek szülei is; akár néptánc, akár hangszeres műsorszámot hoztak, nem vallottak szégyent! Sőt!

  A tanulók változatos műfaji keretekben – a show-tánctól kezdve az éneken át a versmondásig és a rövid jelenetig – mutatták meg tudásuk azon részét, mely nem feltétlenül az iskolai tananyaghoz tartozott. Kiemelkedőek voltak a táncos produkciók, köztük az akrobatikus rock and roll, vagy a volt tanulók részvételével bemutatott hip-hop koreográfia. kertvaros 112Lapunk nagyra értékelte a ritmushangszerekkel bemutatott ütős-műsorszámot. Nemcsak ritmikailag volt helyén a négy srác produkciója, de sajátos dallamvilágot is varázsoltak a kézi-dob alapra épülő csörgők és más ketyerék!

  

   A bemutató félidejénél tartott rövid szünetben két lényeges dolog történt. Az egyik egy rövid beszélgetés Halma Ágnessel, a másik, hogy a 10kerkult.hu ekkor tudta meg, nem lesz győztese a versengésnek. – Abban maradtunk a gyerekekkel és a kollégáimmal, hogy ezen a napon nem a sorrend a fontos, hanem az együttlét, az egymás sikereinek szóló öröm, elismerés, és az, hogy közösen töltsünk el néhány felejthetetlen percet. A műsorszámokba nem nagyon szóltunk bele, inkább csak a szerkesztésben, válogatásban segítettünk itt-ott – magyarázta Hauer Lászlóné, az iskola igazgatója.

   Halma Ágnes pedig a motivációját osztotta meg lapunkkal. Meglehetősen régen ismerjük egymást, de az akkori érdeklődési köre a divat világa volt. Most a lokálpatrióta, a környezetének értékeire figyelő ember áll a középpontban. kertvaros 291

  – Ebből az iskolából jövök, ebből a közösségből, s meglehetősen sok hagyomány a telep alapításával egy idős. Gyerekként bringával bejártam a környéket, szinte minden fát ismerek a területen. Nekem nem kell bemutatni, milyen az, mikor megérkeznek a gólyák, vagy, amikor vadlúd csapat száll át terület felett.

   – Ebben nem is kételkedünk, de sok embernek ez a megállapítás egyben a dolgok végét is jelenti. Ennyi, örülnek, hogy ezt látják. Ön pedig ezt megfejeli azzal, hogy felhívja mások figyelmét, hogy ha ez vagy az történik vagy éppen nem történik, jövőre nem jönnek a gólyák…

   – Nem kívánok túlozni, de amikor különféle fejlesztési tervekkel találkozom, találkozunk mi, akik hosszú évek alatt belaktuk ezt a területet, szeretnénk, ha a döntéseknek részesei lehetnénk! Mi tudjuk, mire kell vigyázni, mert az, hogy a Rákosmente nagy része környezetvédelmi védettséget élvez, nem jelenti azt, hogy mindenki ismeri a ritka növények, állatok jellegzetes helyeit. kertvaros 325A fotóimmal is éppen ezekre szeretném felhívni a figyelmet: róluk van szó, rájuk kell vigyázni! Itt még a kertek alatt is védett állatok, békák, sünök, gyíkok élnek.

   

   A tornateremből kiszűrődő hangok jelezték, elkezdődött a műsor második fele. Igyekeztünk nem kimaradni a további élményekből, s a nap végét jelentő közös meghajlásból. Egészen pontosan, a köszönetet kifejező vastapsból. Mert tapsolni mi is nagyon jól tudtuk…

 

Halma Ágnes kiállítási anyaga ITT látható

Cikkünkhöz képgalériakapcsolódik - ITT

fotó: 10kerklult.hu/OGY