AD-blacklist1

2011
dec.
15

Igenis veszélyes az internet!

InternetA Népszabadság ismertette az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF 120 – különböző országokban készült – kutatást összesítve készített jelentését a gyerekekre leselkedő online veszélyekről.


„A válaszadók között akadt olyan, aki egyetlen képet sem tölt fel, aki még az úgynevezett profilképén is háttal áll, de jócskán érkeztek olyan válaszok is, melyek több mint száz feltöltött képről szóltak. A megkérdezett gyerekeknek legalább száz barátja van a Facebookon, de akadt olyan lány is, aki ötszáz, állítása szerint személyesen ismert barátról számolt be. Ami az online zaklatást illeti, a pornóvírusoktól elkezdve a zaklató leveleken át egészen a gyerek nevében létrehozott álprofilig terjedt a skála.” (…)
„Ami a magyar kutatásokat illeti, László Miklós szociológus elmondta, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal idén már hatodik alkalommal készítette el a tizenévesek és a média kapcsolatáról szóló kutatását.
- 1998-ban még az volt a téma, hogy a gyerekek védtelenek a tévé előtt, 2000 után, hogy védtelenek az internet előtt, most pedig az, hogy védtelenek az okostelefonokkal a kezükben – emlékeztetett. Szerinte egyre kevésbé fontos, hogy hány órát tévéznek a gyerekek, mert inkább több eszköz egyidejű használata, a monitorok előtt töltött idő jellemző. Két év alatt hatalmasat nőtt például a moblitelefonon netezés és a közösségi oldalak használata. Az is kiderült, hogy a magyar gyerekek még mindig kicsit több személyes adatot adnak meg magukról, mint nyugat-európai társaik.”
Az NSZ elemzése itt olvasható.


A témához kapcsolódva: lapunknak Gyetvai Tibor kőbányai rendőrkapitány korábban elmondta, hogy sajnos a diákok a közösségi oldalakon még a legapróbb magánügyeiket is megosztják másokkal. Ugyanakkor ez a nagy nyilvánosság számos veszélyt rejt magában. A szívesen közölt legkülönbözőbb személyes adatok ideális azok számára, akik más nevében követnek el előszeretettel bűncselekményt. De akár egy ártalmatlannak tűnő vicces fotó bemutatása is jogi következményekkel járhat.
- Egy olyan képen, amin egy barát félreérthető, kiszolgáltatott szituációban mutatkozik, és ezt a másik barát jópofaságból közli az interneten, bőven belefér a személyes adattal való visszaélésbe, de még a becsületsértésbe is. Anélkül, hogy egyedi esetet említenék, folyik eljárás ilyen ügyben – világított rá dr. Gyetvai Tibor alezredes, kőbányai rendőrkapitány, hogy bizony káros lehet egy szimpla rosszízű tréfa. Hozzátette, a fiatalok nem mindig gondolnak bele, hogy egy-egy „brahiból” elkövetett tettért akár bűnhődni is lehet: például egy erőszakos mobiltelefon-kölcsönvétel, egy kukafelrúgás, vagy egy jobb érdemjegy beírása az osztálynaplóba rendőrségi eljárást vonhat maga után.
Mint mondta, a hagyományos bűnmegelőzési programok (DADA, közlekedésbiztonsági oktatás, iskola rendőre) mellett egyre gyakrabban tartanak felvilágosítást az iskolákban a diákcsínyek következményeiről és az internet rejtette veszélyekről is.


(forrás: Népszabadság, 10kerkult.hu)