AD-blacklist1

2011
nov.
29

Próbaszavazás az ülésteremben

Írta: Oszvald György

 

bem-pm 08leadA Bem József Általános Iskola hetedikesei tettek látogatást a polgármesteri hivatalban. A vizit az iskola városismereti programjának keretében történt. A tanulókat, a kísérő tanárokat, köztük Gál Judit igazgató asszonyt, aki önkormányzati képviselő is, Kovács Róbert polgármester fogadta.

   

A diákok azonnal képet kaptak a városirányítási munka egyik eleméről: a polgármester néhány perces késéssel érkezett. Elnézést kért, és azonnal magyarázatot is adott: egy fontos tárgyalás volt olyan szakaszban, amikor lehetetlen volt azt otthagyni. – Sajnálom, ez is a képviselői, polgármesteri munka része, s hadd jelezzem előre, hogy délben már egy másik megbeszélésre kell majd mennem. Ezen az intézményvezetők tanácskoznak, s hoznak majd döntéseket – magyarázta Kovács Róbert.

    Majd elmondta, hosszú idő óta a Bem az első iskola, amely egy küldöttséggel látogatást tesz a hivatalban. Mielőtt a képviselői és hivatali munka részleteiben elmélyedtek volna, egy rövidfilmet tekintettek meg Kőbányáról. Gál Judit igazgató asszony alkalmi narrátorként működött közre; a szépen fotografált film csak zenei aláfestéssel mutatta be a kerület érdekességeit.

  bem-pm 124A vetítés után Kovács Róbert részletesen bemutatta a képviselői tanácstermet, a képviselők munkájának menetét. Elmondta, a hivatal dolgozói készítik elő mindazon anyagokat, melyeket a megválasztott képviselők megvitatnak, s szavaznak az előterjesztésekről. Az általuk megalkotott rendeletek végrehajtását újfent a hivatal ellenőrzi. Legfontosabb, hogy a testületi ülésen részt vevőknek be kell jelentkezni az elektronikus rendszerbe. Ez az alapja, hogy a számítógépes rendszer érzékelje a hozzászólási szándékot, megkülönbeztetve az érdemi és az ügyrendi hozzászólásokat is. Elmagyarázta a szavazás menetét is. Az érdekesség ez után következett: a gyerekek kipróbálhatták a teljes szavazási procedúrát. A kérdés úgy hangzott, kezdődjön-e már másnap a téli szünet? A szavazásra rendelkezésre álló öt másodpercben a 18 „képviselő” közül egy nem és egy tartózkodás mellett 16 fő szavazott igennel. Ezen a ponton kaptak a diákok magyarázatot arra, hogy mi az egyszerű és a minősített többség közötti különbség.

  bem-pm 144A látványos bemutató után – amely a 10kerkult.hu rögtönzött közvélemény kutatása alapján a program legjobb része volt – mindenki a szomszédos polgármesteri dolgozószobával ismerkedett. A későbbiekben a tanulók arra is lehetőséget kaptak, hogy megtekintsék az egyik alpolgármesteri irodát, és a házasságkötő termet is.

  Lapunk pedig arról kérdezte Gál Judit igazgató asszonyt, mi volt a látogatás oka? – A városismereti programunk nyolc évre előre megtervezve, évi két alkalommal tartalmaz egy „kiránduló” napot. A kerület központjából indulva, s kifelé haladva ismerkednek meg diákjaink a kerület, majd Budapest épületeivel, közintézményeivel. Mivel a hetedikesek tananyagában szerepelnek az állampolgári ismeretek, ezért ők a polgármesteri hivatal és a Képviselő Testület munkájával ismerkedtek, a többi tanulónk a programnak megfelelően más létesítményekbe látogatott el.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY