AD-blacklist1

2011
nov.
28

A szép álom megvalósult

tanulokVéget ért a Szent László Gimnázium „Esélynövelő program kifejlesztése és kísérleti jellegű megvalósítása kőbányai diákok számára” nevet viselő projektje. Úgy tűnik, egy nem hagyományos tanítási módszer is eredményes lehet.


„Van egy álmom” – vette kölcsön Martin Luther King neves amerikai polgárjogi harcos híressé vált mondását Lukács Nóra, a Szent László Gimnázium tanára, utalva arra, hogy miért is kardoskodott a tavaly szeptemberben indult és most november 28-án zárult, az „Esélynövelő program kifejlesztése és kísérleti jellegű megvalósítása kőbányai diákok számára” nevet viselő projekt mellett. Mint a tanárnő elmondta, régi vágya volt kipróbálni, hogy másként is lehet tanítani: a gyerekek szükségletének, képességének, irányultságának és érdeklődésének megfelelő, személyre szabott oktatási módszerrel! Mivel az európai uniós finanszírozású pályázat lehetővé tett egy ilyen szellemiségű program beindítását, így a Szent László Gimnázium lett – bevonva a kőbányai általános iskolákat is – a központja ennek.


A módszer főbb elemei: tehetség felismerése és továbbfejlesztése, aztán magasabb szintű képzés lehetővé tétele, végül szakirányú továbbképzés elősegítése. És, mint projekt zárórendezvényén kiderült, eredményes is volt, hiszen kiépül a tehetséggondozó hálózat, szaktárgyakból egyedi fejlesztési tervek születtek, a diákokat tehetségpontokba irányították és tanulmányi versenyt is rendeztek a számukra.
Az talán érdemes megemlíteni, hogy a kis csoportokban zajló tehetséggondozás párosult az úgynevezett mentális tréninggel. Ez a diákok meglévő erősségeit emeli ki. Ezekre kihangsúlyozva és ezekre alapozva pedig jobbá, eredményesebbé válhat a tanulás.
Tóth Viktor, a gimnázium másik tanára, egyben a projekt társmenedzsere néhány mondatot idézett a programban résztvevő diákoktól. A tesztlapon azt tudakolták tőlük, hogy a program segített-e a fejlődésükben, és szinte kivétel nélkül pozitív, egyetértő, őszinte feleleteket adtak. Úgy tűnik, a tanárnő nem álmodott hiába.


(fotó: szatmartv.ro)