AD-blacklist1

2011
nov.
02

Olvasói nem az egész napos iskolára

Írta: Oszvald György

 

suliszuret 219Kétségtelen, az utóbbi hetek, hónapok egyik legnagyobb társadalmi vitát kiváltó eseménye az új köznevelési törvény. Dr. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár asszony szabályszerű kortes körutat szervezett az országban, hogy minél nagyobb szakmai és intézményi hallgatóság előtt érveljen a kormány által már elfogadott törvénytervezet mellett.

   Ugyanakkor a kormányzattól és a kormányzó párttól független televíziós csatornákon műsorok sokasága éppen az ellenvéleményt képviselőknek ad lehetőséget, véleményüket kifejtendő. A felsőfokú oktatás hallgatói önkormányzatai az utcákon tüntetnek, internetes oldalaikon pedig sorra cáfolják a tervezet pontjait. A oktatási államtitkár asszony a napokban Kőbányán is tartott előadást, lapunk, a 10kerkult.hu, erről hosszabb tudósításban számolt be.

   Az elmúlt héten arra voltunk kíváncsiak, hogy egyetért-e ön az új oktatási törvényben javasolt egész napos iskolával? A szavazatot leadók többsége – 54% – arra voksolt, nem ért egyet az egész napos iskolával. 45% azt a választ, felvetést erősítette, hogy várhatóan gondok lesznek a kora délutánra időzített programokkal, különórákkal és csak 9% fogadta el azt, hogy az egész napos iskola a szülőktől veszi el a gyereket. Érdekes módon, arra egetlen egyetértő szavazat sem érkezett, hogy nem tanul otthon a gyerek. 

   Az igen és nem szavazatok közötti, lényegében csekély különbség azt is mutathatja, hogy a szülők még nem látják egészen tisztán az egész napos iskola funkcióját. (Vigaszképpen: nem csak ők, de a pedagógus szakszervezet szakértői és maguk a pedagógusok sem.) Kőbányai előadásán az államtitkár asszony a 10kerkult.hu  témába vágó kérdésére nem adott egyértelmű választ. Egy halvány utalást azonban tett, ami szerint a minden napos testnevelés és a művészeti órák számának növelése nem volna lehetséges a késő délutánig tartó iskolai jelenlét nélkül. Lehet ezen gondolkodni, de azon is, mit tehet majd az a szülő, aki csak délután 3-tól tudja megoldani csemetéje különóráját, az érdeklődésének megfelelő szakkör látogatását. Mi lesz akkor, ha ezek ütköznek egy 14:40-kor kezdődő iskolai órával? Azért annyit megjegyeznénk, ha megengedik, kedves olvasók, hogy a manapság 60 év körüli korosztály tagjai emlékeznek még arra, nekik volt még délutáni és szombati tanítás is. Igen ám, de amikor délutánra kellett menni, délelőtt nem volt iskola! A szombat meg úgy kopott el, ahogy a civil életben – először két hetente volt szabad szombat, majd heti pihenőnap lett, s ezzel együtt megszűnt az iskolai tanítás is.

   

   Utalva az egész napos iskola funkciójának teljes megértésére, elfogadására: sok-sok vita, előadás, nagyon konkrét számok, mutatók, elemzések kellenének, hogy a kormány maradéktalanul tudja igazolni álláspontját. Tartunk tőle, erre már nem lesz elegendő idő...

   A végső döntés még hátra van, a Parlament még nem vitatta meg a törvénytervezetet, de a 2/3-os többség és a józan ész kontra pártfegyelem nem kétséges, milyen eredményt fog hozni a szavazásnál.