AD-blacklist1

2011
okt.
29

Tűzoltó leszek vagy katona…

Írta: Oszvald György

 

job 020aA magyar embert a hasával lehet megfogni – tartja a mondás és különösen igaz ez a házasságban. Ha a jóféle magyar ételeket érti valaki ez alatt, talán módosítani kell a szólást annyiban, hogy a hasával is elcsábítható a magyar.

 

A magyar konyha vonzereje


   Mondom ezt azért, mert a Kőrösi Kulturális Központban október 27-én megrendezett pályaválasztási kiállításon az egyik hangsúlyos megjelenés a valamilyen módon a konyhához köthető középiskoláké volt. Hadd soroljak néhányat! A hazai pálya előnyét egyáltalán nem élvezte a Giorgo Perlasca Kereskedelmi, Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola. job 011A hagyományos vendéglátás, idegenforgalom mellett ugyan megjelenik a kínálatában a kereskedelem-marketing szakirány is, de a konkurencia is tudja ugyanezt vagy más, vonzó szakmát ajánlanak. Ilyen típusú középiskola az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Szakiskola. Itt a hagyományt a pincér és szakács szakma képviseli, de emellett az informatikai és színi tagozat adja az egyediséget. Ez utóbbi hatásosságát izgalmas előadásokkal igazolták. Nem kihagyható a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola. A név már önmagában hagyomány és a minőség a garanciája is egyben! A kínálatot gazdagította még a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola, a Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola Iskola, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Középiskola. Engedtessék meg a tudósítónak egy kis lazítás! A barátságos invitálásnak nemigen lehetett ellenállni: a csapdát a frissen sütött linzeres finomságok jelentették.

 

Művészetek a szakképzésben


   A Mándy Iván Szakképző Iskola tevékenysége egy másik területre vezet át. A pincér és szakács képzés mellett megjelenik egy nagy hagyományokkal bíró, ám napjainkban talán halódó szakma, a szabó. job 049A vendéglátás szakirányon pedig a nyelvi képzés sem hangsúlytalan. A kiállítás előtt néhány nappal zárták be a Modell Divatiskola kiállítását az Artotékában. Hogy a növendékek nemcsak a grafikai, jelmez- és díszlettervezési területen vannak otthon, fényesen bizonyította a hagyományos textiles képzésben megvalósult ruhák bemutatása. A táncos produkciók mellett az MDI-s divatbemutató zsebelte be a legtöbb elismerést. Ha az MDI-nél a művészetet említettük, a Garabonciás Kommunikációs és Üzleti Szakközépiskola profiljában ez az elsődleges. Táncosokat képeznek, fotós, grafikus, animátor szakirányaik vannak. E témánál ugyan zárójelbe tették, de napjaink technológiájára utalnak az „elektronikus súlyponttal” megjegyzéssel. Kedves ismerősként köszönt vissza a Jaschik Álmos Művészeti Szakképző Iskola. Évről évre bemutatkoznak a Kőrösi Galériában a Mester és tanítvány kiállítási programjukkal!

 

Minden más


   A szakmák sokszínűségét bizonyították az Eötvös Lóránd Szakközépiskola és Szakiskola gépész, informatikus és környezetvédelmi képzései, A Leövey Klára Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola, az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola, a Kosuth Lajos Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola a maga repülőgép-szerelő és műszerész, autóelektronikai műszerész oktatásával.

   A véletlen hozta úgy, hogy két srácot megszólítottam, s érdeklődési irányuk éppen az autó köré épült. Kincses Dávid és Nemes Miklós a kőbányai Fekete István Általános Iskola 8. osztályos tanulói. Mindketten az autógépészet iránt érdeklődtek. A kiállításról az volt a véleményük, hogy „sokféle suli van itt, nagy a kínálat.” Nemes Miklós még megtoldotta, hogy a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola profi módon oldotta meg a feladatát. „Rövid, tömör, de mindent befoglaló infókat kaptam” – mondta. job 017Az pedig csak hab a tortán – egyben valahol a jelenlegi magyar állapotokat is tükrözi –, hogy szakirányú felsőfokú tanulmányaik után mindketten külföldön képzelik el a jövőjüket.

   „Hazai” iskolával folytatódik a tudósítás. Harangozó Attila, a Pataky István Híradástechnikai Szakközépiskola tanára hasznosnak tartotta a kiállítást, de megjegyezte. „Sokszor és sok helyre járok hasonló pályaválasztási kiállításokra, a felhozatal kielégítő, sokszínű itt is, ott is. De itt nem túl nagy az érdeklődés. Jobb lett volna, ha tolonganak a nyolcadikosok a területen, mi szívesen magyaráztunk volna el mindet, akár ezerszer is!”  A természet-közeliséget a szintén kőbányai Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola vonzó, virágos standja jelentette.


Epilógus


   Bevallom, nem a fiatal korosztályhoz tartozom, így talán érthető, hogy a szakközépiskolai képzésről egészen más emlékeim vannak, mint a mostani fiataloknak. Emlékek, szeretném hangsúlyozni, mert a tapasztalataim már a jelenből valók. job 040Az emlékekhez tartozik, hogy a szakközépiskolába a gyengébb tanulmányi eredményű diákok mentek a nyolcadik után. A jeles tanulók közül, akik egyetemre vágytak, a gimnáziumot választották, a szakmát a kézbe jelszóval startolók a technikumot. De még a gimnáziumban is csak a nyelvi tagozatos osztályokban volt erős az idegennyelvi képzés. Itt pedig? Szinte minden második szakközépiskola(!) két tanítási nyelvű oktatást ígér:  Bókay János Humán Kéttannyelvű Szakközépiskola, Kossuth Lajos Kéttannynelvű Műszaki Szakközépiskola, Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Szakiskola, de a Mádyban is van angol és németnyelv képzés, a Gundel pedig csak a tájékoztatójában említi a kéttannyelvű idegenforgalmi szakirányt, míg a Szily Kálmán Kéttannyelvű Műszaki Középiskola, az ADU Vállalkozói Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola és az Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola a nevében is jelzi a nyelvoktatás fontosságát. Az idő túlhaladta az emlékeket!

   A kiállítási körút végén lépek be abba terembe, ahol valójában minden megtudható a pályaválasztásról. A Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ Heltai Jenő téri kirendeltségének asztala „ragaszt” egy helyre. Figyelem a két leányzót, akik kérdőívet töltenek ki a számítógépen, tájékozódván az érdeklődésüknek megfelelő lehetőségekről. A szlogen e helyen: Pályaválasztás „FIT-tebben” – azaz, a Foglalkoztatási Információs Tanácsadó (FIT) a filmek, ismertetők tájékoztatás eszközrendszerével igazítja útba a pályaválasztás rejtelmei között eligazodni akaró nyolcadikosokat, de a felnőtteket, szülőket, pedagógusokat, álláskeresőket, munkavállalókat is!

 

job 076

Cikkünkhöz képgaléria tartozik

fotó: 10kerkult.hu/OGY