AD-blacklist1

2011
okt.
26

Nem szűnik meg, csak átalakul

zmne epuletJelenlegi formájában már csak néhány hétig működik a patinás Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, aztán beolvad az új közszolgálati egyetembe. Átmenetileg szükség lesz a Hungária körúti területre, de a további sorsa bizonytalan.


Néhány napja, október elején fogadta el az Országgyűlés a 2012. január 1-jén létrejövő Nemzeti Közszolgálati Egyetem finanszírozásáról, szervezetéről, működéséről, valamint a közigazgatási, rendészeti és katonai felsőoktatásról szóló törvényjavaslatot. Az új intézmény a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetemből kiváló Közigazgatás-tudományi Kar általános jogutódja lesz.  Azt kormányhatározat rögzíti majd, hogy az adott évben mekkora a felvehető létszámkeret a közigazgatási, rendészeti, katonai és nemzetbiztonsági felsőoktatásban az államilag támogatott és költségtérítéses képzésre. Az NKE-n csak büntetlen előéletűekkel köthető majd hallgatói jogviszony.


Az új egyetem központjának a VIII. kerületben, az Orczy-kertnél lévő egykori Ludovika akadémiát szemelte ki a kormány – apró bökkenő volt, hogy ott a nemzetközileg is elismert Természettudományi Múzeum székel. A múzeumnak mégsem kell teljesen elköltöznie: az NKE csak az épület egy részét venné birtokba, a szükséges további helyiségek számára pedig egy 35 ezer négyzetméteres épület készülne az Orczy kertben.


zmne logoAnnyi kőbányai vonatkozása van a történetnek, hogy a nemzetvédelmi egyetem jelenleg a Hungária körúton működik, tehát hamarosan feleslegessé válhat az ingatlan-együttes.
„A campuson tovább folyik az oktatás, sőt a tárca felajánlását követően a NKE irányító szervezeti egységei is ide fognak kerülni jövőre, amíg a Ludovika épületéhez átkerül az intézmény” – adott választ a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya arra a kérdésre, hogy marad-e itt a jövőben valamilyen funkció.
A mi olvasatunkban ez azt jelenti, hogy csak átmenetileg lesz szükség a Hungária körúti központra. Szerettük volna megtudni, hogy milyen sors vár a kiüresedő telepre, ám erre nem kaptunk választ. (Azért nem nehéz kitalálni: ha hamar nem találnak neki megfelelő feladatot, úgy értékesíthetik.)
Hogy a tárca próbált-e lobbizni a katonai képzés önállóságáért, a sajtóiroda azt közölte, hogy „a Honvédelmi Minisztérium üdvözölte a NKE létrehozását, hiszen így tárcaszintről kormányzati szintre emelkedik a tisztképzés, ezáltal pedig nő a végzettek diplomájának értéke”. Továbbá, a „Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem jelenlegi formájában alig több mint egy évtizede működik. Nincs szó beolvadásról, hiszen új érték teremtődik a NKE létrehozásával. A magyar tisztképzés számára minden értelemben nyereség a NKE megalakulása.”


Ez utóbbi három mondatból az érezhető ki, hogy annyira nem is kár a ZMNE-ért, hiszen viszonylag fiatal felsőoktatási intézmény. Azonban az egyetem honlapján a bemutatkozó szöveg kiemeli, hogy a „magyar nyelvű, felsőfokú tisztképzés 2008-ban ünnepelte fennállásának 200. évfordulóját”. A jogelődök összevonása után 1950-ben állították fel a fegyvernemi tisztek továbbképzésére a Honvéd Akadémiát, amely 1955-ben vette fel a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia nevet. Tehát néhány hét múlva egy régi, patinás intézmény szűnik meg. Azaz bocsánat: nem szűnik meg, csak átalakul…


(fotók: zmne.hu, flickr.com)