AD-blacklist1

2012
szep.
07

Rendhagyó környezetismeret óra

Írta: Oszvald György

nut208leadKisebb gyerekcsoportra figyelt fel szerkesztőségünk péntek délben a Petrőczy út – Kőér utca sarkán. A fák alatt keresgéltek valamit, majd egy fiatal hölgyhöz szaladtak, mondtak valamit és keresgéltek tovább.

 

 

   A kíváncsiságtól hajtva megkérdeztük a felnőttet: kik ők és mit csinálnak? Sitkeiné Kovács Betarix tanárnő meglepetten, de készségesen mondta:

– Nem messziről, csak innen a sarokról jöttünk, a Szivárvány Magántanoda tanulóival. Környezetismeret óránk van, s kihasználjuk a jó időt, a parkba igyekszünk. Különféle növényeket nézünk majd meg, ismerkedünk velük, és reméljük, bogarakat, rovarokat is találunk. Hangyát vagy bodobácsot biztosan – mosolygott kedvesen.

 

nut038

 

   Közben a gyerekek hozzá szaladtak, mutatták, mit rejt a markuk.

– Sikerült olyat is találni, ami nincs burokban – tartotta tenyerét a tanár néni elé az egyik kislány.

– Mogyoró – válaszolt a kimondatlan kérdésünkre. – Van itt három fa, ilyenkor sokat lehet találni – magyarázta.

Egy kisfiút arra biztatott, próbálja feltörni a kemény héjat, mert neki nem gumitalpú sportcipője van. nut196Ha sikerül, kóstolja meg bátran! Többszöri próbálkozás után sikerrel járt, igaz, a szép nagy mogyorót is összezúzta. Azért csak kiválogatta a pici darabokat, s teli szájjal vigyorogva mondta:

– Ez finom!

Mások hitetlenkedve kérdezték:

– Bizti, hogy mogyoró? És tényleg meg lehet enni? – Természetesen, mindegyik kérdésre igen volt a válasz.

 

   Napokkal ezelőtt, néhány méterrel odébb a Petrőczy utcán, a késő délutáni napsütésben fürdőző fürgegyíkok sokaságát sikerült felriasztanunk. Ez is Kőbánya, ha a nem is teljesen érintetlen, de szép és ritka természeti jelenségeivel!

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY