AD-blacklist1

2012
szep.
03

Dobozolós tanévnyitó a Kápolna téren

Írta: Oszvald György

evnyito 089leadHa csak az iskolaépület nyári felújítását tekintenénk a vakáció egyetlen hírének, már az is jelentős esemény. Bár lehet, van olyan iskola, ahol csak ennyi történt, a Janikovszky Éva Általános Iskola életében ettől jóval több.

 

 

    Sós Zsuzsanna néhány napja, a pedagógus évnyitón vette át igazgatói kinevezését a pedagógus évnyitón (képünk). Most ő állt a mikrofon elé, s a Janikovszky Éva Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói, tanári kara, a szülők és vendégek előtt említett néhány dolgot, melyek különlegessé teszik ezt a napot az iskola életében.

   evnyito 085Mindenekelőtt az új közoktatási törvényt említette, paragrafusai között a minden napos testnevelés bevezetését.

- Az első és ötödik évfolyamoknak ezt tudjuk biztosítani, hiszen a három testnevelés óra mellett, melyeket a tornatermekben tartunk, két úszás órával biztosítjuk az előírásokat – mondta az igazgató asszony.

 

   De a legfontosabb dolognak azt tartotta, hogy új székhelyre költöztek.

- A Bánya utca 32. helyett a Kápolna tér 4. a címünk, de az iskola neve nem változott: Janikovszky Éva Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – emelte ki.  Majd köszönetet mondott mindazoknak, akik a felújításban valamilyen formában részt vettek, köztük a vagyonkezelő munkatársainak. Az igazgató asszony elárulta, a nyár jelentős részét az alakuló, szépülő épületben töltötte, s ha a leendő oktatási munka érdekében valamilyen célszerű változtatást kért, javasolt, azt azonnal megoldották.

 

   evnyito 212Tény, nem egyszerű dolog egy költözést megoldani. Ez esetben viszont ez rugalmasan folyt: a bedobozolt eszközöket pontosan „megcímezve” hozták az új helyre, így azonnal tudták, mit, melyik terembe kell lerakni. Nagy segítséget kaptak ehhez a szülőktől és a szállító cégtől. Hadd ugorjunk kicsit előre az időben! A tanévnyitó hivatalos része után a polgármester és kísérete megtekintették a felújítás végeredményét. Jóllehet, a tanáriban, a technikai helyiségekben még lázas munkával ürítették a kollégák a dobozokat, s tették a polcokra, asztalokra, szekrényekbe azok tartalmát, a második emeleti tantermekben minden készen állt az oktatásra. Tágas, világos tér, kényelmes „padok” fogadták a tanulókat. 

evnyito 227

 

   Néhányan az idősebbek közül a folyosón pletykálkodva várták, hogy az osztályfőnöki órákkal elkezdődjék a ma délig tartó tanítás.

 

   Két felsős, tavaly is ide járó fiút kérdeztünk arról, hogyan tetszik nekik a felújítás.

– Baromi jó, mindenhol  szép csempe van, jók az ablakok is – így az egyik. A másik tromfolt:

– Olyan a WC, mint a moziban, nagyon király!

 

   De vissza az udvarra, ahol Sós Zsuzsanna igazgató kiemelte, most az egyik legfontosabb feladat az iskola arculatának kialakítása! Erre a pedagógusokból alakult egy csoport, s már készül az arculatváltás egyik fő eleme, az új iskolazászló. Ezt az Ihász utca – Kiápolna tér sarkán helyezik majd el, hirdetve, hogy kik költöztek a patinás épületbe.

  evnyito 107

 

   - Hát azok, akik Kovács Róbert polgármester szavaival élve, Kőbánya szoftverét képviselik egy ragyogó pedagógiai tervvel, a magas színvonalú oktató és nevelő munkával, a hardver pedig az épületegyüttes, a tárgyi feltételek, s a lehetetlent nem ismerő tantestület – jelölte meg a leendő munka zálogát az igazgató.

  

  Kovács Róbert polgármester köszöntőjében megerősítette a kölcsönvett hasonlatot, majd utalt arra, hogy a felújítás illeszkedett a nyár nagy munkái közé, új, minőségi feltételeket teremtve ezzel a munkához. Hangsúlyozta, az évnyitó mindig ünnep, különösen akkor, ha a vakáció után már nagyon várt iskolakezdés ennyi újdonsággal párosul. 

 

evnyito 126

 

  Az üdvözlő beszédek után, az évnyitókon szokásos verses-zenés irodalmi műsor helyett a negyedikesek most a költözést dolgozták fel, s a kéttornyú mászóvárat, mint természetes díszlet elemet felhasználva emlékeztek meg a nevezetes időszakról, beépítve az elsősök félénkségét, a tanulás szépségeit is. Az biztos, a produkciót nem csak a gyerekek élvezték!

 

   evnyito 163Az évnyitó hagyományos aktusa következett ezután: a kicsiket támogató nyolcadikosok feltűzték a kartonból kivágott almákat az elsősök blúzára, ingére, jelezve ezzel, hogy az avató szöveg elmondása következik, s utána ők is az iskola polgárai lesznek.

   „Ígérem és fogadom, az iskolai szabályokat betartom. Nem kések el, nem sírok, hiszen már iskolás vagyok. Ígérem, hogy év végére büszkék lesztek mind reám, boldog lesz a tanítóm, anyukám és apukám.”


   A fogadalomtétel után Sós Zsuzsanna igazgató asszonyra még egy feladat várt a Szózat eléneklése előtt.

- A kőbányai Janikovszky Éva Általános Iskola 2012/2013-as tanévét, mely az intézmény 44. tanéve, megnyitom! – mondta, s ezzel kezdetét vette az új iskolaév.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY