AD-blacklist1

2012
júl.
24

A rendszer működésbe lép

egyetem minap.huNem támogatja a miniszterelnök, hogy eltolódjon a következő évre a felsőoktatás átalakítása. Azt is hangoztatta, hogy ő a tandíjat ellenzi.


– Kedd este közzéteszik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, így látni fogjuk, hogy melyik egyetemre, főiskolára mennyien jelentkeztek, és mennyien kerültek be, és látni fogjuk, hogy melyik főiskolát és egyetemet kerülték el a fiatalok. Utóbbiakat nem fogja támogatni a kabinet a jövőben – tette egyértelművé Orbán Viktor a Fidesz ifjúsági társszervezetével, a Fidelitasszal folytatott keddi konzultáción. Jelezte, a szerdai kormányülésen már napirenden is lesz a téma, szerinte ugyanis nem szabad megvárni a következő évet az új felsőoktatási rendszerrel, azt most el kell indítani.
A kormányfő szót ejtett a tandíjról is.
– A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok – jelentette ki. – Egy olyan pénzügyi szisztémát kell kialakítani a felsőoktatásban, hogy akik egyetemre, főiskolára járnak, kedvezményes diákhitellel tudják finanszírozni magukat.
Hangsúlyozta: nem a tandíj, hanem egy olyan rendszer mellett érvel, amelyben az állam a szegényebbeknek is megadja – egy hosszú lejáratú kölcsönön keresztül – azt a lehetőséget, hogy saját magukat kiiskolázzák.
– A kormány nem a falakat akarja finanszírozni, hanem a hallgatókat, vagyis mi nem abban vagyunk érdekeltek, hogy bizonyos intézmények működjenek, hanem abban, hogy a diákoknak befolyásuk legyen (...) arra, melyik főiskola, egyetem jó és melyik nem – fogalmazott Orbán Viktor.
(MTI)


A valóság
Néhány gondolat a kormányfő szavaihoz. Azt, hogy jelentősen csökkentek az állami finanszírozási felsőoktatási helyek, azt jelenti, hogy „nem ingyenes” helyekért fizetni kell! Bár OV nem szereti a tandíj kifejezést, attól még valóság az, hogy a tanulásáért a hallgató fizet(het).
Ami pedig a diákhitelt illeti. Saját ismerőseim között van olyan, aki még az első Orbán-kormány ideje alatt vett fel diákhitelt, és olyan magasak a kamatai, hogy az mára már milliós tétellé hízott. Ennyit a kedvezményes segítségről… (RF.)