AD-blacklist1

2012
jún.
21

Napközi, agyagozás és csúszda

Írta: Oszvald György

16xxleadLényegében a vakáció beköszönte utáni első napon kezdetét vette a nyári táborozási szezon. Napközis tábor, tematikus táborok, sőt, akár a két típus ötvözése sem idegen a szervezőktől. A Richter Gedeon Nyrt. kezelésében működő Kadai utcai Petőfi Sándor Művelődési Házban is ez utóbbi forma a hagyomány.

 

   A 10kekrult.hu néhány nappal a tábornyitás előtt járt a művelődési házban, s igencsak nagy volt a készülődés: az előtérben álló dobozokba csomagolt eszközök, alapanyagok rendszerezése, kipakolása folyt. Volt itt minden, ami a kézművességhez kell. – Június 18-án nyitjuk a kézműves nyári táborunkat, mely alapjában véve hazamenős tábor.  43xxEz a forma bevált, majd’ harminc év óta ezt a szisztémát követjük – magyarázta az intézmény igazgatója, Szásziné Mészáros Julianna, látván érdeklődésünket. Megtudtuk azt is, hogy a gyerekekkel szakemberek foglalkoznak, s avatják be őket a különféle kézműves tevékenységek alapjaiba.  

 

   – Jöjjön csak ki, ide az előtérbe! – invitál, s mutatja büszkén a faágra függesztett mázas kerámiákat, majd innen az irodájába néztünk be, ott egy másik, kiégetett cserépmunkát csodáltunk meg. – Mindet a gyerekek készítették az elmúlt évben, néhányat korábban – néz körbe az előtérben a falakat díszítő gyerek-alkotásokon

 

A kézműves tábor a Richter Nyrt. dolgozóinak gyerekeit fogadja abban a művelődési házban, amelyet egykoron a svábok építettek közadakozásból, kalákában, saját kultúrájuk, társadalmi tevékenységük, hagyományaik ápolására. – Mint oly sok mindent, ezt az épületet is államosították, moziként üzemelt, majd a Kőbányai Gyógyszerárugyár vette meg 1967-ben, s azóta üzemi kultúrházként működik. Elsősorban a gyár rendezvényi és üzleti igényeit elégítjük ki, de természetesen, a szabad kapacitásunkat igyekszünk minél szélesebb körben, elsősorban művelődési céllal kihasználni. Csak a legutóbbi, habán kerámia kiállítást hadd említsem! – kaptunk egy kis áttekintést is a művelődési ház történetéből.

 

00xx

 

 

   64xxDe vissza a táborhoz! Kíváncsiak voltunk a folytatásra, ezért elmentünk a tábor első napján is a Petőfibe. Zsongás, szorgos munka, futkározás: a gyerekek – élvezve a jó időt – a művelődési ház udvarára varázsolt játszótér minden eszközét kihasználva múlatták az időt az alkotó munka szüneteiben. Egy biztos: játék, tanulás, egészség, mozgás, megfelelő felügyelet és szakmai irányítás a keret arra, hogy a szülők nyugodtak és elégedettek legyenek, jó helyen van a gyerkőcük. S néhány év múlva talán egy másik újságírónak büszkélkedik majd a ház igazgatója a munkáikkal!

 

 

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY