AD-blacklist1

2012
jún.
06

Új címer díszíti az iskola főbejáratát

Írta: Oszvald György

cimer 006leadHat évig tartó, több részletben elvégzett munkálatok eredményeként teljesen megújult a Szent László Általános iskola főbejárata. A folyamat vége, mintegy megkoronázása, a Zsolnay kerámiából készített kapucímer felhelyezése volt a kapu feletti boltívbe, az eredeti helyére. Lapunk az iskola igazgatójával, Menyhárt Sándorral beszélgetett a felújításról.

 

 

Mikor kezdődött és mivel a felújítás?

   2006-ban, egy véletlen folytán találtuk meg a főbejárati kapu felett a Polgári iskola feliratot, s lényegében innen számíthatjuk a homlokzati rész, benne az ajtó felújítását. Szerencsére, az ajtót nem dobták ki, s egy gyűjtés, egy pályázati pénzalap és egy közadakozás eredményére támaszkodva, találtunk egy kőbányai asztalosmestert, ő Hódosi Gyula, és egy üvegest, ő pedig Németh László, akik felújították, megszépítették a bejáratot.

 

cimer  009Miért gondolták, hogy nem teljes a „kép”, hogy valami még hiányzik?

  A feliratok megtalálása után – mert a másik bejárat felett is, logikusan, volt egy felirat, az Elemi iskola – nézegettük a szerkezetet, s arra jutottunk, hogy valaminek kellett még ott lenni. 2010-ben egy apukával kilyukasztottuk a falat, s így találtuk meg a régi, 1873-as, kőfaragott Budapest címer összetört maradványait. Nem tudtuk összerakni, a lyuk ott volt, s egy régóta működő kőfaragó műhelyben kértem árajánlatot. Ez ugyan gyorsan meglett, de akkor számunkra ez túl soknak bizonyult.

 

Kész, passz, itt megálltak, mondván, majd lesz valahogy?

   Igazából nem mondtunk le arról, hogy a címer is meg legyen, de egy véletlen a segítségünkre „sietett.” Egy kiránduláson jártunk Pécsett, s a Zsolnay Múzeumba is ellátogattunk. Itt beszédbe elegyedtem a teremőr nénivel, s ő mondta, hogy a Zsolnay gyár mostanában épületkerámiákkal is foglalkozik. Hazatérésünk után felhívtam a gyárat, elmondtam, hogy annak az iskolának vagyok az igazgatója, amely Kőbányán, a Szent László plébániatemplommal szomszédos, és ugye, annak nagy része Zsolnai kerámiával van díszítve, s milyen jó lenne, ha a főbejárat feletti címer is kerámiából készülhetne el. Az ötlet, a levelezés végeredménye pedig, mintegy a felújítás befejezéseként, már a kapu felett látható: néhány napja erősítették fel a szakemberek.

 

cimer 011Mennyire azonos ez a címer az eredetivel?

   Tekintettel arra, hogy az eredeti címerről semmilyen fotó nem volt fellelhető, az összetört maradványokból rekonstruálták az új címerünket. Mondhatjuk, közel áll az eredetihez. Ennek az 1873-as Budapest címernek a gipsz öntőformáját megvásároltuk, s a Zsolnay üzleti hagyományok értelmében ez már kizárólagosan a miénk. Egyébként a címert teljes egészéből az iskola költségvetéséből finanszíroztuk. S ha már itt tartunk, egy felajánlást tennék, nevezetesen, ha valamely iskolának, intézménynek erre a címerre szüksége lenne, egy névleges térítési díj ellenében rendelkezésükre bocsájtjuk gipszmintát.

 

Elégedett az eredménnyel?

   Azt gondolom, hogy 2006-2012 között sok apró lépéssel, de mégiscsak sikeresen újítottuk fel a főbejáratot, ide értve a feliratok helyreállítását, a falak megtisztítását is. Bár tudjuk, az eredetivel teljesen azonos soha nem lesz egy felújított darab, mégis büszke vagyok az eredményre: megszépült az egész homlokzat, s kicsit közelebb hoztuk az egykori Kőbánya hangulatát a jelenhez.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY