AD-blacklist1

2022
okt.
10

Ez évben is lesz TETT - tudományos mese- és novella pályázat

Írta: szerk

tett leadIsmét természettudományos mesék írására buzdít a Richter Gedeon Nyrt. és a Szabó Szabolcs Alapítvány (Sz2A). A szervezők 6-18 éves korosztály természettudományos elemeket tartalmazó meséit és novelláit várják.

 

 

   A Döbrentey Ildikó – Levente Péter művészházaspár védnökségével létrejött „TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek” elnevezésű pályázatra 2021-ben több mint 500 alkotás érkezett. A minden várakozást felülmúló fogadtatás arra ösztönözte a szervezőket, hogy a 2022/23-as tanév indításakor újra meghirdessék a versenyt. A cél nem változott: a fiatalok érdeklődésének felkeltése a kémia, a fizika, a biológia, a földrajz és általában a természettudományok iránt.


   A három, korosztályos alapon kialakított kategóriában indulók idén is megcsillogtathatják írói erényeiket, hi-szen „egy történet sokkal jobban megmarad, mint egy képlet” – indokolja Rakota Edina kémia szakos középis-kolai tanár, miért hatásos ez a fúziós megközelítés.
   Hasonló véleményen van ifj. Szántay Csaba, a Richter Gedeon Nyrt. kutatóprofesszora, a pályázat egyik ötletgaz-dája, a zsűri tagja, aki úgy véli: „A TETT-mesepályázat lényege a teremtés. A TETT egyszerre nyújt inspirációt, az írói alkotásra különösen alkalmas teret, továbbá a pályaműveket megörökítő és a pályázókat elismerésben részesítő médiumot. Mindezzel élve, a bátor és kreatív fiatal pályázók felismerhetik és erősíthetik önmaguk egyedi teremtő képességeit.”
   Holtzer Péter, az Sz2A elnöke számára „az is bebizonyosodott, hogy az alkotás örömét könnyű kihozni a fiatalokból, ezt több mint 500 pá-lyamű tanúsítja.”
   „Az első TETT-mesepályázat egyik legnagyobb élménye annak megtapasztalása volt, mennyien találták meg az örömöt a természettudományos gondolkodás, az írói fantázia és készség együttes megjelenítésében” – összegez dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, a Richter Gedeon Nyrt. támogatáspolitikáért és alapítványi tevékeny-ségek koordinálásáért felelős vezetője.

 

A pályázat részletei megtalálhatók a www.tettmesepalyazat.hu oldalon.


A pályázatok benyújtási határideje 2022. november 8.

 

A felhívás részleteit ITT tekinthetik meg (pdf)

 

tett logok 650