AD-blacklist1

2022
okt.
09

Szülői élőlánc a gimnázium bejárata előtt

Írta: Oszvald György

SztLG vs Tanker leadA hvg.hu október 6-án tett közzé egy cikket, melynek bevezetőjében azt írták, hogy „Tömegével küldik ki a figyelmeztetéseket a tankerületek a tanároknak - élőlánc lesz a Szent László Gimnáziumnál.ˮ Az élőláncot azért kívánták megvalósítani másnap, azaz pénteken reggel, mert felröppent a hír, hogy az egyik tanárt elbocsájtják.

 


   Október 7-én, pénteken reggel fél nyolckor még csak néhány - feltételezhetően a tervezett élőlánc résztvevői - szülő ácsorgott a kőbányai Szent László Gimnázium bejárata előtt. Néhány perccel nyolc óra után már valamivel többen voltak, s egy nagy méretű lapra felírt szöveget igyekeztek az oszlopokra felerősíteni. A tiltakozás ekként szólt:

 

„Eláruljátok a tanárainkat?
Mindig van választás.ˮ

 

SztLG vs Tanker 1

 

   Minden valószínűség szerint az első mondat a Kelet-Pesti Tankerületi Központnak szólt, hiszen a szülők éppen azért gyűltek össze, mert mind a HVG cikke, mind a helyszíni beszélgetések alapján kiderült, hogy a tankerület egy végzős osztály osztályfőnökének akarja kézbesíteni a rendkívüli felmondólevelet.

   

SztLG vs Tanker 4

 

   Az idő látszólag lassan telt, a sajtó jelen lévő képviselői közben kiderítették, hogy a gimnáziumnak még másik bejáratai is vannak, s felkészültek arra, hogy ha a tankerület képviselője (képviselői) ott akarna (akarnának) bemenni, ott is felállhasson az élőlánc.


SztLG vs Tanker 5

 

   Meglehetősen szerencsétlen volt a történet folytatása, legalább is számomra, mert a fél kilencre várt „postásokˮ nem érkeztek meg 8:45-ig, nekem pedig egy másik rendezvényre kellett mennem. Így a hvg.hu híradásából idézem a fejleményeket:

 

   „Fél 10-kor két tanár érkezett az iskolához, akik elmondták, a tankerület telefonon értesítette az iskolát, még nincsen határozat, ezért ma biztosan nem kézbesítenek felmondólevelet. Ezenkívül nyilatkozni nem akartak, bementek megtartani az óráikat, az
összegyűlt szülők pedig hazaindultak.ˮ

 

   A 10kerkult.hu úgy értesült, hogy az osztályfőnököt azért kívánja a tankerület igazgatója kirúgni, mert korábban már több alkalommal is részt vett polgári engedetlenségi akcióban, s a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának elbocsájtása ellen tiltakozók között is jelen volt október 5-én.


fotó: 10kerkult.hu/OGY