AD-blacklist1

2021
aug.
26

A mesék és a tudomány - pályázati felhívás

Írta: szerk-OGY

Tett leadTermészettudományos mesék és történetek írására buzdít a Richter Gedeon Nyrt. és a Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány (Sz2A): a 6-18 éves korosztálynak hirdetnek természettudományos elemeket tartalmazó mese- és novellaírópályázatot.

 

A TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek elnevezésű újító kezdeményezés célja a fiatalok érdeklődésének felkeltése az olyan iskolai „mumusnak” számító tárgyak iránt, amilyen a kémia, a fizika vagy a biológia. Célja továbbá a természettudományok iránti érdeklődés erősítése oly módon, hogy a tanulók írói erényeiket is megcsillogtathassák.

 

 

   A pályázatot meghirdetők olyan érdekes és tanulságos történeteket várnak, amelyek fel vannak ruházva természettudományos vonatkozásokkal. A zsűri értékeli többek között azt, hogy a műben hogyan és milyen mértékben kapcsolódik össze a természettudományos tartalom a meseszerűséggel, és figyelemmel van az írói készségre, a képzeletgazdagságra és a történetfejlődésre.

 

   Tett logo„Egy történet sokkal jobban megmarad, mint egy képlet” – indokolja Rakota Edina kémiaszakos középiskolai tanár, miért lehet ténylegesen hatásos ez a merőben újszerűnek számító megközelítés.

 

   logokA pedagógus saját tanári gyakorlatában is többször ért el látványos eredményeket a tudományos tények és a történetmesélés eszközeinek megfelelő elegyítésével.

 

   Hasonló véleményen van ifj. Szántay Csaba, a Richter Gedeon kutatóprofesszora, a pályázat zsűrijének tagja, aki úgy véli: „A természettudományok tanulása és művelése nemcsak ismeretszerzésről szól, hanem egy gondolkodásmódról, mi több, a világhoz való hozzáállásról. Ebben a tekintetben a mese ezer szálon kötődik a természettudományokhoz.”

   Holtzer Péter, az Sz2A elnöke úgy véli: „A gyerekek attól kedvelhetik meg a természettudományokat, ha otthon látják a szülői példát, vagy látnak egy kitűnő tanárt.ˮ

 

   A pályázatot kiírók a tanárokat és a szülőket is arra kérik, támogassák és segítsék a gyerekeket abban, hogy megírják és be is adják pályaműveiket a www.tettmesepalyazat.hu oldalon, legkésőbb a 2021. október 13-án lejáró határidőig.

 

A pályázati felhívás IDE kattintva olvsható (pdf)

 

   A pályázat abból a szempontból is sajátságos, hogy nem csupán a kategóriák nyertesei számíthatnak elismerésre: „A pályázók műveiből válogatott gyűjtemény készül majd, amellyel a jövő diákjait, kutatóit, természettudósait és nem utolsó sorban tanárait is szeretnénk inspirálni” – közölte dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, a Richter Gedeon támogatáspolitikáért és alapítványi tevékenységek koordinálásáért felelős vezetője.

 

   A pályázaton egyénileg vagy kétfős csapatként (a csapattagoknak ugyanabba a korcsoportba kell tartozniuk) a magyarországi, továbbá a Kárpát-medence államaiban működő általános iskolás, középiskolás és középfokú szakképzésben résztvevő diákok nevezhetnek három korcsoportban.

 

A pályázati feltételekről, a díjazásról, a fontos határidőkről ITT olvashatók részletek.

 

A beküldési határidő: 2021. október 13.

  

    Az pedig mindenkinek vonzó lehet, hogy a pályázat fővédnöke Döbrentey Ildikó meseíró és Levente Péter színművész.