AD-blacklist1

2021
júl.
16

A Kroó AMI nyári zenei tábora Sárospatakon és környékén

Írta: szerk

Kroo SRTA Koncert leadImmár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Kroó György Zeneiskola nyári táborát Sárospatakon és környékén. A résztvevők öt helyszínen adtak koncertet a zempléni régióban 2021. július 8–11. között: Sárospatak, Tokaj, Mád, Tállya és Bodrogolaszi.

 

 

   A tábor központi helyszíne a Sárospataki Református Kollégium volt. Szállást a Sárospataki Református Teológiai Akadémia patinás egyetemi internátusaiban biztosítottak számukra, melyek a pihenés mellett próbahelyszínként is szolgáltak. A tábor lakói Sárospatakra érkezésüket követően megtekintették az Iskolakertet, megismerkedtek a helytörténeti vonatkozásaival. Magyarország legelső, ma is működő tornaterme mellett meglátogatták a híres szoborsétányt is.  


   Kroo Zsindely TanchazA csoport látogatást tett Károlyfalván a Zsindely Kulturális Udvarban, ahol a Zsindely Népzenei Együttes Téglás Botond vezetésével adott ízelítőt a magyar népzene különböző tájairól, melyek 
között elhangzottak bodrogközi dallamok is. A népzenei bemutatót táncház követte (képünk).  A bátrabbak biciklitúra keretében érkeztek Károlyfalvára, közelebbről is megtekintve a Zempléni-hegység csodálatos vonulatát.  


 
   Másnap, a szakmai foglalkozások között, lazításként Tokajban tettek egy rövid sétahajózást, majd a sétálóutcán keresztül eljutottak kulturális programjuk helyszínéhez, a Zsinagógához.


   A Zsinagóga Galériáján egy természetfotókból álló kiállításmegnyitónak voltak a meghívott
vendégei. Külön köszöntötte a csoportot Posta György, Tokaj város polgármestere, valamint dr. Fintor Gábor, a Tokaj Fesztiválkatlan ügyvezető igazgatója, és a tokaji Kulturális Központ, Németi Ferenc Városi Könyvtárintézményvezetője. A kiállítást megnyitotta Nagyné Bősze Katalin, a Világörökségi Bormúzeum igazgatónője, aki később a Zsinagóga történetével ismertette meg a zenei tábor lakóit. A Kroó AMI tanárainak és diákjainak délutáni hangversenyét jelenlétével megtisztelte Révész Máriusz kormánybiztos.

 

   A zsinagógalátogatás továbbfolytatódott Mádon. A zenés kirándulás során elhangzott a kiváló akusztikájú barokk épületben Haydn: Divertimento című műve Orosz-Máthé Rudolf és Gere Júlia tanárnő előadásában csellón, majd Farkas Sára tanárnő előadta fuvolán az izraeli himnusz közismert dallamát.  Az idegenvezető számos információval, érdekességgel gazdagította az érdeklődő hallgatóság tudását. A múzeum másik részében, a rabbi házában videofilmet tekintettek meg a Mádon és környékén élő zsidók történetéről, melyben New Yorkban és Izraelben élő mádi származású zsidó családok tagjai is megszólaltak. A különleges élettörténetek mellett a hallottakat és a látottakat a múzeumban látható kiállítás tette még tartalmasabbá.  

 


   Kroo Lavotta emlekhelyTállyán Lavotta-emlékek nyomában kirándultak. Lavotta János hegedűművész, házitanító 1820. augusztus 3-án hunyt el Tállyán 200 évvel ezelőtt. A bicentenáriumi emlék-év 2021. augusztus 3-ig tart, így a Kroó AMI nyári zenei táborának lakói megemlékeztek személyes jelenlétükkel a 
bicentenáriumi évfordulóról. Tállya alpolgármester asszonya, Sallai Anett köszöntötte a Kroó AMI delegációját, s röviden megismertette a község történetét az egybegyűltekkel. Dombóvári János Lavotta-kutató, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett művésztanár adriai nyaralásáról, Közép-Dalmáciából jelentkezett be Messenger videochat formájában, hogy Lavotta János munkásságát és jelentőségét bemutassa, és közelebb hozza a Kroó AMI nyári táborának lakóihoz.

 

 

   Miután Lavotta János életútja körvonalazódott a társaság számára, elhangzott egy kis ízelítő Lavotta szóló és kamaraműveiből. A minikoncert műsorában felcsendült Lavotta János Homoródi c. szólóműve Paládi Petra (hegedű) előadásában, valamint Lavotta János összes kürtduója Kristóf Ádám Zsolt kürt tanár és Németh Sámson, mindketten a Kroó György Szimfonikus Zenekar tagjai. Sallai Anett alpolgármester asszony vezetésével megtekintették Tállya főbb nevezetességeit, s megkoszorúzták a Lavotta emlékoszlopot (képünk), valamint Lavotta János sírját.

 

   A két koszorú szalagjainak szövege:  

 

  ,,A Lavotta Bicentenárium évében megemlékezésül

a Kroó AMI, Budapest tanárai és diákjaiˮ.

 

   A közelmúltban jelent meg egy recenzió Lavotta János hegedűduó-sorozatot tartalmazó kamarakottáiról a Parlando folyóiratban 2021. május 21-én, amely beszámol a Kroó AMI-ban a közelmúltban történt, Lavotta Jánossalkapcsolatos eseményekről. A cikk IDE kattintva olvasható. Tállya és Lavotta János kapcsolatáról most élőben is meggyőződhettek a Kroó AMI tanárai és diákjai.  

 

További fellépések:


   A Sárospataki Református Teológiai Akadémia Imaterme adott otthont az együttesek és szólisták hangversenyének. 
A Bodrogolaszi Református Templomban megrendezett zenés istentiszteletet jelenlétével megtisztelte Kovács József polgármester úr, valamint dr. Enghy Sándor, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora.  Az istentiszteletet követően a tábor résztvevői megtekintették a Lónyay-kastélyt, és sétát tettek a parkban. Sok érdekességet tudtak meg Stefánia főhercegnő, a belga király lányának életéről, aki hosszú nyarakat töltött férjével, Lónyay Elemérrel Bodrogolasziban. A kastély Ybl Miklós tervei alapján épült. A parkban található Magyarország 8. legidősebb, 173 éves kőrisfája.

   A séta tovább folytatódott Bodrogolasziban: megtekintették az Árpád kori katolikus templomot, valamint a 2021 júniusában átadott Fekete Gólya Oktatási Központot és a hozzá tartozó Csűrben az „Az élő Bodrogpartˮ című fotókiállítást. Kovács József polgármester úr személyesen kalauzolta a csapatot, bemutatta Bodrogolaszi történetét, s a Falumúzeumot, melyet a Bodrog-parti sétát követően tekintettek meg az érdeklődők.  

 

   Kroo SzerencsÚton hazafelé Szerencsen a Rákóczi-várral ismerkedtek a csoport tagjai. 

 

A tábor szakmai munkáját a Kroó AMI művésztanárai vezették:

 

 Füzesséry Attila – hegedű, zenekar; Füzesséryné Dudás Eszter – hegedű, brácsa, zenekar; Farkas Sára – fuvola, kamarazene, zenekar; Gere Júlia – cselló, kamarazene, zenekar; JuhászTamás –zongora, korrepetíció, zenekar; Kovács Bernadett – zongora, korrepetíció, zenekar; Kristóf Ádám Zsolt – kürt, kamarazene, zenekar; Rábai Benedek – hegedű, zenekar.

 

A koncerteken elhangzottak a barokktól napjainkig az alábbi zeneszerzők művei: 

 

  J. S. Bach, Bartók, Beethoven, Chopin, Corelli, Csajkovszkij, Glinka, Grieg, Hauptmann, Haydn, G. F. Händel, Lavotta János, Kabalevszkij, Lully, Offenbach, Poulin, J. Ph. Rameau, Saint-Saëns, Schubert, Henk Smit, Sugár Rezső, Szegvári Roland, Vivaldi, Zempléni László, Zheng Roland.

Kroo SRTA Koncert lead

  Koncert a Sárospataki Református Teológiai Akadémián

 

Résztvevők létszáma: 60 fő.

 

A beszámolót készítette, a tábort szervezte és vezette:

 

   Füzesséryné Dudás Eszter, mesterpedagógus, kamarazenetanszak-vezető

 

   Köszönjük támogatóinknak, az intézmény vezetőségének, a szülőknek, a tanárkollégáknak és a gyerekeknek, hogy létrejöhetett a  Kroó AMI nyári zenei tábora Sárospatakon és környékén!

 


Támogatók:

 

   Magyar Művészeti Akadémia, Kelet-Pesti Tankerületi Központ, Kőbánya Önkormányzata, Kroó György Zene- és Képzőművészeti Kőbányai Alapfokú Művészeti Iskola, A Kőbányai Ifjúság Zenei Neveléséért Alapítvány, Sárospataki Református Teológiai Akadémia, Tokaj Város Önkormányzata, Tállya Község Önkormányzata, Bodrogolaszi Önkormányzata

 

A tudósításhoz képgaléria tartozik  -  ITT .