AD-blacklist1

2012
ápr.
27

Honfoglaló őseink nyomában

Írta: Szerk.

nyilas1leadRendhagyó, hagyományőrző nap volt a Széchenyi iskolában, amely Hargitai Mónika, iskolánk egyik volt tanítványának édesanyja segítségével jött létre. Ő is, és az iskola is fontosnak tarja a hagyományőrzést, s az ezzel kapcsolatos ismeretek bemutatását a mai fiatalok számára.

 

 

   Korán reggel, már egy honfoglalás kori jurta felállításával és korhű ruhákba öltözött felnőttekkel, valamint egy rögtönzött kiállítással várták a gyerekeket az iskola udvarán. Az elmúlt időszakban kifejlesztett íjászpályára is kikerültek a nyílvesző  fogók, a céltáblák.

   nyilas3aNyers Csaba hagyományőrző rendhagyó történelem órát tartott az egyik helyszínen, az egymást váltó osztályoknak. Előadásában a magyarázatok mellett, honfoglalás kori leleteket, sírokban talált ruházati díszeket, hajfonatokat, csatokat, tarsoly lemezeket, női-, férfi ősi ruházatokat, viseleteket mutatott be a diákoknak. Beszélt a jurta-állítás elveiről, a jurták szerkezetéről. Megnézhették az ősi eszközöket, az edényeket, a kardokat, íjakat, a süvegek csúcsdíszeit, stb.

   Dombovári Lajos hagyományőrző a másik helyszínen az íjászatról szólt, ismertette az íjászat szabályait, a nyíllal való lövés technikáját. Az íjjal való célba lövést a gyerekek a gyakorlatban is kipróbálhatták.

  

   Reményeink szerint, májustól rendszeresen lesz lehetősége az érdeklődő diákoknak szervezett keretek között íjászkodni. A napokban jegyezte be ugyanis a Cégbíróság a „Magyarok Madara” Íjász Egyesületet, melynek létre jötte segíti majd ennek a szabadidősportnak a folyamatos működését itt, az iskola falai között.

 

Sándor Zoltán igazgató