AD-blacklist1

2012
ápr.
26

Veszélyben a Wesley-iskola?

wesleyA Népszabadság egyoldalas riportban számolt be a kőbányai Wesley-iskola bizonytalan jövőjéről. A módosult egyházügyi törvény miatt került veszélybe.


„Labdapattogás, kiabálás, sűrű gyerekzsivaj. Odabent, az alsósok szárnyában valóságos mesebarlang fogadja a látogatót: a zegzugos folyosókon színes rajzok és papírfigurák keltik életre a képzeletet. A MÁV-telepi iskolát a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség működteti. Egyike azoknak az intézményeknek, amelyek léte végveszélybe került. Bár az Iványi Gábor vezette közösség megfelelt az új törvényi feltételeknek, a kétharmados jobboldal hivatalos indoklás nélkül megvonta tőle az egyházi státuszt. Az eddig kapott állami támogatás bizonytalanná vált.
Lónyai Zsuzsanna igazgató az idősek elbeszéléséből tudja, hogy az 1905-ben létesített iskola hajdan elismert intézménynek számított. A Kádár-korszakban aztán megváltoztak a viszonyok. A MÁV-telep lakossága részben kicserélődött, részben elöregedett. A közelben sokemeletes panelházakat húztak fel, az ottani iskola elszipkázta a gyerekeket.
A helyi hatalom egyre inkább a problémás – főként cigány, rendkívül rossz családi környezetből érkező – gyerekek gyűjtőhelyévé tette a MÁV-telepi intézményt. A beiskolázási körzethatárok átalakításakor idesorolták a hírhedt Hős utcát és az úgynevezett Pongrác-telepet. (…)
Az intézmény befogadja az ország más vidékeiről érkező rászoruló családok gyerekeit is. Jellemzően borsodi falvakból jönnek, két hullámban: az őszi iskolakezdéskor, majd valamikor január-február táján. Általában – mondja Lónyai Zsuzsanna – az uzsorások elől menekülnek. Papírjaik hiányosak, sok időt és energiát emészt fel, mire az iskola közreműködésével sikerül beszerezni a szükséges iratokat. Gyakran fölöslegesen. Az igazgató számára is rejtélyes módon a családok pár hónap múlva többnyire visszaköltöznek a falujukba, oda, ahonnan egyszer már elmenekültek. (…)
Gondolhatnánk, hogy a jogvédő szervezetek elvileg éppen az ilyen „iskolai szegregátumok” felszámolását szeretnék elérni. A MÁV-telepi iskola azonban az átlagosnál jobb feltételeket kínál a diákoknak. Digitális tábla, számítógépes terem segíti az oktatást. A pedagógusok speciális képzésben részesültek, a gyerekek kis létszámú osztályokban tanulnak. Térítésmentesen napi háromszor étkeznek, a konyha hétvégén is üzemel. Ha megbetegszenek, a szülők elvihetik az ételt.
Az igazgató szerint tragédia lenne, ha az iskola bezárásával szétszórnák a gyerekeket. Itt szemmel láthatóan jól érzik magukat. Máshol kiközösítenék vagy elküldenék magántanulónak őket. Rövid úton megszabadulnának tőlük. Elkallódnának."


A Nsz teljes cikke itt olvasható.


(forrás: Népszabadság)