AD-blacklist1

2012
ápr.
10

Az iskolák helyi tulajdonban maradnak

iskolasok orientpress.huAz általános iskolák 2013. január elseje után is önkormányzati tulajdonban maradnak, az állam csak az oktatást, illetve az ahhoz kapcsolódó feladatokat veszi át, illetve finanszírozza. Az állam a jövőben „településmenedzsment-szemléletet vár el az önkormányzatoktól.


Több információ is napvilágot látott az oktatási célú önkormányzati ingatlanokkal kapcsolatban. Nem volt egyértelmű eddig, hogy az állam „szőrőstül-bőrőstül” visz-e mindent 2013. január elsejétől, ami az oktatással kapcsolatos, vagy valamit hagy helyben is. Nos, most egy újabb bejelentés szerint jut is, marad is.


A Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára, Farkasné Gasparics Emese egy keddi budapesti önkormányzati konferencián elmondta: az általános iskolai ellátáshoz kapcsolódó vagyon továbbra is az önkormányzati rendszer része marad, az állam csak az oktatást, illetve az ahhoz kapcsolódó feladatokat veszi át. Ám az ingatlanokat a jövőben a települések más célokra is használhatják. Így az iskolák épületeit, az eddig kizárólag oktatási célokat szolgáló ingatlanokat, vagyontárgyakat – oktatási időn kívül – az önkormányzatok közösségi, sport, kulturális, turisztikai célokra is hasznosíthatják.


A helyettes államtitkár előadása után Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes az iskolai épületek önkormányzati tulajdonban maradásával kapcsolatban azt vetette fel, hogy ebben az esetben az állam fog-e bérleti díjat fizetni a településeknek. Farkasné Gasparics Emese azt válaszolta, hogy jogi megoldásként az állam és az önkormányzatok várhatóan üzemeltetési szerződéseket kötnek egymással. Elmondta, a jelenlegi állami oktatási normatívában épületüzemeltetési költség és a gyermeknevelési, köznevelési feladatok ellátásával összefüggő költség is van. A jövőben várhatóan már az önkormányzatoknak kell kimutatniuk az oktatáshoz kapcsolódó üzemeltetés költségeit.


A helyettes államtitkár a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ménesi úti épületében tartott önkormányzati vagyongazdálkodási konferencián a településeket érintő változásokról tartott előadást önkormányzati tisztviselőknek. Az átalakítást egyebek mellett azzal indokolta, hogy az elmúlt két évtizedben „az önfenntartás és az önszerveződő képesség elveszett" az önkormányzati rendszerből. A jövőben egyfajta „településmenedzsment-szemléletet várnak el az önkormányzatoktól. A változtatások szükségességét indokolva kitért arra is, az önkormányzatoknál az elmúlt húsz évben olyan mennyiségű állami feladat halmozódott fel, hogy inkább állami feladatmegoldó intézményeknek számítottak. Ezért szabályozták újra, illetve választották szét az állami és önkormányzati feladatokat.


(MTI-10kerkult.hu) (fotó: Orientpress)